Profesoricu Lidiju Kralj trebate pratiti na Facebooku i njezinom blogu

Lidija Kralj je profesorica iz Osnovne škole Veliki Bukovac koja se nedavno na Microsoftovoj Globalnoj Educator Exchange E2 konferenciji u Redmondu predstavila projektom ‘Sigurnost djece na internetu’, a vrlo je aktivna na Facebooku i blogu gdje često predstavlja probleme s kojima se učenici i profesori suočavaju.

Lidija Kralj (sjedi) sa svojim kolegama

– Iskustvo rada u međunarodnom timu učitelja pokazalo je kako se međusobno nadopunjavamo, kako lako možemo raditi zajedno i u samo par sati osmisliti projekt koji ćemo provesti s učenicima tijekom sljedećih mjesec dana. U mojem timu bili su kolege iz Južne Afrike, Kanade, Kine i Singapura, a osmislili smo projekt “Personalizirana hrabrost” kojim želimo pomoći učenicima da se suoče sa svojim strahovima i nadiđu ih. Učenici će s partnerima iz 5 zemalja podijeliti svoje priče i pokazati hrabrost te pružiti podršku. Za taj projekt nagrađeni smo priznanjem za izgradnju učiteljskih kompetencija na EducatorChallenge u sklopu konferencije, rekla je Kralj.

Jedan od najkvalitetnijih Facebooka jedne profesorice u Hrvatskoj

Profesorica nije aktivna samo na konferencijama u inozemstvu i Hrvatskoj, nego i na Facebooku gdje dnevno ima po nekoliko objava koje se direktno tiču obrazovanja i naprednih tehnologija u njemu.

Pa tako kada prelistate njezin profil unazad nekoliko dana možete pronaći pregršt zanimljivih tekstova koji nude drugačija rješenja i poglede na obrazovanje. Primjerice, ovaj tekst o tome kako bi u učionicama sve trebalo početi od kreativnosti, premda je uvriježeno mišljenje da studenti prvo trebaju savladati osnovna znanja kako bi mogli doći do faze kreativnosti.

Facebook oživio 'Najveće drolje...', a čak trećinu učenika ne zanima kako se zaštititi od govora mržnje na internetu

Podijelit će i link na video koji ukazuje na to kako se na drugačiji način može naučiti tablica množenja kod najmlađih. Veliki je borac protiv govora mržnje na internetu što je fenomen koji mladi još uzimaju zdravo za gotovo, premda razne grupe ‘Dnevnih doza drolji’ govore da je riječ o problemu kojim se moramo baviti već danas. O toj temi često piše na svojem blogu Digitalni tragovi, a uz to urednica je portala ucitelji.hr, te glavna urednica digitalnog časopisa ‘Pogled kroz prozor

Hvali druge, a metode predavanja su joj iz 21. stoljeća

Informatiku i matematiku predaje već 25 godina pa često ukazuje na primjere iz inozemstva koji govore koliko je daleko došla informatika, dok mi još ne znamo što ćemo s njome.

Ako ćete pratiti njezine objave, vidjet ćete da se ne libi pohvaliti svoje kolege koje isto rade dobar posao, a često joj pobjegne koji link o radovima i uspjesima mladih diljem Hrvatske. Tko od vas ne bi volio imati čim više nastavnika koji ovako pristupaju nastavi?

– Volim različite metode učenja pa su tako moja predavanja obično kombinacija realnih životnih problema, istraživanja, korisničke tehnologije i timskog rada. Želja mi je pomoći učenicima prihvatiti edukacijsku tehnologiju te metode učenja i predavanja iz 21. stoljeća, riječi su s kojima se Kralj predstavila svojim kolegama u Redmondu.

Odgovori