Pretraga

Provjerite u kojoj su županiji i u kojem gradu učenici najbolje riješili obvezne ispite mature

A- A+

U najnovijem Školskom e-Rudniku dostupni su podaci o rezultatima državne mature koje do sada nismo imali. Tako uz prikaz rezultata mature po školama sada možete provjeriti i u kojoj su se županiji i kojim gradovima najbolje rješavali obvezni predmeti mature. Dostupni su podaci od mature iz 2013. do 2018. godine, a kada NCVVO ubaci podatke za lanjsku maturu u e-maticu, bit će dostupni i podaci s te mature. Na maturi 2018. godine najbolji su bili učenici Međimurske županije, a kada se gleda po gradovima – najbolji su na obveznim predmetima bili učenici iz grada Čabra.

Photo by Ben Mullins on Unsplash

Školski e-rudnik (vol. 3) kojeg je predstavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja omogućuje usporedbu podataka o uspjehu učenika gimnazijskih programa na državnoj maturi. Pisali smo već o tome da je sada moguće provjeriti uspjeh učenika na obveznim predmetima po školi.

Osim toga, na prvoj stranici ovog rudnika može se vidjeti i u kojim su županijama i gradovima učenici imali najbolje prosječne ocjene na tri obvezna predmeta mature. Naglašavamo da su u analizi samo učenici gimnazija i gimnazijskih programa.

Tako su najbolji gimnazijalci na ljetnom roku mature 2018. godine sveukupno na sva tri obvezna predmeta bili oni iz Međimurske županije. Međimurci su bili najbolji i kada se izdvoji samo Matematika, a kada se izdvoji Engleski su na drugom mjestu, iza Grada Zagreba, a u Hrvatskom je ispred njih samo Krapinsko-zagorska županija. Naravno, riječ je samo o maturi ljetnog roka 2018. godine

Screenshot: podaci prosječnih ocjena na svim obveznim predmetima na maturi 2018. po županijama

Screenshot: podaci prosječnih ocjena na svim obveznim predmetima na maturi 2018. po županijama

Klikom na dvije strelice prema dolje pokraj popisa županija pokaže se prikaz po gradovima pa su te 2018. maturu ljetnog roka najbolje riješili učenici iz Čabra. Ponavljamo, u usporedbi se nalaze samo gimnazijalci. Moguće je izdvojiti i bilo koju županiju i provjeriti u kojim gradovima te županije su gimnazijalci najbolje rješavali maturu.

Za primjer smo uzeli Primorsko-goransku županiju, ljetni rok mature 2018. godine, podatke za zajedničke prosječne rezultate sa sva tri obvezna predmeta. Najbolji je tako bio Čabar koji je i ukupno gledano najbolji grad te godine, a slijedi ga Mali Lošinj.

Screenshot: podaci prosječnih ocjena na svim obveznim predmetima na maturi 2018. po gradovima u Primorsko-goranskoj županiji