Pretraga

Pozitivno riječko iskustvo širi se Hrvatskom: Još jedna županija obrazovat će svoje školarce da budu i odgovorni građani

A- A+

Sve većem broju hrvatskih učenika iz mjeseca u mjesec se otvara prilika da se obrazuju za aktivno i odgovorno građanstvo. Nakon Grada Siska i Istarske županije, koji slijede uspješna riječka iskustva uvođenja i provođenja Građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti u osnovnim školama, tome se pridružuje i Primorsko goranska županija. U ponedjeljak će, naime, s Gradom Rijekom potpisati sporazum o suradnji na provedbi izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje.

‘Učenik građanin’ – Priručnik za Građanski odgoj i obrazovanje

Grad Rijeka i Primorsko goranska županija u ponedjeljak će potpisati sporazum o suradnji na provedbi izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje, izvijestila je PGŽ na svojim web stranicama. Time se i Primorsko goranska županija pridružuje Gradu Sisku te Istarskoj županiji koji su dosad također prepoznali pozitivna iskustva riječkog modela Građanskog odgoja i obrazovanja.

Sisak i Istra još prošle godine krenuli riječkim stopama

Tako je Grad Sisak još u studenom prošle godine s Gradom Rijekom potpisao sporazum o suradnji na provedbi Građanskog odgoja i obrazovanja pa su sisački osnovci na korak od obrazovanja za učenike-građane po provjerenom i uspješnom riječkom modelu.

Izdvojeni članak

Rijeka predvodnica građanskog odgoja: Učenici oduševljeni gradivom, tražili veću satnicu i deblju knjigu

Sisku se krajem prošle godine pridružila i Istarska županija, gdje su također krenuli u sustavno uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja. U Istarskoj je županiji tijekom rujna 2017. osnovana radna skupina za uvođenje GOO-a u osnovne škole. Interes je do kraja studenog prošle godine iskazalo dvadesetak istarskih škola.

Uspjeh riječkog modela GOO-a

Podsjetimo, Grad Rijeka prošle je školske godine eksperimentalno uvela GOO u šest osnovnih škola. Potom je napravljena temeljita evaluacija programa koji je polučio odlične rezultate. Utvrđene su statistički značajne razlike između kontrolne i eksperimentalne skupine i to u svih šest dimenzija GOO-a, učenici su predmet smatrali korisnim i zanimljivim, a tražili su i deblju knjigu te veću satnicu GOO-a.

Od ove školske godine, učenici u 22 od 24 riječke osnovne škole slušaju Građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavnu aktivnost, a Grad Rijeka već je ranije najavio da će izrađeni kurikulum rado ustupiti svim zainteresiranim jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

U situaciji u kojoj se GOO i dalje provodi tek na krilima entuzijazma nastavnika uz nedostatak jasne političke podrške,  Sisak, Istarska te sada i Primorsko goranska županija ozbiljno su shvatili priliku na temelju riječkog iskustva te krenuli u obrazovanje svojih učenika da budu i odgovorni, aktivni građani.