Pretraga

Veliki sindikat u prosvjeti na pregovorima će tražiti uskrsnicu samo za članove, otkrili i koliko bi iznosila

A- A+

Izmjene Zakona o radu koje su na snagu stupile s početkom ove godine omogućuju sindikatima da kolektivnim ugovorima ugovaraju dodatna prava za svoje članove. Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, na ovotjednom je sastanku podružnice u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji rekla da očekuje ugovaranje prava na uskrsnicu isključivo za članove sindikata, a ona bi iznosila 200 eura.

Foto: srednja.hr

Članovi Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Bjelovarsko-bilogorske županije sastali su se ovih dana u Bjelovaru, a sastanku je prisustvovala i Sanja Šprem, predsjednica SHU-a. Kako prenosi bjelovar.info, razgovaralo se o brojnim temama, a među ostalim i o temi nadolazećih pregovora za granski kolektivni ugovor.

Uskrsnica od 200 eura samo za članove sindikata

Kako je istaknula Šprem, ujedno i predsjednica Matice hrvatskih sindikata, ovo je godina u kojoj se očekuju četiri vrste pregovora. Osvrnula se i na novu mogućnost koju je sindikatima pružila nedavna izmjena Zakona o radu – da se za članove sindikata ugovaraju dodatna prava u odnosu na nečlanove.

– Tendencija u prvim pregovorima je da se temeljnim kolektivnim ugovorom napravi razlika upravo u materijalnim pravima. Očekujemo ugovaranje posve novog prava, isključivo samo za članove sindikata, a to je uskrsnica u iznosu od 200 eura. Članovi sindikata glavni su nositelji svih sindikalnih aktivnosti. Temeljem želja i potreba, oni usmjeravaju itekako ključne pregovore, sudjeluju u industrijskim akcijama i na našem članstvu se bazira cjelokupno djelovanje sindikata. Želje članova su naš putokaz za daljnji rad, rekla je Šprem, prenosi bjelovar.info.

Podsjetimo, zadnji pregovori Vlade i sindikata bili su oni vezani uz dodatak temeljnom kolektivnom ugovoru koji je uređivao povećanje osnovice plaće u javnim službama, pa tako i školama. Krajem listopada potpisan je taj dodatak, a njime je ugovoren rast osnovice plaće za šest posto od 1. listopada 2022. i još od dva posto od 1. travnja 2023. godine.

Izdvojeni članak
Matija Kroflin

Bliže se pregovori oko ugovora za zaposlenike fakseva: Sindikat će predlagati dodatna prava za svoje članove

Šprem: ‘Naše članstvo konstantno raste’

Šprem, koja je nedavno po treći put izabrana za predsjednicu Sindikata hrvatskih učitelja, tvrdi kako od tada članstvo raste.

– Nakon potpisivanje kolektivnog ugovora i samog dodatka, naše članstvo konstantno raste. Točnije, u tom trenutku smo imali više od 700 novih upisnica. Tom rezultatu je uvelike doprinijela sama najava člana i nečlana. Dok nije došlo do razlike u Zakonu o radu, sve što je sindikat ugovarao odnosilo se i na nečlanove, što znači da razlika do sada nije postojala, niti u materijalnim, niti u nematerijalnim pravima. Ne mogu reći da nečlanovi nisu doprinijeli u svim akcijama, no realno gledajući članovi sindikata su ti koji nose glavnu organizaciju, kaže rekla je Šprem, prenosi bjelovar.info.

Istaknula je i da je Ustavni sud davno zabranio obvezni doprinos solidarnosti, koji postoji u nekim zemljama za nečlanove koji žele prava kao članovi, a Šprem smatra kako ovu novu varijantu sud ne može srušiti. Podsjetimo, Zakon o radu propisuje da se ukupna visina materijalnih prava samo za članove sindikata ne smije na godišnjoj razini ugovoriti više od dvostrukog iznosa prosječne godišnje sindikalne članarine sindikata koji su pregovarali o kolektivnom ugovoru.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap