Pretraga

Ministarstvo je objavilo koliko će rasti plaće učitelja i pritom izvalilo par gluposti

A- A+

Zaposlenici škola ustrajni su u tome da uredba o koeficijentima kakvu predlaže Vlada – nije dobra. Osim stava da je neprihvatljivo da su koeficijenti administrativnog osoblja znatno manji od onih u drugim službama, ne sviđaju im se ni prijedlozi koeficijenata za učitelje. Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokušalo se danas obraniti, objavivši tablice koje prikazuju prosječni rast neto plaća za učitelje koji nisu napredovali i one koji su u višim zvanjima. I pritom naveli nekoliko besmislica vezanih uz radni staž onih koji su napredovali. Nedugo nakon našeg upita tablica je promijenjena.

obračun plaće s papirima i kalkulatorom

Foto: Canva

Nastavnici tijekom svog radnog vijeka mogu napredovati u viša zvanja, a prema pravilniku iz koji je zadnji put mijenjan 2019. napredak je moguć u zvanje mentora, savjetnika i izvrsnog savjetnika. Sukladno napretku raste i njihova plaća – što je više zvanje viši je i koeficijent koji ulazi u formulu za izračun plaće.

Vlada sada predlaže da se učiteljima i nastavnicima bez napredovanja koeficijent povisi na 1,97, onima u zvanju mentora na 2,17, učitelju i nastavniku savjetniku na 2,38 i učitelju i nastavniku izvrsnom savjetniku na 2,62. Drugim riječima, u sedmom platnom razredu su oni koji nisu napredovali, a oni u najvišem zvanju nalaze se u 10. platnom razredu.

Ministarstvo se pokušalo obraniti pa izvalilo par gluposti

Proteklih su tjedana upravo koeficijenti ono što izaziva ogromnu buru u obrazovnom sektoru, a u petak je ona kulminirala i velikim prosvjedom na Markovom trgu u Zagrebu. Osim stava da je neprihvatljivo da su koeficijenti administrativnog osoblja znatno manji od onih u drugim službama, prosvjednici su iskazali i nezadovoljstvo prijedlogom koeficijenata za učitelje.

Valjda kako bi obranilo uredbu i predložene koeficijente, Ministarstvo znanosti i obrazovanja na svojim je stranicama objavilo podatke o tome koliko će prosječno rasti plaće nastavnicima ako koeficijenti ostanu ovakvi kakvima ih predlaže Vlada. Prema toj tablici, učitelju početniku s jednom godinom staža plaća bi prosječno rasla 216 eura, a što je veći broj godina radnog staža i više zvanje to je i veće prosječno povećanje plaće. No, u prikazanoj tablici Ministarstvo je objavilo niz netočnosti.

Navode tako da će učitelju mentoru s jednom godinom radnog staža plaća rasti za 223 eura, učitelju savjetniku s jednom godinom staža za 252 eura, a učitelju izvrsnom savjetniku s jednom godinom staža za 289 eura. Povećanje ne zvuči loše. Osim što ove kategorije učitelja i nastavnika uopće ne postoje niti mogu postojati.

Izračuni prosječnog rasta plaća učitelja temeljem predloženih koeficijenata

Izračuni prosječnog rasta plaća učitelja temeljem predloženih koeficijenata | screenshot: MZO

Nema odmah s faksa u zvanje mentora

Naime, prema pravilniku o njihovom napredovanju, učitelji ili nastavnici koji žele postati mentori moraju imati najmanje pet godina radnog iskustva, a oni koji žele postati savjetnici najmanje deset godina radnog iskustva. Nastavnici koji žele napredovati u najviše, zvanje izvrsnog savjetnika, u školi moraju raditi minimalno petnaest godina. Za svako više zvanje u onom je prethodnom potrebno provesti najmanje pet godina. Dakle nema govora o tome da bi netko tko je početnik iste godine po ulasku u školu postao mentor, savjetnik ili, pak, izvrsni savjetnik.

Priopćenja Ministarstva znanosti i obrazovanja mediji ne dobivaju toliko često, osim ako je riječ o pozivu ne neki događaj. No, poveznicu s tablicom koja prikazuje prosječna povećanja plaće učiteljima Ministarstvo je jutros poslalo medijima. Čim smo je zaprimili i uočili kategorije nastavnika koji ne mogu postojati Ministarstvu smo poslali upit. Pojašnjavamo im kako učitelj mentor ne može imati jednu godinu staža, nego pet, učitelj savjetnik ne može imati jednu godinu staža nego minimalno deset, a izvrsni savjetnik ne može imati niti jednu niti deset godina staža, nego najmanje petnaest. Pitamo je li riječ o pogrešci s njihove strane ili imaju neko drugo obrazloženje zašto navode ove kategorije. Brzo smo dobili odgovor od tek jedne rečenice.

– Radi se o administrativnim izračunima za učitelje i nastavnike koji je napravljen jednoobrazno za sva zvanja samo u cilju kako bi učitelji i nastavnici vidjeli koliko će im biti povećanje, zaključuju kratko iz Ministarstva.

No, vrlo brzo nakon našeg upita tablica je promijenjena pa su iz nje obrisane povišice mentora i savjetnika s jednom godinom radnog staža te izvrsnog savjetnika s jednom i deset godina radnog staža.

Inače, prema podacima iz Centraliziranog obračuna plaća FINA-e prosječna plaća za učitelje bez napredovanja u osnovnoj školi ovog listopada iznosila je 1.325 eura, dok njihovi kolege u srednjim školama imaju prosječnu plaću od 1.398 eura. Medijalne i plaće ravnatelja možete vidjeti na poveznici.