Pretraga

Školski tableti na tabletama: Prvo ih je zaustavio kineski tajfun, a sada su im počeli pucati ekrani

A- A+

Ne nazire se kraj mukama po tabletima nabavljenima za eksperimentalni program Škola za život. Prvo je njihovu isporuku u Hrvatsku odgodio kineski tajfun Mankut, zatim su školama od najvećeg dobavljača stigli tableti bez kamera, a sada na tim istim tabletima učenici prijavljuju puknute ekrane. Prijavljeno ih je desetak takvih i to u školama u Rijeci i Zagrebu. Oštećenja ekrana, čini se, nisu nastala zbog pada ili udarca.

Screenshot: RTL televizija

S početkom školske godine i lansiranjem eksperimentalnog programa Škola za život u 74 osnovne i srednje škole, javili su se prvi problemi sa sada već nesretnim tabletima namijenjenima upravo eksperimentalnim školama.

Pucaju ekrani pa učenici imaju problema s radom touch panela

Izdvojeni članak

Kineski tajfun je prošao, ali ne i problemi s tabletima: Školama dostavljeni tableti bez kamera

Naime, tada je isporuku tableta najvećeg dobavljača spriječio kineski tajfun Mankut, u velikom broju škola pristigli tableti nisu funkcionirali, a potom su brojnim školama (taman kad se dobavljač riješio kineskog tajfuna) dostavljeni tableti bez inkorporiranih kamera. No čini se kako mukama po tabletima niti tu nije bio kraj.

Kako donosi današnja Slobodna Dalmacija, na nekim tabletima učenicima su počeli – pucati ekrani. Sukladno tome, učenici imaju problema s radom touch panela, i to na tabletima Noa dobavljača tvrtke Hangar18. Kvarove je ovih dana prijavilo nekoliko učenika zagrebačke V. gimnazije koja sudjeluje u Školi za život.

Sugovornici Slobodne tvrde da oštećenja ekrana nisu nastala zbog pada, udarca ili nekog drugog mehaničkog podražaja, već su se učenici požalili da su na tabletima zamijetili napuknuto staklo ekrana, tek što su počeli koristiti tablete. Nije jasno radi li se o tvorničkoj greški, no ravnatelj V. gimnazije Tihomir Engelsfeld smatra kako se oštećenje ipak nije dogodilo samo od sebe.

Dobavljač tableta: ‘Vjerojatno su klinci bili malo nepažljivi’

Izdvojeni članak

Za sve je kriv tajfun u Kini: Od 74 ‘Škole za život’ tableti stigli u njih 11, a u svega četiri se i koriste

– Ne vjerujem da se to dogodilo zbog kvalitete tableta. Nisam stručnjak, ali za vjerovati je da je riječ o standardnim ekranima. Osim toga, tableti su osigurani i ne bi trebalo biti većih problema. Učenici se mogu javiti koordinatorima u školi kako bi se problem što prije otklonio, kazao je Engelsfeld.

Iz tvrtke Hangar18, dobavljača tableta Noa, za Slobodnu Dalmaciju su potvrdili kako im je vraćeno desetak tableta s puknutim ekranima iz škola u Rijeci i Zagrebu.

– S obzirom na ukupnu količinu od više od šest tisuća tableta koje smo nabavili za učenike u eksperimentalnom programu, desetak prijavljenih s tim kvarom zanemariva je brojka. Nevjerojatnom se čine tvrdnje kako oštećena nisu nastala uslijed nekakvog mehaničkog djelovanja, poput pada ili je možda netko sjeo na tablet. Nešto se sigurno dogodilo, vjerojatno su klinci bili malo nepažljivi, rekli su iz Hangar18, a dodaju i kako svi tableti imaju dvogodišnju garanciju koja se odnosi na tvorničke smetnje.

Putem tvrtke 'Hangar 18' stiglo oko 6,4 tisuće tableta

Kako piše Slobodna, za eksperimentalni program Škola za život nabavljeno je oko osam tisuća tableta, a upravo je “Hangar 18” bio najveći dobavljač putem kojega je stiglo ukupno oko 6,4 tisuće primjeraka. Ministarstvo obrazovanja dalo je školama naputak oko specifikacija tableta, koje su škole potom same nabavljale. Od MZO-a određena najviša pojedinačna cijena tableta nije smjela prelaziti tisuću kuna bruto.

Troškove popucalih tableta snosit će škole

Uz to, ističu kako su u prvoj godini korištenja korisnicima omogućili i dodatno NOA Premium Care jamstvo, aktiviranjem kojeg vlasnik plaća popravak koji je umanjen za 25 posto pune cijene popravka.

Troškove popravka popucalih tableta trebale bi snositi same škole, koje su vlasnici tableta, što su poručili i iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. Iz MZO-a su, pak, dodali i kako im dosad škole nisu prijavile ovakve probleme.