Pretraga

Varaždinski učenici pokazali najviše interesa za Statističku olimpijadu! Prijave još uvijek traju, a najbolje timove čekaju vrijedne nagrade

A- A+

Statistička olimpijada natjecanje je za srednjoškolce, a cilj je promicanje statističke pismenosti među učenicima. Provodi se u dvije faze: prva je ona nacionalna, a zatim europska. Hrvatska se nalazi na trećem mjestu po broju prijavljenih ekipa. Prijave traju sve do 26. siječnja kada započinje nacionalna faza natjecanja. Prilika je to za sve srednjoškolce da se timski dokažu i sudjeluju u europskoj fazi s natjecateljima iz drugih država te osvoje vrijedne nagrade.

Statistička olimpijada

Statistička olimpijada, čiji je cilj promicanje statističke pismenosti među srednjoškolcima, nacionalna je faza Europskoga statističkog natjecanja u kojem će pravo sudjelovanja imati najbolje hrvatske ekipe. Ovo je prvi put da je takvo natjecanje organizirano, a prijave traju sve do 26. siječnja.

Elektrostrojarska škola u Varaždinu prijavila najviše timova

Hrvatska se nalazi na trećem mjestu s dvadesetak ekipa manje od Španjolske koja je trenutačno vodeća zemlje po broju prijavljenih ekipa. Ako promatramo omjer ukupnog broja srednjoškolaca pojedine zemlje te trenutačni broj prijava, tada se Hrvatska nalazi na drugome mjestu, odmah nakon Cipra.

Izdvojeni članak

Pokažite primjenu znanja iz matematike u stvarnosti i osvojite vrijedne nagrade na Statističkoj olimpijadi 2018.

Najviše prijavljenih učenika je iz Varaždinske županije koja broji 34 prijavljene ekipe. Nakon njih najviše prijavljenih ima Grad Zagreb s 22 ekipe, a treće mjesto s po deset ekipa dijele Karlovačka i Vukovarsko srijemska županija.

Škola s najviše prijavljenih ekipa je varaždinska Elektrostrojarska. Iz ove škole prijavljeno je čak 27 ekipa. S druge strane, zagrebačka Gimnazija Lucijana Vranjanina ima izrazito angažiranu profesoricu, pod čijim je mentorstvom prijavljeno čak 14 ekipa.

Najbolji timovi osvojit će vrijedne nagrade

Natjecanje se provodi u dvije kategorije − za učenike trećih i četvrtih razreda te prvih i drugih razreda srednjih škola. Učenici mogu sudjelovati u ekipama od jednoga do tri učenika, koji ne moraju biti nužno iz iste škole, ali moraju biti iz iste kategorije, a svaka ekipa mora imati mentora koji istodobno može biti mentor više ekipa. Kao što smo spomenuli, natjecanje se provodi u dvije faze, na nacionalnoj i europskoj razini. Nacionalna faza odvijat će se na hrvatskom, dok će za europsku fazu natjecanja biti potrebno poznavanje engleskog jezika.

U europskoj fazi Statističke olimpijade mogu sudjelovati pobjedničke ekipe i dvoje finalista iz obje kategorije nacionalne faze. Ekipe za sudjelovanje prijavljuje Državni zavod za statistiku. Najbolje mentore i ekipe očekuju vrijedne novčane nagrade, kao i elektronički uređaji, a više o samim prijavama i provedbi natjecanja možete saznati na ovom linku.