Pretraga

Trebaju li članovi sindikata imati dodatna prava u odnosu na nečlanove? Pogledajte rezultate ankete

A- A+

Tekst Temeljnog kolektivnog ugovora za zaposlenike javnih službi, koji uređuje i materijalna prava zaposlenika u školstvu potpisan je nedavno. Jedan od dogovora je i da će se, nakon što na snagu stupe nove zakonske odredbe, ići u nove pregovore oko toga da se određena materijalna ili nematerijalna prava ugovore samo za članove sindikata ili da ona budu u višem iznosu. Oko tog smo pitanja na portalu proveli i anketu, a rezultati pokazuju kako je podjednak broj onih koji podržavaju ovu ideju i onih koji joj se protive.

Foto: srednja.hr

Osnovica veća za četiri posto, troškovi prijevoza od 1,35 kn po kilometru te viša naknada za sistematske preglede – glavni su to rezultati dogovora sindikata i vladajućih uoči potpisivanja Temeljnog kolektivnog ugovora. No, kako je izvijestio Sindikat hrvatskih učitelja, nakon što na snagu stupe nove zakonske odredbe, ići će se u nove pregovore oko toga da se određena materijalna ili nematerijalna prava ugovore samo za članove sindikata ili da ona budu u višem iznosu.

Mišljenja dosta podijeljena

Neki sindikati predlažu da to budu novougovorena prava, primjerice, pravo na uskrsnicu ili pak da se uvede naknada za korištenje prava iz kolektivnih ugovora za radnike koji nisu članovi sindikata, a jedna od ideja je i uvođenje modela vremenskog ograničenja primjene prava iz kolektivnog ugovora na radnike koji nisu učlanjeni u sindikat.

Takva praksa, nije novost, već postoji u nekim zemljama, ali kod nas izaziva dosta velike rasprave. Da su mišljenja uistinu podijeljena, pokazuju i rezultati ankete koju smo proveli na portalu. Pitanje je glasilo Trebaju li članovi sindikata imati dodatna prava u odnosu na nečlanove?. U trenutku pisanja ovog teksta (11. svibnja u 13:56 h) na pitanje u anketi odgovorio je 2.461 čitatelj. Njih 48,31 posto kaže ‘da, nije pošteno da nečlanovi ne plaćaju članarinu, a imaju ista prava’. Podjednako, 47,30 posto sudionika ankete ne podržava ovu ideju smatrajući da je riječ o principu ‘zavadi pa vladaj’. Oko četiri posto sudionika ankete nije sigurno u odgovor.

Trebaju li članovi sindikata imati dodatna prava u odnosu na nečlanove?

Izdvojeni članak

Članovi sindikata dobivaju dodatna prava u odnosu na nečlanove? ‘Ovo je jedan od najdugovječnijih zahtjeva’

Službeni razgovori kreći nakon dovršetka Zakona o radu

– Nečlanovi odmahuju glavom i rugaju se dok se sindikat bori za njihova prava. Ali, dobro znaju da će ionako koristiti prava koja članovi za njih izbore, jedan je od komentara u raspravi na ovu temu na Facebooku.

Drugi se, pak, oštro protive.

– Drastično im se smanjuje broj članova pa i manje kapa u blagajne, pa moraju ljude nekako dovući natrag. Sindikalni uhljebi godinama sjede i ne čine ništa. Svaki zaposleni u javnoj i državnoj službi plaća poreze i doprinose, pitam vas gdje su ti novci?!, komentirala je jedna korisnica Facebooka.

U svakom slučaju, sindikati su nove pregovore oko povećanja osnovice zatražili za početak rujna. Postoji mnogo prijedloga oko toga kako bi se mogao riješiti odnos člana i nečlana, no o tome će se službeno razgovarati nakon dovršetka rada na Zakonu o radu.