Pretraga

Tko se nakon praznika ne vraća u školu? Evo koje županije i razredi idu na online nastavu

A- A+

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 2.599 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Danas je posljednji dan proljetnih praznika za učenike, a neki od njih od ponedjeljka se ne vraćaju u klupe. Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite RH, otkrio je u kojim će se županijama i za koje razrede nastava u ponedjeljak izvodi online.

Davor Božinović
Foto: Screenshot YouTube; Nova TV

Značajan broj škola od ponedjeljka će biti na online nastavi za većinu svojih učenika. Na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite RH otkriveno je u kojim županijama i za koje se razrede nastava nakon praznika izvodi prema modelu C.

U nekoliko županija svi su online

– Od 5. do 8. razreda osnovne škole i srednje škole, osim za maturante u Vukovarsko-srijemskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, Varaždinskoj, Karlovačkoj i Koprivničko-križevačkoj. Online nastava od 5. do 8 razreda osnove i za sve učenike srednjih škola je u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Samo za srednje škole osim za maturante online nastava se izvodi u Krapinsko-zagorskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Samo srednje škole, svi razredi – u Ličko-senjskoj županiji. I online nastava za sve, dakle od 1. do 8. razreda osnovne škole i srednja škola svi razredi u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Šibensko-kninskoj i Međimurskoj županiji, rekao je Davor Božinović na današnjoj konferenciji Stožera.

Podsjetimo, osim u školama, Splitsko-dalmatinska županija odlučila je jučer da se nastava online izvodi i na fakultetima.

Škole se zatvaraju, ali organiziraju se krizme

Jedno od pitanja koje su novinari postavili Božinoviću, a prije nego je otkrio u kojim se županijama prelazi na online nastavu, bilo je i ono zašto se, u trenutku kada županije zatvaraju škole, krizme u crkvama i dalje organiziraju.

– Prema mojim podacima možda nekih pola županija od ponedjeljka kreće na C model, ali većina bi ostavila i fizičku nastavu za prva četiri razreda osnovne škole te završne razrede srednjih škola. Što se tiče ostalih događaja mi možemo samo apelirati sve, uključujući i organizatore krizmi i drugih manifestacija, da se strogo pridržavaju mjera i epidemiološkog okvira koji je izradio HZJZ. Ukoliko se budu toga pridržavali, onda je rizik za zarazu daleko manji. On može biti minimalan ukoliko se stvarno svi pridržavaju onoga što je propisano, rekao je Božinović.