Pretraga

Velika akcija: Uhićeni bivši dekan Geodetskog i profesor tog faksa, pod istragom 30-ak osoba

A- A+

Rano jutros policija je, prema nalogu europskog tužiteljstva, krenula u akciju uhićenja koji se sumnjiče za zlouporabu u aferi na Geodetskom fakultetu. Neslužbeno se doznaje da su uhićeni donedavni dekan tog fakulteta Almin Đapo i profesor Boško Pribičević, a akcijom je obuhvaćeno tridesetak osoba. Trenutni dekan Geodezije potvrdio je da su se uhićenja dogodila, nije spominjao imena, ali zaključak je da je ugled fakulteta narušen.

Almin Đapo i Boško Pribićević s Geodetskog

Almin Đapo i Boško Pribićević s Geodetskog među uhićenima su u ovoj akciji EPPO-a i policije | foto: Akademija tehničkih znanosti hrvatske/screenshot: Danas.hr/ srednja.hr

Afere trošenja europskog novca na brod i automobile koje su zaposlenici Geodetskog fakulteta koristili u privatne svrhe već mjesecima su tema u javnosti, a čini se kako je priča, koja sada dobiva epilog i puno šira. Po nalogu europskog tužiteljstva policija je rano jutros krenula u akciju uhićenja niza osoba osumnjičenih za zlouporabe u aferi na tom fakultetu, doznaje Jutarnji list.

Uhićen bivši dekan Geodetskog i profesor

Kako neslužbeno doznaje isti mediji, uhićeni su bivši dekan Almin Đapo i profesor Boško Pribičević, a akcijom je obuhvaćeno čak 29 osoba i jedna pravna osoba. Prema pisanju Jutarnjeg, šteta se navodno penje do dva milijuna eura, a radi se o namještanju više desetaka nabava od kojih su novci išli i u džepove ljudi s fakulteta, kao i o velikom broju krivotvorenih putnih naloga.

Obuhvaćena je i nabava brodice financirane sredstvima EU, a za koju je portal Telegram doznao da je zaposlenici koriste u privatne svrhe. Valja podsjetiti kao je još u lipnju iz Ureda Europskog javnog tužitelja (EPPO) priopćeno da se provode hitne dokazne radnje na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu zbog sumnje na subvencijsku prijevaru i koruptivne aktivnosti.

Izdvojeni članak
žuta policijska traka

Europski tužitelj na Geodetskom faksu: Profesori pod sumnjom za korupciju i nepropisno trošenje EU novca

Oglasio se i odvjetnik dekana

Jutarnji je neslužbeno doznao da EPPO sumnjiči Pribičevića i ostale za namještanje poslova izvođenja projekata analiza zaštite od potresa i slično, koji su financirani sredstvima iz EU fondova. Među ostalim je u pitanju projekt Multisenzorskog zračnog snimanja Republike Hrvatske za potrebe procjene smanjenja rizika od katastrofa, a europski tužitelji smatraju da je Pribičević za namještanje tih poslova od privatnih tvrtki dobivao proviziju.

O svemu se već kratko oglasio i Zoran Vujasin, odvjetnik bivšeg dekana Đape.

– Ovo je ponavljanje gluposti, ponovljenih afera koje su bespotrebne. Već je pretraga bila prije tri mjeseca, ili neka znaju svoj posao ili ne znaju. Ovo je za kaznenu prijavu jer vidim da hapse zajedno s novinarima. To je odavanje službene tajne. Otkud vi znate da su oni uhićeni prije nego su oni znali? Nema se što branit, on ništa nije napravio, rekao je Vujasin za n1.info.hr.

Izdvojeni članak
minista radovan fuchs

Ministar Fuchs traži očitovanje Geodetskog faksa: Ne može, kaže, narediti ostavku dekana

Trenutni dekan Geodetskog: ‘Ugled fakulteta narušen je’

Mladen Zrinjski, dekan Geodetskog fakulteta potvrdio je za HRT da su se uhićenja dogodila, no nije spominjao imena.

– Ugled fakulteta narušen je. U kontaktu smo s europskim istražiteljima. Kada budemo znali detalje, onda ćemo ih dostaviti medijima i naravno Sveučilištu u Zagrebu, kazao je Zrinjski za HRT i dodao da su dostavili sve dokumente koje je tražio europski istražitelj.

Odgovarajući na pitanje o statusu bivšeg dekana i jednoga profesora, Zrinjski je kazao kako mu je potrebno neko vrijeme za odgovor jer nema još nikakve pisane dokumente.

– S istražiteljima bismo htjeli vidjeti u kojem smjeru to ide, pa ćemo onda donijeti odluku na razini ustanove, kazao je Zrinjski za HRT.

Podsjetimo, ovo nije jedina afera koja ovih dana potresa akademsku zajednicu. Prija par dana uhićena je donedavna rektorica Sveučilišta u Zadru i bliska suradnica premijera Andreja Plenkovića. USKOK tvrdi da je svoje sveučilište oštetila za 1,45 milijuna kuna i to na zahtjev Josipe Pleslić (ex Rimac), o čemu više možete čitati ovdje.

Dopuna teksta 8. studenog u 12:23 h: Oglasio se i Ured europskog tužitelja

Ured europskog tužitelja objavio je i priopćenje o ovom slučaju nakon objave ovog teksta. U njemu stoji kao se uhićeni sumnjiče se da su manipulirali u čak 28 postupaka nabave, kroz koje su i sami ostvarivali profit. Sumnja se i da su u vrtoglavih 317 navrata lažirali putne naloge za putovanja kojih nije bilo, ne samo za sebe nego i članove istraživačkog tima. Više čitajte na poveznici.