Pretraga

Većina naših čitatelja smatra da je prihvatljivo prepisivati na ispitu

A- A+

Većina osoba koja čita ovaj članak vjerojatno je barem jednom u životu na neki način varala na ispitu. Iako se čini potpuno bezazlenim potezom i usred čina većina pomišlja ‘to mi ionako neće trebati u životu’, problem je puno veći – brojni tvrde kako je upravo to korijen korupcije u hrvatskom društvu. Stoga smo na portalu proveli anketu u kojoj je sudjelovalo ukupno 464 ispitanika, a čak 61 posto njih izjasnilo se kako im je prepisivanje na ispitu prihvatljivo.

Izdvojeni članak

Integritas: Varanje na ispitima korijen je korupcije u hrvatskom društvu

Veliki problem među hrvatskim školarcima i studentima jest varanje na ispitima. Radi se o činu koji je kod nas postao općeprihvaćen, smatra se da oni koji to rade drugima ‘pomažu’, a učenici koji odbiju varati nerijetko su izopćeni iz društva.

Izdvojeni članak

Slavni medij za plagiranje Melanie Trump krivi ‘istočnoeuropske škole’

Većina naših čitatelja smatra da je prihvatljivo varati

A da je školarcima edukacija oko posljedica varanja na ispitima itekako potrebna, dokazuju i rezultati ankete koju smo proveli na našem portalu. Naše čitatelje pitali smo smatraju li da je varanje na ispitu prihvatjivo.

Ukupno je 61 posto njih odgovorilo kako smatraju da je varanje prihvatljivo – 37,28 posto njih u potpunosti, dok 24,57 posto čitatelja smatra da je prihvatljivo samo u posebnim okolnostima.

Oko 35 posto čitatelja kazalo je kako varanje na ispitu nije prihvatljivo dok ih 2,37 posto nije sigrno je li taj čin ispravan.

S obzirom na ovakve rezultate ne čudi da je svojedobno ugledni Wahsington Post za plagiranje govora prve dame SAD-a, Melanie Trump, okrivio kulturu prepisivanja u školama ovoga dijela Europe.