Pretraga

[Pitaj Rasku] ‘Hitno: Boli me kad dobijem. Moram li raditi tjelesni?!

A- A+

I dok neke muče problemi socijalizacije, nedostatak vremena za učenje, gubitak volje za školom, djevojku iz sljedeće priče muči menstruacija i sve ono neugodno što dolazi s time. O takvim je stvarima poprilično nelagodno pričati po školskim hodnicima, a problem stvaraju gotovo svim učenicama. Ako i vi imate pitanje koje nemate s kime podijeliti lajkajte stranicu Pitaj Rasku i bez straha pitajte sve što vas zanima, a ne biste voljeli podijeliti s ekipom iz školskih klupa. 

‘Oni dani u mjesecu’ nijednoj djevojci nisu nimalo dragi. Grčevi, bolovi i činjenica da uz sve to imate hrpu obaveza svima predstavlja kaos u glavi, posebice ako znate da taj dan na rasporedu sati stoji Tjelesna i zdravstvena kultura. Djevojku koja mi se javila brine upravo spoznaja da pod velikim menstrualnim tegobama mora izvoditi vježbe iz tjelesnog.

Draga Codered! Često sam u zbornici čula pitanja na ovu temu od svojih kolega i kolegica koje predaju tjelesni. Djevojke zbog menstruacije izostaju sa sata, a nerijetko se dogodi da učenice ‘zloupotrebljavaju’ menstruaciju kao izgovor da ne izvode vježbe na tjelesnom. S druge pak strane, ima učenica koje zaista trpe snažne bolove tijekom menstruacije i takvima treba izaći u susret, a vjerujem da si i ti među njima. 

Iako nisam stručnjak za to područje, ono što ti svakako mogu reći da je za vrijeme menstruacije tjelovježba i više nego poželjna. Možda će ti ovo sad zvučati bezveze, ali lagane vježbe potiču krvarenje i privremeno ublažavaju bol. Naravno, ne očekuje se od tebe izvodiš vježbe koje taj dan ne možeš izvoditi, ali bi svakako trebala napomenuti profesorici bez obzira koliko ona bila stroga. Prvi dan mjesečnice zna bit najgori pa neke teže tjelesne zadatke zamijeni laganim trčanjem u dvorani, vježbama razgibavanja te vježbama istezanja na švedskim ljestvama.

Tjelovježbom se dobro baviti i nakon mjesečnice pa se automatski i menstrualni bolovi smanjuju. Jedna moja mlađa prijateljica redovito se bavim nekim vidom tjelovježbi, a kad naglo prestane s njima, menstrualni bolovi su snažniji. Uskladi vježbe sa svojim mogućnostima tijekom mjesečnice, ali ako zaista trpiš bolove koje ti onemogućavaju bilo kakvu vrstu aktivnosti vjerujem da će profesorica imati razumijevanja prema tebi, jer ipak i ona je žena. Ako ti problem stvaraju i ulošci, zamijeni ih tamponima, tada možeš nesmetano izvoditi gimnastičke i druge vježbe. Kako ne bi došlo do doatnih komplikacija, ne zaboravi ga nakon nekog kraćeg vremena promijeniti. Ženski pozdrav od malo starije Raske!

[Pitaj Rasku] Hvala vam što se moja pozitivna vibra širi medijima

[Pitaj Rasku] Djevojka iz Bosne strahuje da neće biti uklopljena u društvo

[Pitaj rasku] Bosanski naglasak čini me manje vrijednim u školi

[Pitaj Rasku] Jako me strah preskakanja kozlića i greda. Što da radim?

[Pitaj Rasku] Torcidaš koji je upucao susjedovu mačku mora sve priznati 

[Pitaj Rasku] Predstavljamo najbolju razrednicu u Hrvatskoj

Share via
Copy link
Powered by Social Snap