Pretraga

Studenti spojili naizgled nespojivo: Kakve veze imaju pčele s informatikom?

A- A+

Da se prilike tijekom studiranja u Hrvatskoj itekako mogu iskoristiti ako ste iole poduzetni, dokazuje lijepa priča s varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike. Nekolicina tamošnjih studenata bacila se na posao i osnovala, danas vrlo uspješnu tvrtku – MyBeeLine. Tako su spojili dvije naizgled nespojive djelatnosti – pčelarstvo i IT.

Foto: My Bee Line

Pojednostavljeno rečeno, tvrtka My Bee Line bavi se digitalizacijom pčelarstva. Razvijaju alate koji pčelarima pomažu u radu, prikupljaju i obrađuju pčelarima korisne informacije, te uspješno povezuju pčelare iz regije s potencijalnim partnerima iz svijeta.

– Kroz profile na društvenim mrežama i portal www.mybeeline.co educiramo posjetitelje i podižemo svijest o važnosti pčela u našem ekosustavu te ističemo probleme i prijetnje s kojima se suočavaju. Objavljujemo sadržaj vezan uz savjete i preporuke pčelara, metode testiranje kvalitete meda kod kuće, uspješne pčelarske priče te inovacije i novosti iz svijeta pčelarstva. Za MyBeeLine pišu pčelari iz različitih krajeva svijeta te dijele svoja iskustva s našim čitateljima. Nedavno smo napravili i redizajn portala u sklopu kojeg smo uveli regionalnu verziju koju nazivamo MyBeeLine Balkan, objašnjava nam ova mlada ekipa.

Ovi poduzetni mladi ljudi (gornja dobna granica im je 24 godine) samostalno su razvili sustav BeeRM za pčelare koji žele pametnije pratiti podatke o svojim zajednicama. Unutar sustava postoje mobilna i web aplikacija.

Izdvojeni članak

Kreativni studentski dvojac pomaže društveno odgovornim startupima

Shvatili su da IT nikada nije sam sebi svrha

Nakon ovako detaljnog objašnjenja čime se bave, vidljivo je kako je ova ekipa odlično upućena u pčelarstvo. Tako se gotovo samo po sebi nameće pitanje kako su studenti FOI-ja došli na temu pčelarstva? Odgovor je zapravo jednostavan: shvatili su da IT nikada nije sam sebi svrha i uvijek postoji u kontekstu realnog sustava koji podupire i čije probleme rješava. Htjeli su, kažu, napraviti nešto što će korisnici obožavati, što će im riješiti problem kakav god on bio.

– Davor Vrandečić jedan je od suosnivača MyBeeLine-a s višegodišnjim radnim iskustvom u području razvoja i dizajna web aplikacija koji se istovremeno bavio pčelarstvom iz hobija. Prepoznao je nekoliko problema u pčelarstvu koje je bilo moguće riješiti primjenom IT-a te nam je kroz razgovor opisao svoju ideju. Nama je sve to bilo zanimljivo jer smo tražili izazov koji bismo mogli ‘napasti’ te smo s Davorom razvili prototip sustava. Sustav smo istovremeno pokazivali pčelarima (koje smo pitali za mišljenje i povratnu informaciju kako bismo ga poboljšali) i prijavljivali na studentska startup natjecanja, pričaju nam.

Tijekom razvoja ideje radili su i različita istraživanja samog tržišta te globalni potencijal svog startupa. Sve su više uočavali potrebu za kvalitetnim cjelovitim tehnološkim rješenjem u području pčelarstva. Različite poslovne, tehničke i pčelarske vještine kojima barata tim omogućile su im da u kratkom vremenu razviju sustav čiju su kvalitetu prepoznali pčelari iz svih krajeva svijeta.

Izdvojeni članak

Studentice FER-a osmislile korisnu aplikaciju za pčelare

‘Svoje slobodno vrijeme posvetili smo edukaciji’

Objektivno im je kažu, vrlo teško izmjeriti koliko su teorijsko znanje naučeno na fakultetu mogli primijeniti u poslu.

– Naš je dojam kako smo vrlo malo konkretnih znanja i vještina stekli na nastavi jer pravo znanje dolazi s ‘utakmicama u nogama’, ali opet postoje određene prilike koje su nam se pružile tijekom studija. Za razliku od većine studenata mi smo te prilike znali iskoristiti. Umjesto ispijanja kava, mi smo svoje slobodno vrijeme posvetili edukaciji, studentskim natjecanjima i hackathonima te na koncu i komercijalnim projektima. Izbrusili smo svoje znanje i vještine i već na 2. godini faksa počeli raditi za tehnološke lidere u Hrvatskoj i regiji da bismo na kraju samostalno zaplovili poduzetničkim vodama, objašnjavaju.

Iako ne smatraju da je visoko obrazovanje u Hrvatskoj na razini na kojoj bi trebalo i moglo biti, studiranje im je, tvrde, otvorilo brojna vrata.

