Inspekcija naredila: Učiteljica koja je ostavila prvašiće da gladuju mora se javno ispričati

Javnost je prije nekoliko tjedana zgrozila priča o prvašićima OŠ Draganići koji su ostali gladni. Podsjetimo, majka jedne od učenica ispričala je kako je učiteljica njenoj kćeri zabranila da svoju hranu podjeli s prijateljima iz razreda koji nisu platili obrok. Prosvjetna inspekcija sada je utvrdila niz nepravnosti, ali i ono najvažnije – da učenici nisu smjeli ostati gladni.

foto: Tadeusz Lakota za Unsplash

Kako doznaje Telegram, Prosvjetna inspekcija provela je nadzor u OŠ Draganići u Karlovačkoj županiji.

Četvero prvašića ostalo gladno u školi: 'Moja kći je htjela podijeliti svoj obrok, no nisu joj dozvolili'

Utvrdili su, piše Telegram,  da je ravnateljica škole Marica Jurčić, u skladu sa svojim zakonom propisanim obvezama, još 2. lipnja izrekla ‘pisano upozorenje učiteljici D.S. s mogućnosti otkaza ugovora o radu u slučaju nastavka kršenja obveza iz radnog odnosa’. Nakon što je ‘utvrdio nepravilnosti u postupanju školskih službenih osoba’, inspektor je rješenjem naredio ‘otklanjanje nepravilnosti sa svrhom unapređenja rada škole’.

Također, učiteljica mora sazvati i roditeljski sastanak na kojem će se javno ispričati, a očekuje je i niz stručnih usavršavanja na kojima će proči veliki broj tema: odnos učitelj-učenik, međusobna interakcija učitelja u školi, suvremene strategije poučavanja, uspješno upravljanje razredom i stvaranje dobrog razrednog ugođaja.

Ravnateljica škole na sjednici Učiteljskog vijeća učitelje, prema naputku inspekcije, mora upoznati s odredbama Pravilnika o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima, piše Telegram.

‘Moja kći je htjela podijeliti svoj obrok no nisu joj dozvolili’

Podsjetimo, majka jedne od učenica ispričala je kako je učiteljica 25. svibnja njenoj kćeri zabranila da svoju hranu podjeli s prijateljima iz razreda koji nisu platili obrok. Radilo se o četvero prvašića.

– Kad smo kod kuće kćer pitali o čemu se radi, rekla je da četvero romske djece nije smjelo jesti pripremljene obroke s njima u razredu nego su gledali dok druga djeca jedu. Moja kći je htjela podijeliti svoj obrok no nisu joj dozvolili, ispričala je majka Melita Sudar Begov.

Pokrenuli peticiju: Sva djeca imaju pravo na školsku prehranu

U međuveremnu je pokrenuta peticija ‘Podržite pravo svakog djeteta na školsku prehranu!’.

–  Izostanak sustavnog pristupa rješavanju ovog problema, kao i zaštiti prava djece u ovom segmentu, vidljiv je u načinu financiranja školske prehrane djece gdje se Vlada oslanja na projektno financiranje, bez dugoročnog plana održivosti situacije kada projektno financiranje prestane i/ili bude onemogućeno, stoji u peticiji koju je do trenutka pisanja ovog teksta potpisalo više od 900 ljudi.

Koji se to učenik kvalitetno najede od jedne žemlje?

Potpisnici pozivaju Vladu RH i nadležno Ministarstvo znanosti i obrazovanja da hitno riješi pitanje školske prehrane na sustavan način kroz osiguranje sigurnih javnih sredstava kojima će se jednako za svu djecu osnovnoškolske dobi omogućiti besplatna školska prehrana.

– Kada se radi o interesima djece, ciljana i kratkoročna te neodrživa rješenja nisu dobra, a posebice ne ona financirana projektnim sredstvima i programima, budući da uvijek dovode do rizika da programi podrške ne dođu do sve djece u potrebi. Univerzalno pravo na školsku prehranu jedino je primjereno rješenje, zaključuju.

Peticiju možete potpisati ovdje.

 

 

One comment

  1. https://kaportal.net.hr/aktualno/vijesti/3834476/roditelji-ucenika-skole-u-draganicu-tvrde-nijedno-dijete-u-skoli-nije-ostalo-gladno-trazimo-ispriku-majke-koja-je-plasirala-netocnu-informaciju/

    “Svi roditelji učenika prvog razreda OŠ Draganići izjavljuju da naša škola nije nikakva „škola slučaj“, da su u našoj školi sva djeca ravnopravna, te da nitko nije diskriminiran po bilo kojoj osnovi

    – S osvrtom na nedavnu medijsku prašinu koja se podigla u medijima, najviše na internet portalima, vezano za navodnu aferu u OŠ Draganići, gdje se imenom i prezimenom prozivaju učiteljica i ravnateljica da je četvero djece prvog razreda ostalo gladno jer im je bilo zabranjeno uzeti hranu iz školske kuhinje zbog nepodmirenog računa, mi roditelji djece prvašića osjećamo potrebu da izađemo u javnost sa istinitim informacijama, koje se niti jedan od medija nije udostojio potražiti.

    Ovo stoji u pismu koje su KAportalu poslali roditelji djece koja pohađaju Osnovnu škole Draganići. Kako navode, mediji koji su pratili ovaj slučaj su objavili i izjavu ravnateljice, no to su prikazali kao jadni pokušaj da opravda sebe, ali nitko nije kontaktirao roditelje djece koja su navodno ostala gladna, da provjeri što se zaista dogodilo. Tvrde nam su roditelji djece o kojoj se radilo slali demantije, no nitko ga dosad nije objavio. “

Odgovori