Pretraga

Sindikati od Vlade traže uskrsnice: Za sve u javnom sektoru žele 100, a za članove 200 eura

A- A+

Sindikati javnih službi započeli su nove pregovore s Vladom oko drugog dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama. Glavna tema bilo je ugovaranje novog materijalnog prava – uskrsnice. Sindikati traže da je svi zaposlenici javne službe dobivaju u iznosu od 100 eura, a da za članove ona bude 200 eura i da se isplati retroaktivno već za ovu godinu.

Prosvjed zaposlenika škola za vrijeme velikog štrajka 2019. | foto: srednja.hr

Ovoga petka započeli su pregovori o drugom dodatku Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama, koji obuhvaća i sve zaposlenike obrazovnog sustava. Kako je izvijestio Željko Stipić, predsjednik školskog Sindikata Preporod, sindikati kroz ove pregovore žele riješiti pitanje ugovaranja materijalnih prava u različitom iznosu za članove reprezentativnih sindikata i ostale radnike, uskladiti sadržaj TKU-a s izmjenama Zakona o radu i riješiti pitanja smanjenja cijene rada u javnim službama.

Sindikati od Vlade traže uskrsnice

– Zahtjev je sindikata da se svim radnicima u javnim službama isplati uskrsnica kao novo materijalno pravo i da to bude u iznosu od 100 eura za sve radnike i 200 eura za članove sindikata, napisao je Stipić nakon sastanka u svom redovitom izvještaju.

Navodi da je ministar rada Marin Piletić, odgovarajući na sindikalni zahtjev, istaknuo da je u javnim i državnim službama zaposleno 235.137 radnika te da je među njima 98.448 učlanjenih u reprezentativne sindikate. Vlada sindikatima nudi veći regres za članove u odnosu na nečlanove. Stipić piše i da je Vladi prihvatljivo ugovaranje uskrsnice, kao novog materijalnog prava, ali tek za 2024. godinu, a ne retroaktivno za 2023. kako žele sindikati.

– Vlada pristaje da uskrsnicu dobiju svi radnici, a da članovima sindikata uskrsnica bude isplaćena u povećanom iznosu. Vlada, bez obzira na ugovarnje uskrsnice za 2024., ostaje pri svojoj ponudi o ugovaranju ovogodišnjeg regresa u povećanom iznosu za članove reprezentativnih sindikata. Uslijedila je 20-minutna stanka nakon koje su sindikati ostali pri svom zahtjevu o isplati uskrsnice. Predstavnici Vlade nisu odgovorili  na pitanje Jadranke Dimić iz Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi o tome o kolikim bi se iznosima razlikovali regres za članove reprezentativnih sindikata i ostale radnike. Unatoč  otvorenom negodovanju sindikata (Vilim Ribić) da se s pregovorima oteže, sindikati su se složili s prijedlogom predstavnika Vlade da se idući sastanak održi 24. travnja.  Tada će sindikatima biti odgovoreno prihvaća li se njihov zahtjev za retroaktivnom  isplatom uskrsnice. Nastavak, pa i ishod, pregovora će ovisiti o sadržaju odgovora Vlade. Dakle, na potezu je Vlada, piše Stipić.

Izdvojeni članak

Veliki sindikat u prosvjeti na pregovorima će tražiti uskrsnicu samo za članove, otkrili i koliko bi iznosila

Sindikalisti do idućeg sastanka žele znati hoće li se uskrsnica isplatiti retroaktivno za 2023.

Izjavu za HRT nakon sastanka je dala i Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

– U ovome trenutku sindikati javnih službi ne mogu razmišljati samo o svojim članovima. To jednostavno nije dobro. Iako smo uvijek pregovarali za sve zaposlenike javnih službi i sva prava koja su izborena, izborena su za sve zaposlenike javnih službi. U ovom trenutku mi stvarno pokušavamo pokazati tu društvenu odgovornost jer teško žive i članovi, kao i nečlanovi sindikata, odnosno svi zaposlenici javne službe. Osobito oni koji imaju minimalne plaće, njima su troškovi života još uvijek jako visoki iako inflacija usporava, ona je daleko od onoga što zaposlenici javnih službi sa svojim plaćama mogu učiniti, kazala je Lovrić za HRT.

Dodaje da shvaća da predstavnici Vlade imaju razne obveze, ali da je idući sastanak 24. travnja zadnji termin kada sindikati moraju doznati hoće li ove godine biti uskrsnice.

– Iako je Vlada pokazala spremnost da ugovori uskrsnicu za slijedeću godinu, ali bojim se da za sljedeću godinu za dio zaposlenika javnih službi bit će jako teško vrijeme. Iako ovih 100 eura smo tražili za sve zaposlenike javnih službi nije nešto što će ih spasiti, poboljšati im materijalni status, ali će im olakšati da prežive od prvog do prvog, rekla je Lovrić za HRT.