– FOI je financirao putovanja na gotovo sva natjecanja na koja smo se kvalificirali a pojedini asistenti su nam uvijek bili na raspolaganju. Tako nas je asistenti Boris Tomaš vozio u Niš gdje smo osvojili prvo mjesto na međunarodnom natjecanju, a Tonimir Kišasondi nam je otvorio vrata svog Laboratorija za otvorene sustave i sigurnost gdje smo 24/7 mogli programirati i isprobavati tehnologije, prisjećaju se.

Financijsku podršku kod otvaranja poduzeća pružio im je startup@FOI program, tako da im je ulazak u svijet poduzetništva bio poprilično bezbolan. Ipak, najvažniji aspekt studiranja, ističu, upravo je networking.

– Većina članova MyBeeLine-a upoznala se na faksu, kolege s kojima smo studirali danas su stručnjaci u različitim područjima koji nam rado pomažu, pa nas tako poduzeće Cratis iz Varaždina podržava profesionalnom infrastrukturom i savjetima, kazali su nam iz My Bee Linea.

Izdvojeni članak

Varaždinski FOI ‘odletio’ u svemir

Mladi za mlade

Vjerovali ili ne, pčelarstvo ima svoju budućnost, što su zaključili i u My Bee Lineu. Upravo su mlađi pčelari najviše zainteresirani za njihov sustav.

– Tehnologija im nije strana, a uglavnom se radi o djeci ili unucima pčelara ‘stare škole’ koji su uočili potencijal za razvojem i probojem na strana tržišta. Iako je prosječna dob pčelara u regiji između 40 i 50 godina, mlađe generacije žele preuzeti obiteljski posao i iskustvo svojih očeva i djedova povezati s modernim tehnologijama, objašnjavaju.

Na bavljenje ovom granom poljoprivrede, najviše ih kažu, potiču ‘mali’ ljudi, oni koji se pčelarstvom bave iz ljubavi prema prirodi i pčelama, a ne iz komercijalnih razloga. Takvi, na sreću, u Hrvatsko prevladavaju. Primjerom tehnologije, kažu, žele pomoći pčelarima da jednostavnije obavljaju svoj posao, razvijaju snažne zajednice i tako doprinesu opstanku pčela.
Za budućnost planiraju bolju suradnju sa znanstvenicima iz područja pčelarstva kako bi zajedno podigli razinu regionalnog pčelarstva. U planu je i širenje na ostale zemlje članice EU, SAD, Rusiju, Australiju i Novi Zeland gdje već imaju određeni broj korisnika.

– Realno, očekujemo da će nas Dan Bilzerian u skoroj budućnosti žicati za kavu, tj. čaj s medom, kažu kroz smijeh.

Izdvojeni članak

Digitalno gospodarstvo raste sedam puta brže od ostalih sektora

‘Završen faks nije preduvjet ni za što, osim za posao u lošoj ili državnoj firmi’

Brojni studenti svoje studentske dane provode poprilično bezbrižno, ne mareći previše za svoju budućnost. Za njih ova ekipa ima vrlo jasnu poruku: odgađanje obaveza nije rješenje.

– Studenti misle da imaju dovoljno vremena i odgađaju ‘ozbiljnost’ za kasnije, no istina je da će studentski dani brzo proći, a s njima prolazi i sigurnost, sloboda i neovisnost koju sada imaju. Nakon studentskih dana vrlo se lako upadne u “nine-to-five” kolotečinu i comfort zonu iz koje je teško izaći. Što god da radite posvetite se tome 100 posto. Fokusirajte se na jednu stvar koja vam je zanimljiva i radite samo to. Postavite si pitanje ‘Jesam li zbilja spreman idućih par godina raditi na ovome čak i ako nemam veliku zaradu?’. Budite spremni jer neće biti lako, ali osjećaj zadovoljstva i činjenica da radite nešto svoje vam ne može nitko nadoknaditi, poručuju.

Mišljenja su kako nije dovoljno samo završiti fakultet, formula za uspjeh mnogo je kompliciranija od toga.

– Okružite se pozitivnim ljudima koji imaju slične ciljeve kao i vi. Bit će vremena i za kavu i za druženje, iskoristite svoje studentske dane i pronađite svoju strast. Nemojte maštati o dobitku na lutriji i bogatstvu preko noći. I da, završen faks nije preduvjet ni za što, osim za posao u lošoj ili državnoj firmi. Uložite vrijeme i energiju u znanje, vještine i svoje snove, a faks ako završite – završite!, rekli su nam ovi uspješni mladi ljudi.

Za kraj su istaknuli kako iza cijele priče o MyBeeLine-u stoji njihova tvrtka Async Labs unutar koje su konsolidirani njihovi digitalni proizvodi te projekti koje razvijaju za inozemne klijente.

– Razvijamo i motivacijski community kroz održavanje različitih predavanja, pisane članke i knjigu koju smo nedavno objavili. Pozivamo sve studente, koji žele nešto napraviti a možda nisu sigurni kako krenuti u svoj projekt, da prate naš rad ili se jave na hello@asynclabs.co, kazali su nam ovi uspješni mladi ljudi.

Studenti spojili naizgled nespojivo: Kakve veze imaju pčele s informatikom?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap