Pretraga

Obrazovni štrajk obilježio je 2019. godinu, donosimo pregled naših 230 tekstova

A- A+

Iako smo tek na završetku prvog polugodišta, već se sada može reći kako će ova školska godina biti jedna od najburnijih u povijesti Hrvatske. Događaj koji ju obilježava i koji će se još dugo pamtiti i prepričavati najdulji je štrajk zaposlenika u školama. Sve je krenulo još i prije početka nastave, a kada su dva većinska školska sindikata, Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, zatražili povećanje koeficijenta složenosti poslova za prosječnih 6,11% i to za nastavno i nenastavno osoblje. Vladajući su u procesu mirenja odbijali pregovarati o koeficijentima, kulminiralo je to štrajkom i tog 10. listopada većina vjerojatno nije mogla ni slutiti da će on potrajati dugih 36 radnih dana.

Prosvjed na Trgu / Foto: Marko Matijević, srednja.hr

Bio je četvrtak, 5. rujna, kada se nekolicina članova dvaju školskih sindikata, Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama okupila i održala manji prosvjed u Zagrebu. Prvi puta šira je javnost tada mogla čuti njihovo nezadovoljstvo visinom koeficijenta složenosti poslova zaposlenika u školama. Upozoravali su na to da su mjesecima prije ulaska programa ‘Škola za život’ od Vlade tražili da se izmjeni dio uredbe koji propisuje koeficijente zaposlenika u školama i to tako da se oni povise za prosječno 6,11%, a Vlada i resorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja do početka ove nastavne godine to nisu učinili.

Tijekom tog rujanskog prosvjeda u Zagrebu čelnici dvaju školskih sindikata zaprijetili su i štrajkom, ako se Vlada nastavi oglušivati na njihove zahtjeve. I rijetko tko je mogao očekivati da je taj mali prosvjed uoči početka nastave tek uvod u nikad turbulentnije razdoblje u hrvatskom školstvu.

Propalo mirenje i početak štrajka

Izdvojeni članak

Zbog nadoknade štrajka izmijenjeni školski kalendari u svim županijama: Provjerite kada završavaju praznici u vašoj

Nekoliko tjedana kasnije započeo je proces mirenja Vlade u čije je ime pregovarao ministar rada, Josip Aladrović, te prosvjetarskih sindikata koje su predstavljali predsjednica SHU-a, Sanja Šprem i Branimir Mihalinec. Tijekom mirenja je ministar rada sindikatima ponudio povećanje plaće, ali ne kroz traženo povećanje koeficijenata, nego kroz dodatak od 2% od 1. listopada i još 2% od 1. lipnja 2020. Predstavnici zaposlenika u školama to su odbili.

Konačno, 10. listopada počeo je štrajk u školama diljem Hrvatske. Toga dana obznanjeno je kako će se u školama štrajkati prema u Hrvatskoj do tada neviđenom modelu, cirkularno. Svakoga dana štrajkalo se u nekoliko županija, po ciklusima. Školski sindikati održavali su konferencije za medije kako bi najavili u kojim se županijama štrajka sutradan, iznijeli podatke o odazivu na štrajk i podsjetili javnost i Vladu, koja ih je u početku ignorirala, koji su njihovi zahtjevi.

Prvi sastanak tek u studenom

Tjedan dana nakon početka velikog štrajka u školama, premijer Andrej Plenković sa saborske je govornice poslao poruku kako će od sljedeće godine rasti osnovica plaće svim zaposlenicima javnih službi, dakle i zaposlenicima škola. Plaća će rasti za znakovitih 6,12%, dok su, podsjetimo, sindikati tražili rast koeficijenata zaposlenika za prosječno 6,11%.

Izdvojeni članak

Vlada odbila prijedlog za opoziv Divjak: ‘Sustavno smo vodili računa o poboljšanju statusa nastavnika’

Negdje u međuvremenu javljao se HNS koji je prijetio izlaskom iz Vlade, ako se ne udovolji zahtjevu školskih sindikata. No HNS-ovci su se vrlo brzo stišali, a nakon što im je partnerski HDZ obećao da će se zaposlenicima škola koeficijent povećati za 2% do 30. lipnja 2020., ali samo ako se do tada ne redizajnira Uredba o koeficijentima. Nastavnici i njihovi sindikalni vođe time nisu bili zadovoljni, štoviše, naglasili su da HNS nema pravo pregovarati i dogovarati se u njihovo ime.

Konačno, 5. studenog, školski su se sindikati prvi put od mirenja sastali s troje ministara u Vladi – ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak, ministrom rada Josipom Aladrovićem te ministrom financija, Zdravkom Marićem. Iako su netom nakon sastanaka s obje strane stizale pomirljive poruke, nakon tog sastanka promjene nije bilo. Već nekoliko dana kasnije više tisuća prosvjetara stiglo je u Zagreb i na Markovu trgu održalo novi prosvjed.

U danima koji su uslijedili u školama se održao referendum o ponudi Vlade koja je uključivala redizajn uredbe o koeficijentu složenosti posla, te uvjetno povećanje koeficijenata za 2% od 1. srpnja 2020., ali samo ako Vlada do tog datuma ne redizajnira uredbu. U postotku višem od 90% štrajkaši u osnovnim i srednjim školama odbili su takvu ponudu.

Kraj cirkularnog i početak frontalnog štrajka

Izdvojeni članak

[Glas maturantice] ‘Tijekom štrajka profesori nisu ni pomislili na učenike, osobe zbog kojih imaju posao’

Treći ciklus cirkularnog štrajka završen je 15. studenog, iz pijeteta prema žrtvama Vukovara i Škabrnje štrajkaške aktivnosti obustavljene su 18. studenog. Nakon tog dana više nema štrajkanja prema cirkularnom modelu, po županijama. Odlučeno je da započinje kontinuirani štrajk u školama diljem Hrvatske. Poruka zaposlenika škola i njihovih sindikalnih vođa bila je jasna – štrajk neće biti obustavljen dok se ne ispune svi njihovi zahtjevi!

U međuvremenu, dok se kraj štrajka nije nazirao, resorno je Ministarstvo poslalo uputu školama o načinima nadoknade nastave. Vrlo mali broj škola s nadoknadama je započeo još tijekom štrajka, subotama, a za ostale je bilo izvjesno kako će morati skratiti praznike i/ili produljiti nastavnu godinu. U jednom trenutku štrajka, 20. studenog, ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak, sindikalistima je predložila da se nastava održava samo za osmaše i maturante. Odgovorili su joj kako su svjesni problema, ali da upravo zbog toga traže od Vlade da s njima sjedne za stol s ozbiljnom ponudom.

Sindikalisti podigli transparent Plenkoviću u lice

Dan nakon sastanka s Divjak dogodio se jedan od najupečatljivijih trenutaka štrajka. Manji broj štrajkaša ponovno je stigao na Markov trg, stali su nasuprot ulaza u zgradu Vlade i započeli svoj desetominutni prosvjed šutnje. Potpuno neočekivano, s ‘trona’ se spustio premijer Andrej Plenković.

Stao je pred prosvjetare, održao monolog o tome koliko je njegova Vlada učinila za prosvjetne radnike, da su im učitelji važni, da poštuju štrajk, ali i na neki način ponovno odaslao poruku koju je i prethodno ponavljao – kako nema smisla štrajkati dok se zaposlenicima svih javnih službi, time i njima, plaće povećavaju. Nimalo impresionirani njegovim riječima, sindikalisti su nastavili sa šutnjom. Premijeru su pred lice podigli transparent ’96 posto je reklo NE’, aludirajući na rezultate referenduma u školama nakon čega je on rekao ‘dobro’ te se okrenuo i otišao.

Veliki prosvjed i ponude bez koeficijenta

Stigao je 25. studeni. Do tog datuma pomaka u pregovorima Vlade i sindikata nije bilo, što je kulminiralo velikom prosvjedom na Trgu bana Jelačića u Zagrebu gdje je nekoliko desetaka tisuća prosvjetara stiglo s porukom – hoćemo veći koeficijent i ne odustajemo dok Vlada ne ispuni naš zahtjev. Tog istog dana, u popodnevnim satima održan je novi sastanak Vlade i sindikata, koji je potrajao do kasnih večernjih sati. Dan nakon, sindikalisti su se ponovno sastali s premijerom s novom ponudom koja ponovno nije uključivala koeficijente:

Izdvojeni članak

Pogledajte kako će i za koliko kuna rasti plaća nastavnika prema dogovoru sindikata i Vlade

  • 1.12.2019. – Rast plaća putem dodataka (GKU) u iznosu od 3%
  • 1.1.2020. – Rast osnovice (TKU) u iznosu od 2%
  • 1.6.2020. – Rast osnovice (TKU) u iznosu od 2% i rast plaća putem dodataka (GKU) u iznosu od 1%
  • 1.10.2020. – Rast osnovice (TKU) u iznosu od 2%
  • 1.12.2020. – UVJETNO- ako se ne donese uredba o složenosti poslova (koeficijenata) dodatno se povećava plaća za još 1%

Ovu ponudu odbilo je gotovo 89% štrajkaša u srednjim i njih 95% u osnovnim školama. Ovi postoci značili su samo jedno – štrajk ide dalje. Na dan objave rezultata referenduma, 29. studenog, sindikalisti su se ponovno susreli s premijerom. Za razliku od prethodnih, ovaj je sastanak trajao puno kraće, svega tri sata, ali niti jedna strana nije željela otkriti kako izgleda nova ponuda.

Markov trg ponovno je mjesto radnje 1. prosinca, kada se održao novi sastanak, ali ni nakon ovoga javnost nije doznala o čemu se razgovaralo, tek da će se novi sastanak održati sutradan. Čelnik srednjoškolskog sindikata Mihalinec izjavio je i kako očekuje da će tada pregovori konačno završiti.

Ponuda nakon koje je prekinut štrajk

Tog kišnog popodneva, 2. prosinca, nešto prije 14:30, predstavnici školskih sindikata ponovno su stigli u Banske dvore, baš kao i članovi vlade s kojima će pregovarati. Najdulji štrajk zaposlenih u školama traje već 36 radnih dana, a pripadnici gotovo svih generacija, od nastavnika pa sve do učenika i njihovih roditelja s nestrpljenjem očekuju odgovor na pitanje što je Vlada ovoga puta ponudila prosvjetarima i hoće li štrajk biti okončan?

Izdvojeni članak

Prosvjed za vjeroučitelja Miletića: Blokirana nastava, škola oblijepljena porukama podrške

Nešto iza 16 sati pred novinare i javnost izašli su premijer Andrej Plenković, Branimir Mihalinec i Sanja Šprem.

– Postignut je kvalitetan kompromis koji uključuje prekid štrajka, od sutra se nastava odvija normalno, riječi su koje je na početku konferencije za medije izgovorio Plenković.

Dogovoreno je kako će se nastavnom osoblju u školama koeficijenti od 1. prosinca 2019. godine povećati za 3% i početi se obračunavati na osnovnu plaću za prosinac 2019. godine. Novo povećanje koeficijenta slijedi 1. lipnja 2020. godine i to za 1% i ono će se početi obračunavati na osnovnu plaću za lipanj 2020. godine. Posljednji val povećanja koeficijenata bit će 1. siječnja 2021. godine, tada za još 2% koji će se početi obračunavati na osnovnu plaću za siječanj 2021. godine. Istom dinamikom mijenja se plaća nenastavnom osoblju, ali kroz dodatke i poseban sporazum. Izuzetak su tajnici i računovođe čiji će je status također riješen kroz Uredbu o koeficijentima.

Ta ponuda bila je dovoljna da većinska dva sindikata u školstvu prekinu najdulji štrajk prosvjetara, ovoga puta bez da pitaju svoje članove za mišljenje. Ipak, manjinski Sindikat Preporod izjašnjavanje je odlučio provesti pa se pokazalo kako je većina, gotovo 62% njihovih članova protiv prihvaćanja ovakve ponude Vlade.

Tri dana nakon dogovora koji je ostavio gorak okus u ustima nekolicine – što zbog činjenice da se koeficijent povećava u tri vala, što zbog toga da je nastavno osoblje ostvarilo povećanje kroz dodatke – Vlada je usvojila izmjenu Uredbe o koeficijentima.

Osim plaća zaposlenika u školama promjenu je zbog dugog štrajka doživio i školski kalendar. U gotovo svim županijama započele su nadoknade, skraćeni su praznici te produljena nastavna godina, za koju već na kraju prvog polugodišta možemo reći – bila je jedna od najburnijih.

O štrajku je na portalu srednja.hr objavljeno 230 članaka, a sve njih možete čitati klikom na poveznice u nastavku. Ispod poveznica se nalaze i snimke prosvjeda, konferencija za medije i izjava sudionika u pregovorima.

Učitelji prosvjedovali pred Vladom: Plačemo s ovim plaćama

Nastavnici najavili veliki štrajk u srednjim i osnovnim školama: Evo kada bi trebao započeti

Predsjednica Sindikata učitelja otkrila nam je koliko je izgledno da će profesori u štrajk

Propali pregovori Vlade i sindikata: Osnovne i srednje škole od sutra u štrajku!

Predsjednica Sindikata učitelja odgovorila nam na pitanje morate li sutra ići u školu

Ministrica Divjak poslala poruku učenicima i roditeljima uoči sutrašnjeg štrajka

Srušene stranice brojnih škola zbog velike navale učenika i roditelja oko štrajka

Pročitajte odlično pismo profesorice u kojem objašnjava zašto kreće u štrajk

Sindikalisti zadovoljni početkom štrajka: ‘I učenici su uz nas’

Posjetili smo školu u štrajku: Evo što profesori rade dok vas nema

Pogledajte u kojim županijama sutra zbog štrajka nema nastave!

Pravobraniteljica za djecu upozorava: ‘Štrajk bi mogao stvoriti probleme učenicima’

Još jedan štrajk u obrazovnom sustavu? Traže se veće plaće i za zaposlenike na fakultetima

Izvukli smo deset najvažnijih stvari o štrajku s današnje pressice nastavničkih sindikata

[Uživo štrajk u školama] Sindikati uspješni prvog dana štrajka, a možda im se priključe i profesori s faksa

Učenici o štrajku svojih nastavnika: ‘Imaju najjaču funkciju na svijetu, a mizerno su plaćeni’

Ministarstvo izbacilo manje brojke od sindikata: Dvije trećine zaposlenika u štrajku

Presjednik Sindikata Preporod savjetovao kako štrajk upisati u e-Dnevnik

[Uživo štrajk u školama] Profesori prepjevali Grašu u štrajkaškom stilu

Doznajte u kojim županijama nastavnici štrajkaju u ponedjeljak: Čak ih je pet

Procurio raspored štrajka po danima, no sindikati imaju poruku za one koji su ga vidjeli

Sindikat visokog obrazovanja donio odluku o štrajku, Ribić: ‘Nadam se da će Vlada popustiti’

Preko 20.000 čitatelja odgovorilo nam na pitanje podržava li štrajk nastavnika

Ministar rada komentirao je najavu štrajka na fakultetima

Sindikalisti su danas opet bili oštri prema Vladi: Otkrili su i tko je predložio povećanje koeficijenta

Pogledajte u koje tri županije u utorak nema nastave zbog štrajka

Bećarac štrajkaša nasmijat će vas do suza: ‘Da te nije ‘učo’ naučio, Plenkoviću gdje bi sada bio?’

Vijest koja će obradovati veliki broj učenika: Potvrđeno da se u srijedu štrajka samo u Zagrebu

Mama mu nije vjerovala da je štrajk pa ga je ipak dovela u školu

Iz sindikata odgovorili na pitanje hoće li zbog štrajka biti nadoknade nastave

‘Naša plaća vaš je kredit’: Nastavnica pismom ‘nacrtala’ ministru rada zašto štrajka

Pogledajte u kojim županijama u četvrtak i petak zbog štrajka nema nastave

Sindikati najavili štrajk na fakultetima: Evo kada bi trebali početi s njim

Učitelji se jako dobro zabavljaju dok štrajkaju: Zapjevali ‘Dajte nama veće plaće, da imamo za kolače’

Nastavnici već danima štrajkaju za veću plaću: Ovako su se mijenjali njihovi koeficijenti

Ovako izgleda štrajk na terenu: Posjetili smo školu u kojoj profesori danas nisu radili

Spremačica, kuharica i domar su ispričali zašto štrajkaju s nastavnicima

[Uživo štrajk u školama] Profesori ostaju u štrajku, do kraja tjedna najavljuju plan za sljedeći tjedan

Stigli detaljni podaci: Pogledajte koliko je nastavnika jučer štrajkalo u vašoj školi

Sindikati najavili veliku akciju za sljedeći tjedan: U ponedjeljak štrajk u svim županijama!

Nastavnik objasnio zašto Plenković zaslužuje jedinice iz tri predmeta

Sindikalisti su danas otkrili dokad su spremni štrajkati i da se za ispričnice učenici obrate Vladi

Štrajk na fakultetima kreće u četvrtak

Danas se štrajka u četiri županije: Koliko je važan nastavnik pokazuje slučaj silovanja u Zadru

Nastavnici se rugaju Plenkoviću: Pogledajte što su učeniku Andreju upisali u e-Dnevnik

Pitali smo ravnatelje podržavaju li štrajk: Rekli su da, ali vide neke probleme

U anketi o štrajku nastavnika glasovalo 60.000 ljudi, evo što će se događati sutra

Poznato tko bi trebao provoditi analizu koja će utvrditi plaće u školama

U utorak zbog štrajka nema nastave u ove tri županije

Štrajkaši su baš raspjevani: Evo nekoliko videa u kojima pjesmom šalju poruke Plenkoviću

[Uživo štrajk u školama] Pogledajte u kojim je županijama odaziv na štrajk bio najveći, a u kojima najmanji

‘Što je nama naša borba dala?’: Profesorica opisala kakve su posljedice štrajka

Proveli smo jutro u Sindikatu hrvatskih učitelja, žili kucavici štrajkaškog otpora

Sutra se štrajka u Istri i Varaždinskoj županiji, a u podne saznajemo ostatak

U srijedu se štrajka u četiri županije: Pogledajte gdje neće biti redovne nastave

Broj štrajkaša iznenadio čak i sindikate: Otkrili što će se događati sutra

Studenti nastavničkih studija o štrajku: ‘Učenici su bezobrazni i bahati, a kompenzacija je jako mala’

Sindikati su nam pokazali pisma podrške: Neka se ne bi svidjela Vladi, a neka HNS-u

Poznato u koje će tri županije nastavnici štrajkati u četvrtak

Nastavnici zapjevali bećarac ispred Vlade: ‘E naš Plenki koja je strahota, pjevat vama i to bez prostota’

Veliko istraživanje: Građani otkrili što zaista misle o štrajku u školama

Premijerov savjetnik Fuchs komentirao zahtjev štrajkaša i dao ‘packu’ ministrici Divjak

Štrajk u školama se nastavlja: Pogledajte gdje u petak nema redovne nastave

Otišli smo do Ruđera i pričali sa zaposlenicima koji štrajkaju: ‘Situacija je žalosna’

Nastavnici napali sindikalista Mihalinca da je ispolitizirao štrajk, evo njegova objašnjenja

Doznajte u kojim županijama se u ponedjeljak zbog štrajka prekida redovna nastava

Provjerili smo kakva je danas atmosfera u školama: Polako se stvara nervoza oko pitanja nadoknade

[UŽIVO] Nastavnici trebaju pisati državnu maturu za veću plaću!

Nastavnike, koji u ponedjeljak štrajkaju u tri županje, mogli bi zabrinuti rezultati ankete o istim plaćama za sve učitelje

Ako pregovori s Vladom ne uspiju, u utorak se štrajka u Zagrebu

Potvrđeno: U utorak se štrajka u Zagrebu, ali i još jednoj županiji

Dio škola potrošio rezervu radnih dana, Divjak: Postoji mogućnost produljenja godine

U četvrtak odluka o tome hoće li nastavnici dobiti plaću za dane u štrajku

Poznato u kojim županijama u srijedu i četvrtak nema nastave zbog štrajka

Ovi su dokumenti glavni argumenti sindikata: Vlada je požurivala ministarstvo da se očituje o koeficijentima, a sad ih ne želi mijenjati

Posjetili smo zagrebačku školu u kojoj se štrajka: ‘Ovo mi je jedan od najgorih dana na poslu’

[UŽIVO] Pogledajte odaziv na štrajk u svakoj zagrebačkoj školi

Štrajk iz moje (sive) studentske perspektive

Sindikalist Mihalinec otkrio do kada su nastavnici spremni nastaviti štrajk

Poznato u koje dvije županije se štrajka u ponedjeljak

Sindikati najavili koji dan će se sljedeći tjedan održati štrajk na fakultetima

[UŽIVO] U ponedjeljak sastanak Vlade i sindikata oko koeficijenata

U srijedu štrajka cijela Hrvatska! Sindikati objavili raspored i za ponedjeljak i utorak

Isprika čitateljima: Objavili smo krivu informaciju o izračunu plaća državnih dužnosnika

Da se ne zbunite: Provjerite gdje se štrajka u ponedjeljak, utorak i srijedu

Oni odlučuju o sudbini štrajka: Tko su i kako se biraju čelnici sindikata?

Sindikati završili pregovore s ministrima: Štrajk se nastavlja

Sindikati otkrili gdje se štrajka u četvrtak i petak

Ipak ništa od petka: Promijenjen datum štrajka na fakultetima

Oglasila se ministrica: Konačno poznato hoće li nastavnicima biti plaćen štrajk u listopadu

Imamo prosječne plaće profesora po mjesecima, zarade preko 7.000 kuna bez prijevoza

Pogledajte u koje se dvije županije sutra održava štrajk

Sindikalist Ribić premijeru ‘održao lekciju’ iz ekonomije, a pohvalio se i da su mu oprostili plaćanje parkinga

Sljedeći tjedan se prekida štrajk? Vlada i sindikati približili se dogovoru

Štrajk se nastavlja: Sutra se prekida redovna nastava u svim županijama, a štrajkaju i fakulteti

Ministarstvo poslalo uputu školama: Evo kako će učenici nadoknađivati dane štrajka

[Uživo] Pogledajte u kojim županijama u četvrtak zbog štrajka nema redovne nastave

Sindikati ne popuštaju, kraj štrajka ipak se ne nazire: ‘Mislim da je ovo kritična granica’

Opet su krive naočale: Šefica Sindikata učitelja otkrila zašto nije vidjela ponudu Vlade

Štrajk se nastavlja: Poznato u kojim županijama nema nastave u ponedjeljak

Pravobraniteljica traži da se pravu na obrazovanje da prednost nad pravom štrajkanja

Zbog štrajka nastavnika revoltirani učenici najavljuju masovno markiranje

Samo se tri dana štrajkalo u cijeloj Hrvatskoj: Usporedili smo podatke o odazivu štrajku

Veće plaće neće vratiti dostojanstvo nastavnicima jer se dostojanstvo ne dobiva novcem

Doznali smo koji dan se idući tjedan štrajka na fakultetima

Objavljeno u koje tri županije u utorak nema redovne nastave zbog štrajka

Ne popuštaju štrajkaši, ali ni Vlada: U proračunu za 2020. nema povećanja koeficijenata ni za 2%

Nakon prosječnih, objavljujemo i iznose medijalnih plaća nastavnika, opet su preko 7.000 kn

Štrajk u školama traje već mjesec dana: Pogledajte što nas očekuje sljedećeg tjedna

Mihalinec poslao poruku svim štrajkašima i objasnio što će se dalje događati: ‘Ova bitka trajat će dugo’

Pogledajte u koje se tri županije štrajka u srijedu: Sindikati najavili i okupljanje na Markovu trgu

Preko 25.000 čitatelja odgovorilo hoće li pohađati nadoknadu nastave subotama

Poznata učiteljica poručila kolegama da se poštovanje mora zaslužiti: ‘Krajnje je vrijeme da prestanemo kukati’

U utorak se štrajka u tri županije, a štrajku se ponovno pridružuju i fakulteti

Sindikalist Stipić optužio je Vladu za nebrigu, ali nije štedio ni predstavnike drugih sindikata

Poznato gdje se štrajka u četvrtak, u petak na rasporedu Zagreb i još dvije županije

Sindikati otkrili kakvo iznenađenje pripremaju Vladi te kako će izgledati referendumski listić

Ne štrajkaju baš svi: Provjerili smo što je s onima koji rade i zašto ne štrajkaju

Plenković misli da štrajk traje tri tjedna: ‘Nerazumno je štrajkati kada vam se podiže plaća’

Sutra se štrajka u ove tri županije, a uz to se pripremaju i aktivnosti na Markovu trgu

Krenulo izjašnjavanje štrajkaša o ponudi Vlade, ministar rada: Pokušat ćemo okončati štrajk

Nadoknadu nastave održavaju već ove subote: ‘Ne vidim kako bi se to moglo smatrati ometanjem štrajka’

Najavljen novi štrajk na fakultetima: Pogledajte kada će se održati

Otkrivamo misterij: Zašto u jeku štrajka novinari pišu o plaćama?

Propali pregovori sindikata i Vlade: Štrajka se i sutra, pogledajte u koje dvije županije

U ponedjeljak se u školama prekidaju štrajkaške aktivnosti

Objasnio pravi problem obrazovanja: Profesor izašao iz Sindikata jer smatra da se bore za krive stvari

Kako su Blaženka Divjak i HNS prodali nastavnike za 2%

Pročitajte Vladinu ponudu štrajkašima: Plaće bi od 2016. narasle preko 20 posto

Sutra se štrajka u Gradu Zagrebu i još dvije županije

Vlada više neće plaćati dane u štrajku: Nastavnici ostaju bez prosječno 315 kn dnevnice?

Velika akcija sljedećeg tjedna: U utorak se štrajka u čitavoj Hrvatskoj!

Sindikati neće tražiti ostavku ministrice Divjak, a ona se pita što bi se njenom ostavkom promijenilo

Sindikati otkrili do kad će trajati štrajk na fakultetima

I razrednica ministra Aladrovića štrajka: Otkriva kakav je bio đak te mu šalje poruku

Počinje četvrti ciklus štrajka u školama: Evo što će se događati sljedeći tjedan

Otkazana medijska konferencija sindikata: Pogledajte što će se sa štrajkom događati u utorak

Facebook grupa u kojoj roditelji podržavaju nastavnike u štrajku prikupila ogroman broj članova

Pravobraniteljica za djecu: ‘Štrajk ugrožava pravo djece na obrazovanje zajamčeno Ustavom’

Imamo potvrdu sindikata: Od sutra kreće stalni štrajk u cijeloj Hrvatskoj!

Predsjednik Hrvatske zajednice županija pozvao na završetak štrajka jer ‘postaje opterećenje’

Velike akcije narednih dana: Pogledajte što sve do ponedjeljka planiraju štrajkaši

Okršaj sindikalista Mihalinca i pomoćnika ministrice Mamića: ‘Plaća nastavnika je iznad prosječne u RH’

[UŽIVO] Pročitajte kako je protekao četvrti dan frontalnog štrajka

Štrajk nastavnika podržale 33 organizacije: ‘Naše obrazovanje i sustav su zapušteni’

[Glas profesorice] Sad je dosta!

