Pretraga

Što je ekoLucija 101? Donosimo odgovore na sva često postavljana pitanja

A- A+

ekoLucija 101 je projekt portala srednja.hr koji o ekologiji govori na malo drugačiji način. O toj temi pišemo, ali i razgovaramo sa stručnjacima na online konferenciji koja će se moći pratiti uživo na našem YouTube kanalu, 21. travnja s početkom u 10 sati. U sklopu projekta smo organizirali i natječaj kojim najbolje eko-projekte škola nagrađujemo vrijednim nagradama za njihove učenike.

ekolucija 2023

Donosimo odgovore na sva pitanja oko eko-Lucija! | Ilustracija: srednja.hr

Što je ekoLucija 101?

ekoLucija 101 je projekt kojeg provodi portal srednja.hr. U sklopu projekta pišemo niz članaka, a snimamo i online konferenciju koja će se ove godine održati ususret Danu planeta zemlje, 21. travnja s početkom u 10 sati. Moći ćete ju pratiti na našem YouTube kanalu. Projektom želimo naglasiti sve razloge za optimizam oko ekologije i budućnosti, kao i prilike koje mladi imaju za obrazovanje i razvoj karijera u području održivog razvoja. Ističemo primjere dobrih praksi, a pri tome ostajemo u domeni obrazovanja i nagrađujemo škole za njihove najbolje eko-projekte. 

Partneri projekta su tvrtka Stemi i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. 

ekoLucija je jedna sasvim obična genZ-jevka. Do škole i faksa uvijek ide pješice ili se vozi biciklom, a san joj je jednog dana kupiti električni auto. Svakodnevno odvaja otpad i reciklira iako ponekad zaboravlja točna pravila – odvaja li se ono tetrapak u plastiku ili ne? Stalo joj je do okoliša i želi dati svoj doprinos održivom razvoju, pa razmišlja o nekoj od zelenih karijera. Želi da joj odrasli u njenom životu pomognu donijeti tu odluku tako što će joj pružiti točne informacije o održivosti i mogućnostima koje ima za u tom području. Projekt ekoLucija 101 posvećen je upravo mladim ljudima poput nje. 

Termin ‘101’ se u američkom obrazovnom sustavu koristi kao sinonim za uvodni tečaj o nekoj temi. U našem je slučaju to ekologija. Projektom želimo čitatelje uvesti u tu temu i informirati ih o tome gdje mogu dobiti više informacija. Osim projekta ekoLucija 101, srednja.hr ima i druge projekte pod istim nazivom, kao što je Brucoš 101. 

Znamo da škole rade genijalne stvari po pitanju pripremanja svojih učenika za stvaranje zelenije budućnosti. Zato u sklopu projekta otvaramo natječaj kojim želimo nagraditi škole ekoLucionare, one koje predvode eko-revoluciju! Tražimo najbolje eko-projekte osnovnih i srednjih škola. Projekti se mogu prijaviti u više kategorija: školski vrtovi, recikliranje i odvajanje otpada, edukacije učenika, ekologija i promet te zdrava prehrana. Važno je da su se aktivnosti održale u 2022. godini, a da je njihov cilj bio poboljšati održivost škole i/ili educirati učenike o važnosti ekološkog djelovanja. 

Najbolje projekte ćemo proglasiti u svakoj od kategorija. O njihovim projektima i plasmanu na natječaju ćemo objaviti na portalu, a zahvalit ćemo im i posebnim plaketama. Osim toga, dva projekta, jedan projekt osnovne, a drugi srednje škole, će biti proglašeni pobjednicima natječaja. Pobjednik osnovna škola dobit će dva Hexapoda, a pobjednik srednja škola putovanje u Europski parlament u Strasbourg. 

Hexapod je edukativni robot tvrtke Stemi kojim uvodite robotiku u svoje učionice. Osnovna škola koja pobjedi na natječaju za škole ekoLucionare dobit će ih dva. Uz njih se dobije i sav potreban hardware i software, kao i pristup edukacijskoj platformi Stemi Lab na kojoj se nalaze svi nastavni materijali za izvođenje robotike, ali i dodatni besplatni STEM materijali. Nagradu je omogućila tvrtka Stemi. 

Srednja škola koja pobijedi na natječaju za škole ekoLucionare osvaja putovanje u Europski parlament u Strasbourg u Francuskoj za 24 učenice i učenika te dvoje profesora. Učenici će sudjelovati u programu Euroscola, dan će provesti u ulozi zastupnika u Europskom parlamentu i na simulaciji plenarne sjednice raspravljati o njima važnim temama, uz pomoć stručnjaka iz Europskog parlamenta. Uz sve to, naravno, imat će dovoljno vremena za istražiti Strasbourg, a put i troškovi bit će im osigurani od strane Europskog parlamenta. Nagradu je omogućio Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. 

Škole se na natječaj mogu prijaviti ispunjavanjem obrasca koji je dostupan ovdje. U obrascu je potrebno kratko opisati projekt i priložiti fotografije, video materijale ili dokumente koje mislite da su potrebni. O najboljim projektima i pobjednicima odlučit će žiri sastavljen od partnera projekta i redakcije portala srednja.hr. 

Natječaj se zatvara u nedjelju, 16. travnja u 23:59h. Svoju prijavu morate poslati do tada, a sve koje pristignu nakon tog roka neće biti razmotrene. 

  • Školski vrtovi: projekti uređivanja školskih vrtova ili parkova, očuvanja autohtonih sorti, čišćenja školskog dvorišta i slično.
  • Recikliranje i odvajanje otpada: projekti koji uključuju prenamjenu i ponovnu uporabu različitih predmeta, odvajanje plastike, električnog, papirnatog ili drugog otpada, sakupljanje otpada na nekom području i slično. 
  • Edukacije učenika: školske manifestacije, učenički projekti, projekti koji uključuju video ili druge digitalne alate, humanitarne akcije, suradnja s lokalnom zajednicom i slično. 
  • Ekologija i promet: biciklistički i drugi projekti koji se tiču prometa i održivosti. 
  • Zdrava prehrana: o ekološkom uzgoju hrane i zdravoj prehrani, projekt izrade zdravog školskog jelovnika i slično. 

Pobjednike ćemo proglasiti na video konferenciji ekoLucija 101 koja će se održati ususret Danu planeta zemlje, 21. travnja, s početkom u 10 sati. Podsjetnik o tome ćemo vam poslati na e-mail kojeg ćete nam dati u svojoj prijavi na natječaj. Kako je izgledala prošlogodišnja video konferencija, pogledajte na našem YouTube kanalu.


Prošlogodišnji pobjednik u kategoriji osnovne škole je Osnovna škola Braća Radić iz Koprivnice. Više o njihovom projektu pronađite ovdje. 

Prošlogodišnji probjednik u kategoriji srednje škole je Industrijska strojarska škola iz Zagreba. Više o njihovom projektu pronađite ovdje. 


Projekt ekoLucija 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su tvrtka Stemi i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. U sklopu projekta provodimo i natječaj za najbolje eko-projekte škola. Odgovore na često postavljana pitanja o projektu pročitajte ovdje, a prijavite se ispunjavanjem ovog obrasca. Odgovore na često postavljana pitanja pronađite ovdje, a sve vijesti o projektu pratite u rubrici ekoLucija 101.