Pretraga

Počela nastava u Sloveniji i Srbiji: Jedni u karanteni, a drugi ne žele nositi maske

A- A+

Prvog dana rujna počela je nastava u slovenskim i srbijanskim školama. I dok u Sloveniji još nije zabilježen slučaj korone u školama, dva razreda u Srbiji završila su u karanteni.

Ilustracija: Orna Wachman; Pixabay

U 455 matičnih osnovnih i 316 podružnih škola u Sloveniji ove godine upisan je 190.990 učenik. Njima je, kao i za oko 73.900 srednjoškolaca, 1. rujna počela nastava.

– Kad se pouzdajemo u sebe, uvijek smo na pravom putu. Ako vjerujemo našim suputnicima – prijateljima, roditeljima, učiteljima, to je još lakše, bolje, brže, ljepše, rekla im je u videoobraćanju ministrica prof. dr. Simona Kustec.

Ministrica učenicima: Vjerujte sebi, učiteljima i nama starijima

Naglasila je i kako je važno vjerovati u struku, jer se zahvaljujući njoj spremnije može ‘krenuti na put u manje poznatim vremenima’.

– Budite sretni, uspješni, sigurni i veseli. I upamtite – vjerujte sebi, učiteljima i nama starijima – jer svi smo ovdje za vas, a vi za nas, poručila je Kustec učenicima.

Korona se, javlja Žurnal24, pojavila u vrtiću Zarja u Celju. Stručna djelatnica, koja je vodila grupu Ringa raja, pozitivna na koronavirus. Dvanaestero djece, članova Ringa raje, iduća dva tjedna provest će doma, a vrtić inače radi normalno.

‘Slovenski Capak’: Ako dijete ne nosi masku, neće biti zaštićeno

Lome se koplja i oko nošenja maski.

– Trenutno smo u crvenoj fazi. Imamo situaciju koja je loša, pa toplo preporučujemo da se maske nose u transportu i u zajedničkim prostorijama”, rekao je ravnatelj Nacionalnog instituta za javno zdravstvo (pandan našem HZJZ-u) Milan Krek, piše Žurnal24.

Novinari su ga pitali i što ako dijete ne nosi masku.

– Ako dijete nosi masku, bit će zaštićeno, ako je ne nosi, neće, odgovorio je Krek.

Istaknuo je da su roditelj odgovorni ako im dijete ne nosi masku.

– Morali bi biti svjesni da su u ovom slučaju doveli dijete u opasnost, upozorio je.

Korona, međutim, nije jedini sigurnosni problem za slovenske učenike. Tamošnja policija u Jesenicama je zaustavila vozača školskog autobusa koji je, prevozeći učenike, koristio mobitel u vožnji. Kako javlja Žurnal24, prošao je samo s novčanom kaznom.

U Srbiji sati traju 30 minuta, dva razreda poslana kući

Prije tri dana počela je nastava i u Srbiji, prigodno predavanjem o koronavirusu. Ondje su se roditelji mogli izjasniti žele li da im djeca nastavu pohađaju online ili u školi. Međutim, jedva tri posto roditelja odlučilo se za online nastavu.

Izdvojeni članak

Vlada donijela novu odluku o načinu izvođenja nastave: Ministar otkrio u kojem će slučaju nastava za sve biti online

Školski sati traju 30 minuta, a učenici nose maske. Oni koji ih zbog zdravstvenih razloga ne mogu nositi, dobili su zaštitne vizire. Razredi su podijeljeni tako da je u njima najmanje 15 učenika.

Međutim, dva su razreda završila u izolaciji.

Kako piše Telegraf, učenica 6. razreda Osnovne škole ‘Natalija Nana Nedeljković’ u Kragujevcu, pohađala je nastavu1. rujna, da bi njezini roditelji tek navečer toga dana nazvali školu i rekli da su pozitivni na koronavirus. Oni su se, naime, testirali na koronavirus, no iako su čekali rezultate testa, kćer su poslali u školu.

Njezini razredni kolege će, iako učenica nije zaražena, nastavu sada slušati online.

Slična stavr se dogodila i u Beogradu. U Osnovnoj školi ‘Braća Jerković’ iz Železnika na nastavu je, isto prvoga dana, došao učenik trećeg razreda, koji je bio pozitivan na koronu. Učiteljica i cijeli razred nastavu održavaju online, a protiv roditelja je podnesena prijava Centru za socijalni rad.

Govoreći o početku školske godine i komentirajući što se virus pojavio kod jednog učenika, epidemiolog Predrag Kon rekao je, kako piše Kurir, da će virus ‘sigurno ući u škole, da tu nema zablude, jer virus nitko nije zaustavio’.

– Kad se nešto usvoji kao ponašanje, onda nema problema. Ako pridobijemo učenike srednjih škola da budu naši suradici, posao je završen. Veće suradnike od djece do četvrtog razreda nećemo imati, oni su situaciju prihvatili takvu kakva je, rekao je Kon.