Sindikat Preporod otkrio članovima hoće li im platiti štrajk, a odgovorio i na druga najčešća pitanja

Doznajemo: Najveća nastavnička plaća u rujnu iznosi 11.035 kn, a najmanja 5.251 kn neto

Pada potpora štrajku: Usporedili smo odazive u četiri dana kada je štrajkala čitava Hrvatska

Divjak predložila da maturanti i osmaši imaju nastavu unatoč štrajku, sindikati odbili

Sindikati otkrili što će se s njihovim štrajkaškim akcijama događati u četvrtak

GOOD inicijativa pružila podršku štrajku: ‘Učitelji su ključni’

Premijerov savjetnik Fuchs o ministrici Divjak: ‘Provocira svoju smjenu da bi ispala žrtva’

[Uživo] Ministarstvo obrazovanja: U školama danas štrajkalo 64% zaposlenika

[Glas maturantice] Mladi i obrazovanje Vladi su samo početak i kraj predizbornih kampanja

Premijer došao do štrajkaša, oni mu podigli transparent ispred lica i nastavili šutnju

Ravnatelj škole prijeti otkazima: ‘Svojim štrajkaškim potpisom potpisali su si raskid ugovora o radu’

Plenković kaže da je situacija s Divjak ‘malo nezgodna’: ‘Nije dobro ne ići u školu, mora se učiti’

‘Produženi vikend’: Otkriveno kada će se idući tjedan štrajkati na fakultetima

Čak 47 sindikata podržalo štrajk u školama: ‘Niste sami, spremni smo na i štrajk solidarnosti’

I popularni Bloger Krule ima poruku za štrajkaše: ‘Učitelji stoko, sramite se!’

Štrajkaši se masovno priključuju novoj akciji: Po 315 kuna doniraju dječjim bolnicama

Ne štrajkaju samo nastavnici: Donosimo prosječne i medijalne plaće spremačica, domara, tajnika i voditelja računovodstva škola

Poznata učiteljica: Učitelji su s pravom bijesni, ali štrajk šteti djeci

Hrvatsko debatno društvo izvuklo najčešće argumente protivnika štrajka: Ovo je njihova analiza

[UŽIVO] Sindikati i Vlada približili se rješenju, zna se kad bi trebalo doći do konačnog dogovora

Pogledajte rezultate ankete: Više od 60.000 ljudi reklo nam je koliki postotak njihovih nastavnika zaslužuje veću plaću

Sindikati u ponedjeljak spremaju veliki prosvjed u Zagrebu: Izdvojili smo deset stvari koje morate znati

Studenti Filozofskog podržali prosvjetare, napravili i transparent s jasnom porukom

Elemental napisao pjesmu podrške prosvjetnim radnicima koji su u štrajku

Unatoč štrajku i prosvjedu ova škola danas je započela s redovitom nastavom

[Foto] Na prosvjedu ‘Hrvatska mora bolje’ osvanula neobična zastava

Plenković komentirao prosvjed: Za obiteljskim ručkom morao sam objašnjavati što Vlada radi

Evo kako se na Twitteru komentirao današnji prosvjed zaposlenika u školama

[UŽIVO] Završio maratonski sastanak, štrajk se nastavlja i sutra

Izdvojili smo 156 najboljih transparenata s današnjeg prosvjeda ‘Hrvatska mora bolje’

Izdvojili smo neke trenutke s današnjeg prosvjeda koje se isplati zapamtiti

Crkva se ogradila od onog što je vjeroučitelj govorio na prosvjedu

Prosvjed je bio politički skup, no od toga ne treba bježati

Nakon jučerašnjeg prosvjeda je jasno, ponuda Vlade trebala bi uključivati i ukidanje Loomena i anonimnih prijava

Evo zašto se podaci o prosječnoj plaći Ministarstva i Državnog zavoda za statistiku razlikuju

[Glas učiteljice] Ne štrajkam jer postoji važniji razlog zbog kojeg bi se trebalo štrajkati

[UŽIVO] Pao kompromis, premijer se nada da škola počinje od petka

Objašnjavamo: Po čemu se Vladina najnovija ponuda bitno od razlikuje od zahtjeva štrajkaša?

