Pretraga

Dvije županije donijele nove odluke: Većina učenika od ponedjeljka na online nastavi

A- A+

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno1.445 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Situacija je nepovoljna i u Istarskoj te Primorsko-goranskoj županiji. Zato su te dvije županije donijele nove odluke o provedbi nastave temeljem kojih većina učenika od ponedjeljka prelazi na nastavu na daljinu.

Foto: Niamat Ullah; Unsplash

Stožer civilne zaštite Istarske županije donio je novu Odluku o načinu odvijanja nastave u osnovnim i srednjim školama, nakon procjene epidemiološke situacije u toj županiji.

Novu odluku donijela Istarska županija

Kako stoji u odluci, temeljem procjene epidemiološke situacije koja se zasniva na praćenju pokazatelja epidemije bolesti COVID-19 na području Istarske županije, te uz pozitivno očitovanje osnivača škola Istarske županije, Grada Pule, Grada Rovinja, Grada Poreča, Grada Umaga, Grada Labina i Grada Pazina, nastava će se u Istri odvijati na sljedeći način:

  • od 22. ožujka do 1. travnja 2021. – u svim osnovnim školama nastava za predmetnu nastavu, za više razrede osnovnih škola od V. do VIII. razreda odvijat će se prema modelu C, odnosno nastava na daljinu (online).
  • od 22. ožujka do 1. travnja 2021. – u svim srednjim školama nastava će se odvijati prema modelu C, nastava na daljinu (online); osim za maturante koji će imati nastavu prema modelu A (nastava u školi).
  • od 22. ožujka do 1. travnja 2021. – u svim osnovnim školama nastava u razrednoj nastavi, za niže razrede od I. do IV., nastavlja se odvijati prema modelu A.
Izdvojeni članak

Prije godinu dana prekinuta je nastava u školama i na fakultetima: ‘Moja se generacija puno toga odrekla’

I u Primorsko-goranskoj većina učenika prelazi na model C

Načelnih Stožera Primorsko-goranske županije, Mladen Šćulac, na današnjoj je konferenciji za medije tog stožera govorio o novim mjerama donesenima zbog porasta broja zaraženih u toj županiji. Kaže da je preporuka da se od 22. ožujka predmetna nastava u osnovnim školama i nastava u svim srednjim školama izvodi prema modelu C, odnosno u potpunosti na daljinu.

– Ovdje govorimo o školama kojima je osnivač Primorsko-goranska županija. Što se tiče naših osnovnih škola, ne radi se povećanju COVID-19 pozitivnih učenika, nego se doista radi o preventivnoj mjeri. Tijekom današnjeg dana kontaktirat ćemo osnivače, Grad Opatiju, Crikvenicu i Grad Rijeku i vidjeti hoće li i oni od ponedjeljka početi s online nastavom i to samo predmetna nastava. A što se tiče srednjih škola, tu ima povećanja pozitivnih učenika u prethodna dva dana. Od ponedjeljka bi također srednjoškolci bili na online nastavi. U dogovoru s ministarstvom i s ravnateljima škola, tijekom dana ćemo donijeti odluku za učenike završnih razreda srednjih škola, hoće li i oni ići na online nastavu ili će biti u školi, rekla je Edita Stilin, pročelnica Ureda za obrazovanje PGŽ.

Dopuna teksta, 18. ožujka u 11:22h

U Primorsko-goranskoj županiji naknadno je donesena i službena odluka o nastavi .
– Donosi se Odluka o provedbi nastave prema Modelu C (nastava na daljinu) za učenike srednjih škola kojima je Primorsko-goranska Županija osnivač, izuzev učenika završnih razreda, maturanata i učenika koji su obvezni obavljati stručnu praksu u školama i kod poslodavaca, a koji će provoditi nastavu prema Modelu A (nastava u školi), piše u odluci.