Pretraga

[FOTO] Učionica budućnosti: Srednjoškolci iz Karlovca nastavu će pratiti na tabletu i pametnoj ploči

A- A+

Karlovac je u utorak postao peti hrvatski grad s ‘Učionicom budućnosti’, u kojoj će mladi dobiti priliku razviti svoje vještine za potrebe društva u 21. stoljeću. Srednjoškolci Gimnazije Karlovac svoje će obrazovanje stjecati pomoću 30 tableta, pametne ploče i mreže za bežični internet.

Microsoft Hrvatska, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet i Storm Computers, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, osigurali su i implementirali tehnologiju koja će učenike naučiti kako se snaći u modernom društvu i tržištu rada.

Nakon Osnovne škole Rikard Katalenić Jeretov u Opatiji, Osnovne škole Nikole Tesle iz predgrađa Vinkovaca, Gimnazije Metković te zagrebačke Tehničke Škole Ruđera Boškovića, i Gimnazija Karlovac je dobila ‘Učionicu budućnosti’. Ova moderna prostorija poboljšat će obrazovanje srednjoškolaca, ali će i profesorima olakšati prijenos znanja na nove generacije.

Izdvojeni članak

Studenti spojili naizgled nespojivo: Kakve veze imaju pčele s informatikom?

Učenici će besplatni internet u školi moći koristiti i pod odmorom

– Microsoft je s CARNetom, našim učenicima i nastavnicima osigurao i besplatan te siguran pristup bežičnom internetu, osiguravajući cjelokupnu infrastrukturu, tako da svi učenici i nastavnici sa svojim elektroničkim identitetom, kojeg posjeduju pri CARNetu, u školi imaju pristup bežičnom internetu te imaju mogućnost preko svojih tableta i pametnih telefona odrađivati i pratiti nastavu. Naravno, posebna vrijednost cijelog ovog projekta su alati i softverska rješenja kojima se organiziraju i provode nastavni sati, istaknuo je Damir Mandić, vršitelj dužnosti ravnatelja Gimnazije Karlovac.

Ravnatelj Mandić je uvjeren kako će kvalitetno iskoristiti interaktivnu učionici, a ona će ih potaknuti i na realiziranje novih projekata koji do sada nisu bili mogući.

Izdvojeni članak

Konačno ulazimo u 21. stoljeće: Prvih 7.000 mini računala poslano školama

Učenici pomoću tableta vježbali komunikacijske vještine, ali i njemački jezik

Prilikom svečanog otvaranja učionice, profesorica njemačkog jezika Snježana Fištrović je održala pokazni sat za učenike 3. razreda. Srednjoškolci su zapravo sudjelovali u radionici na trenutno aktualnu temu školskih uniformi. Slušali su i sudjelovali u raspravi pomoću tableta, interaktivne ploče i Microsoft alata, kao što su društvena mreža Yammer, alat za izradu prezentacija Sway i online zid Padlet.

Osim što su učili koristiti alate koji će im trebati i na budućim poslovnim sastancima, prezentacijama, konferencijama i sličnim svakodnevnim situacijama, na ovom interaktivnom istovremeno su proširili i vokabular iz njemačkog jezika, a vježba ih je potaknula na razmišljanje, argumentiranje, ali i zauzimanje stava kroz pisanu i usmenu komunikaciju.

– U budućnosti će većina poslova zahtijevati određenu razinu digitalnih vještina, a kako bismo pripremili našu djecu da budu konkurentni na tržištu rada nužno je ulagati u obrazovanje i ovaj projekt jedan je korak prema tome. CARNet brojnim projektima kontinuirano radi na poboljšanju kvalitete obrazovanja implementacijom digitalne tehnologije u škole, a otvaranjem pete po redu učionice budućnosti nastavljamo dobru suradnju s Microsoftom“, rekao je Zvonimir Stanić, vršitelj dužnosti ravnatelja CARNeta.