Pretraga

Hoće li se školarcima produljiti uskrsni praznici? Stožer je za tu ideju, Ministarstvo ne

A- A+

Dvije županije, Istarska i Primorsko-goranska, zbog pogoršane epidemiološke situacije odlučile su da će većina učenika do proljetnih praznika prijeći na online nastavu. Zimski praznici su zbog koronavirusa produljeni za tjedan dana, a u Stožer civilne zaštite mišljenja su da bi isto trebalo učiniti i s nadolazećim uskrsnim praznicima. U Ministarstvu nisu skloni toj ideji.

Foto: Pixabay

Kako doznaje Jutarnji list, u Stožeru civilne zaštite smatraju kako bi, radi smanjenja zaraze, trebalo produljiti uskrsne praznike za školarce, kao što se to učinilo i sa zimskim praznicima.

Ministarstvo želi da županije odlučuju

Praznici počinju 2. travnja te bi, prema školskom kalendaru, trebali trajati do 9. travnja. Noi, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja zasad nisu skloni takvu rješenju.

–  Pratimo situaciju, a one županije u kojima se situacija pogoršava mogu prijeći na online model, rekli su iz MZO-a za Jutarnji list.

Podsjetimo, jučer su zbog pogoršane epidemiološke situacije Primorsko-goranska i Istarska županija odlučile da većina učenika prijeđe na online nastavu. Više o tome pročitajte OVDJE.

Prema jučerašnjim podacima Ministarstva, zaražena su 694 učenika u Hrvatskoj, odnosno njih 0,15 posto, u odnosu na prošli tjedan kada je covid-pozitivnih bilo 0,10 posto. U samoizolaciji je oko 4.500 učenika. Pozitivnih zaposlenika škola je ispod 200 (0,27 posto), a u samoizolaciji njih 252. U Zagrebu je 171 zaraženi učenik, u odnosu na njih 117 na početku polugodišta, 18. siječnja. Značajan je porast zagrebačkih učenika u samoizolaciji: jučer ih je bilo 2022, a u drugoj polovini siječnja ispod 700, prenosi Jutarnji list.

Izdvojeni članak

Školski kalendar s praznicima za 2020./2021. školsku godinu

Liječnice upozoravaju na okupljanja mladih

Dvije liječnice Opće bolnice Karlovac, infektologinja dr. Vesna Tutek i anesteziologinja dr. Jasna Topić, javnost su upozorile da je porast zaraženih učenika vidljiv i na karlovačkom području.

– Nije problem spremiti pacijente, kreveta ima, ali što se tiče potpore i osoblja, kapaciteta više nema. Zato apeliram na građane da se pridržavaju mjera. Imamo porast covid-pozitivnih i osoba u samoizolaciji, prvenstveno u osnovnim i srednjim školama. Smatramo da je to glavni izvor infekcije i razlog porasta broja oboljelih u našoj županiji. Ovo što viđam zadnjih mjesec dana je zaista pogubno: okupljanje mladih, pogledajte kafiće, tržne centre, pogledajte oko sebe pa ćete vidjeti da, čim izađete iz bolnice, ljudi uglavnom normalno žive, većina. A to nije dobro, upozorila je dr. Tutek, prenosi Jutarnji list.