Pretraga

Pun autobus senjskih srednjoškolaca jučer je nastavu iz tjelesnog imao na utakmici Hrvatska-Švedska

A- A+

Premet strance, skok u vis, vođenje lopte u košarci, servis u odbojci – sve su to, između ostalih, elementi koje učenici vježbaju i uče na nastavi tjelesnog. No, da nastava iz tog predmeta može biti daleko zanimljivija od aktivnosti u školskoj dvorani, dokazuje primjer iz Srednje škole Pavla Rittera Vitezovića u Senju. Tamošnji su đaci kao dio nastave TZK-a posjetili jučerašnju rukometnu utakmicu Hrvatska-Švedska, koja se u splitskom Spaladiumu odigrala u sklopu Europskog rukometnog prvenstva.

Foto: http://ss-prvitezovica-senj.skole.hr/ | screenshot: RTL

Zamislite oduševljenja da vam profesor ili profesorica iz tjelesnog dođu na sat i kažu ‘sljedeći puta tjelesni imamo u Spaladium Areni, a sat će vam održati rukometna reprezentacija’.

Utakmica kao dio kurikuluma iz tjelesnog

Izdvojeni članak

‘Zalomi’ im se menstruacija 4x mjesečno, motorički su slabije nego prije 10 godina, no uz čarobne formule profesora učenice ipak vole tjelesni

Nešto slično dogodilo se u senjskoj Srednjoj školi Pavla Rittera Vitezovića, gdje je odlazak na jučerašnju utakmicu Europskog rukometnog prvenstva koja se igrala između Hrvatske i Švedske, bio dio kurikuluma iz TZK-a.

– Kad smo planirali školski kurikulum, znači još u 9. mjesecu, profesorica tjelesnog je predložila, kako je ove godine Europsko prvenstvo u Hrvatskoj, da bi bilo zgodno da ih odvedemo na jednu od utakmica u Splitu. Tako smo to i stavili u kurikulum i kako se prvenstvo približavalo, krenuli u realizaciju. Dakle, to je baš bio sastavni dio kurikuluma iz tjelesnog i zdravstvenog odgoja, kaže nam ravnateljica škole, Danijela Vukelić i dodaje kako i kroz druge predmete škola prakticira odlazak na edukativno-zabavne posjete u kazališta, kina, muzeje i slično.

Kada su učenicima obznanili da idu na utakmicu, priča nam ravnateljica, bili su oduševljeni, No, ostajalo je pitanje koliko će sve to skupa koštati. Stoga se škola za sufinanciranje puta obratila gradskim ustanovama i poduzećima i na taj način dobili su nekoliko donacija, čime je pokriven dio troškova prijevoza.

Učenici ostali oduševljeni nenadanim ‘ubacivanjem’ Senjanina Pešića u utakmicu

Izdvojeni članak

Iz Đakova stiže Mogy: Aplikacija za tjelesnu i zdravstvenu kulturu

Jedan od učenika koji je išao na ovu utakmicu je i Mateo Milaković koji nam kaže kako u njihovoj školi i cijelom gradu Senju vlada jedan sportski duh.

– Izgleda da su profesori to osjetili pa ih mi na odlazak na utakmicu uopće nismo morali nagovarati. Naša profesorica tjelesne i zdravstvene kulture, prof. Jelena Sokolić došla je s prijedlogom da odvede par učenika na utakmicu grupne faze europskog rukometnog prvenstva. Međutim, tih ‘par’ učenika ubrzo je preraslo u 46 učenika, interes je bio neopisiv i tražila su se mjesta viška, kaže nam Mateo za kojega je odlazak na ovu utakmicu bio neprocjenjiv.

Kako je Senj pravi mali sportski grad, iz njega dolaze brojni uspješni sportaši, a tako i golman hrvatske rukometne reprezentacije, Ivan Pešić. On je, sasvim nenadano, zaigrao na sinoćnjem susretu umjesto Mirka Alilovića.

– Možda nije odmah bio uvršten u ‘odabranih 16’, ali mi smo se ipak nadali da ćemo ga vidjeti na golu protiv Švedske. To naravno nitko osim našeg izbornika Lina Červara nije mogao znati. Da će Pešić ipak biti golman na susretu sa Švedskom saznali smo dan prije same utakmice i možete zamisliti veselje i euforiju koja je ovladala našom školom, ali i cijelim gradom, kaže nam Mateo.

Putovali 5 sati, ali ulaskom u dvoranu ‘umor kao da je netko obrisao gumicom’

Izdvojeni članak

[Pitaj Rasku] ‘Hitno: Boli me kad dobijem. Moram li raditi tjelesni?!

Iako su brojni Hrvati jučer ostali razočarani igrom kauboja, poraz, kao i umor od dugoga puta, nisu pokvarili doživljaj senjskih srednjoškolaca.

– Od Senja do Splita ima nekih 5 sati vožnje. U našem busu je svih tih 5 sati grmjela navijačka glazba i atmosfera se već zakuhala na samom putu. Kada smo došli u Split već pomalo umorni, mislili smo da nećemo moći budni izdržati cijelu utakmicu. No čim smo nogom prešli preko praga Spaladium Arene, umor kao da je netko obrisao gumicom i bili smo spremni cijelu utakmicu skakati i navijati za naše hrabre dečke, koji su zbilja ostavili i zadnji atom snage na terenu. Čak niti riječima neopisiva atmosfera Spaladium Arene nije dečkima pomogla u pobijedi protiv Šveđana. To im nitko nema pravo zamjeriti, a nama sigurno nije žao što smo mogli na neki način sudjelovati u takvom događaju. Našim dragim igračima skidamo kapu do poda i želimo im svu sreću ovoga svijeta u daljnjem nastavku natjecanja, a senjska ekipa će ih i dalje vjerno bodriti i podržavati kao što je to uvijek i radila, zaključuje Mateo.