Ljutiti štrajkaši diljem Hrvatske jasno poručuju vladajućima što misle o novoj ponudi

Pogledajte kako izgleda Sporazum koji će vrijediti ako štrajkaši prihvate ponudu Vlade

Pogledajte kako izgleda referendumski listić kojeg danas i sutra ispunjavaju štrajkaši u školama

Učenici, ne nasjedajte: Društvenim mrežama širi se lažna vijest o ponavljanju školske godine

[Glas učenika] Objavljujemo dva pisma maturantica, jedno za, a drugo protiv štrajka

[UŽIVO] Pogledajte što se sve događalo u 33. danu štrajka u školama

Svi problemi na koje se kroz štrajk ukazivalo ostat će isti čak i ako se podigne koeficijent

Većina naših čitatelja misli da štrajkaši ne bi trebali prihvatiti ponudu Vlade

[UŽIVO] 34. je dan štrajka, Aladrović: ‘Nismo očekivali ovako negativne reakcije na ponudu Vlade’

Zbog dolaska Plenkovića pauzirali štrajk u školi: ‘Danas imamo nastavu, sutra opet ne’

Mladi redatelj ponovno u akciji #idalječitam: Otkrio nam je koju će knjigu Vladi čitati svaki dan u 6:11 sati poslijepodne

Još jedna škola prekida štrajk: Od sutra učenici normalno kreću na nastavu

Donosimo tablice Ministarstva i sindikata koje pokazuju kako će plaća rasti ako se prihvati ponuda Vlade

Na Filozofskom i čistačice štrajkaju svaki dan: Fakultet je već sad prepun smeća

Neke škole prekidaju štrajk: Najmanje četiri danas su pozvale učenike da dođu na redovitu nastavu

Ministarstvo objasnilo kako će se skraćivati praznici u školama koje nisu imale nastavu i što je s maturom

Učenici potpuno zbunjeni: Ravnatelji ih pozvali da dođu u školu, a na kraju nastave ipak nije bilo

Sindikalisti su se danas jasno ogradili od pisanja štrajkaša po nastavničkim grupama gdje se spominju obračuni s neistomišljenicima te katran i perje

[Glas učenika] Dvoje maturanata piše nam zašto ih zabrinjava ovaj štrajk

Kafić spustio cijenu kave na 6,11 kuna u znak podrške štrajkašima

[UŽIVO] Sindikati i Vlada se i dalje ne mogu dogovoriti, štrajk ide dalje

Analizirali smo podatke MZO-a o odazivu na štrajk: U posljednja dva tjedna potpora ne slabi

[Fail analiza] Plenković i sindikati napravili su po 5 pogrešaka u ovom štrajku

[UŽIVO] Završio sastanak sindikata i Vlade: Nema dogovora, štrajka se i sutra

Pismo učenika Plenkoviću: Dobro je dok se transparenti dižu ‘samo’ za obrazovanje. Čekaj da se drugi ohrabre

Upozorenje: Među učenicima kruži nova lažna vijest vezana uz posljedice štrajka

Štrajk je gotov, sutra počinje normalna za sve

[UŽIVO] Pogledajte kako je protekao finalni nastava dan štrajka iz minute u minutu

Komentar profesorice: ’36 dana ponosa, dostojanstva i jedinstva’

Pročitajte prve reakcije nezadovoljnih nastavnika na prekid štrajka

[UŽIVO] Pogledajte kako je protekao prvi nastavni dan nakon velikog štrajka u školama

Učenici o povratku u klupe nakon štrajka: ‘Profesori su se dogovorili da 7 dana nema ispitivanja i testova’

Stipić otkrio detalje sastanka sindikata i Vlade: ‘Nikakav pisani tekst sporazuma nismo dobili’

Sindikalist Mihalinec promijenio priču: ‘Dodaci su daleko bolji od koeficijenata’

‘Izdajnik’ Ribić: Neki misle da je koeficijent stabilniji i sigurniji od dodatka. To sigurno nije tako

Prvo im dodaci nisu valjali, a sada sindikalisti kažu da u ‘novčaniku zvuče isto kao koeficijenti’

[UŽIVO] Vlada prihvatila izmjene uredbe o koeficijentima i sporazum sa školskim sindikatima

Ribić nastavnike s društvenih mreža nazvao ruljom s fejsa: ‘Zar ti ljudi odgajaju našu djecu?’

SDP prikupio potpise za opoziv ministrice Divjak

Sindikalisti objavili detaljne podatke o povećanju plaća: Pogledajte koliko će više novca dobiti učitelji, a koliko spremačice

Posteri:

U znak podrške štrajkašima studenti dobili dodatne bodove na kolokviju

Prokužili Plenkija: I učenici se narugali konačnoj ponudi Vlade štrajkašima

Sindikalisti zakopali ‘ratne sjekire’? Fotografija s jučerašnjeg prosvjeda mnoge će iznenaditi

[Video i foto] Pogledajte koliko ljudi prosvjeduje na Trgu bana Jelačića

Nastavnici gimnazija u koje su išli premijer i ministar Aladrović poslali jasne poruke svojim bivšim učenicima

Nastavnici kroz jednu od najpopularnijih serija objasnili zašto trebaju veće plaće

Snimke konferencija za medije i prosvjeda: