Pretraga

Objavljeni novi datumi školskih natjecanja: Posebna pravila za učenike pogođene potresom, kao i one u samoizolaciji

A- A+

Agencija za odgoj i obrazovanje objavila je novi Vremenik natjecanja i smotri za učenike. Uz to, izdali su i smjernice u kojim se definiraju posebni uvjeti za neke natjecatelje. Učenici Sisačko-moslavačke županije tako će, ako nastavu privremeno pohađaju u drugoj školu, u njoj moći pristupiti i natjecanju. Učenici koji budu u samoizolaciji ispit će pisati online, no članovi povjerenstva promatrat će ih kamerama sve vrijeme.

Screenshot: YouTube

Budući da ih zbog epidemioloških mjera nije bilo moguće održati po prvotnom planu, Agencija za odgoj i obrazovanje objavila je novi Vremenik natjecanja i smotri za učenike. Održavanje školske razina natjecanja tako će početi u tjednu od 1. veljače, a cijeli Vremenik sa svim datumima možete pogledati ovdje.

No, uz Vremenik su objavljene i smjernice za ovogodišnja natjecanja koje odgovaraju na mnoga iščekivana pitanja, no mnoga još ostavlja otvorenim. Na početku se ističe kako će se sva natjecanja odvijati sukladno preporukama HZJZ-a, koja još nisu poznata, a ‘koje će biti objavljene na mrežnim stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje najkasnije do 29. siječnja’.

Izdvojeni članak

Nastavnici ogorčeni organizacijom natjecanja: Mjesecima smo upozoravali na probleme

Učenici iz SMŽ-a mogu biti i izravno pozvani na županijsku razinu

U smjernicama se definira i kako će se održati natjecanja za učenike Sisačko-moslavačke županije, koja je pogođena potresom. Škole čije škole imaju dozvolu za rad, stoji u smjernicama, natjecanju će pristupiti kao i sve ostale. Ipak, učenici koji će nastavu pohađati u nekoj od škola u ili izvan Sisačko-moslavačke
županije, natjecanju će pristupiti u školi u kojoj pohađaju nastavu.

– Učenici koji ne mogu pristupiti natjecanju na jedan od dva prethodno navedena načina, a koji su u školskoj godini 2019./2020. ostvarili zapaženi rezultat na županijskoj ili državnoj razini natjecanja, bit će izravno pozvani od županijskog povjerenstva Sisačko-moslavačke županije na županijsku razinu natjecanja, piše u smjernicama.

Izdvojeni članak

Agencija od Ministarstva traži da se odgode natjecanja za učenike: Poduzimamo sve kako bi svi učenici mogli sudjelovati

Online samo uz kamere

Definira se i kako i svi učenici kojima je na dan pojedinog natjecanja izrečena mjera samoizolacije/izolacije imaju pravo sudjelovati na natjecanju u online okruženju.

– U navedenom slučaju, učenicima se na službeni mail [email protected] dostavlja ispit, učenici moraju biti nadgledani putem kamere od strane člana povjerenstva, nakon završetka pisanja učenik sken ispita dostavlja povjerenstvu na službenu adresu s koje je učeniku poslan ispit.

Ostavlja se prostor da se natjecanja tako održe i za sve učenike, ako epidemiolozi tako odrede. Smjernice potražite ovdje.

Podsjetimo, nastavničke grupe Školska zbornica i 45 minuta tražile su da se, zbog epidemioloških mjera, odgode školska natjecanja nakon čega je Agencija za odgoj i obrazovanje od Ministarstva tražila suglasnost za izmjenu Vremenika natjecanja i smotri. Ministar je prihvatio njihov prijedlog, no predstavnici nastavničkih grupa i dalje ističu kako su ogorčeni organizacijom natjecanja te da su mjesecima upozoravali na probleme.