Pretraga

Boras branio studente koji su spiskali 700.000 kuna našeg novca: ‘Izmišljaju se afere i gafovi’

A- A+

Damir Boras, rektor zagrebačkog sveučilišta, komentirao je skandal sa studentskim predstavnicima koji su 700.000 kuna javnog novca trošili, među ostalim, na skupe napucane laptope, sefove za oružje i tečajeve govorništva. Njegove je izjave teško prepričati u nekoliko redova.

damir boras facepalm

Zagrebački rektor Damir Boras
Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Nakon što je javno objavio na što su sve u njegovu mandatu studentski predstavnici potrošili oko 700.000 kuna javnog novca, Mihovil Mioković, sada već smijenjeni predsjednik Studentskog zbora, očekivano je postao jedna od omraženijih osoba među studentima. Slučaj smo ekstenzivno pratili, a gotovo tjedan dana nakon što je dospio u žižu javnosti, sve je komentirao i notorni zagrebački rektor Damir Boras.

Izdvojeni članak
mihovil mioković

Studentski predstavnik spiskao 44.000 kn na dva laptopa, a platio si i govorničku školu – našim novcem

‘Dakle, mi poštujemo studentske predstavnike’

Kolega Dario Topić s Radio Studenta, koji se zatekao na Učiteljskog fakultetu povodom Dana učitelja, gdje je bio i Boras, pitao je rektora da prokomentira cijeli slučaj s bahatim trošenjem javnog novca. Rektor je naglasio da Zbor predstavlja sve studente zagrebačkog sveučilišta, pozvao se na propise, a onda istaknuo kako je dužnost rektorata da omogući financiranje studentskim predstavnicima koje im zakonski i pripada.

– Mi po Zakonu o Studentskom zboru moramo poštovati odluke Studentskog zbora i omogućiti im ono financiranje koje njima pripada i mi jako dobro surađujemo sa Studentskim zborom i njihova je stvar što će se događati u njihovoj organizaciji. Dakle mi poštujemo studentske predstavnike. Mi možemo imati svoje mišljenje o medijima, kako su to sve prikazali, ali mi se u to ne smijemo u smislu organizacije i inače, utjecati, rekao je Boras u svom prepoznatljivom stilu prozivanja medija.

Novinar Radio Studenta pita ga da pojasni što u ovom kontekstu znači ‘medijsko prikazivanje’ i jesu li mediji nešto izmislili. Boras na to odgovara kako se ne može na temelju ‘dvije, tri stvari njima pripisivati cjelokupni financijski trošak’ te kako treba objektivno proučiti kako je novac utrošen, a ne napisati a je ‘700.000 kuna spiskao na kompjutere’

‘Mi smo do sada imali uvijek potporu Studentskog zbora’

Kako Boras ističe da je sve legalno, novinari Radio Studenta napominju kako taj dio nije ni sporan, već pitanje je li studentskim predstavnicima uistinu potreban laptop od preko dvadeset tisuća kuna.

– Mi ne možemo odlučivati hoće li Studentski zbor kupiti ovakve ili onakve kompjutere. Mi moramo paziti samo da je natječaj bio raspisan po zakonu i da je sve po zakonu. Osim toga, nikad nismo davali u tom smislu savjete Studentskom zboru, pravdao se Boras.

Naglašava kako, prema zakonskim odredbama, zagrebačko sveučilište nema kontrolu nad upravljanjem financijama Studentskog zbora, i da mu se, kao rektoru, u zadaću stavlja nešto što on ne smije raditi. Na kraju napominje kako on dobro surađuje sa Studentskim zborom i ističe kako je općenito suradnja sa studentima njegov prioritet.

– Mi smo do sada imali uvijek potporu Studentskog zbora i oni su imali našu. – zaključuje.

‘Izmišljaju se afere’

Iako na zagrebačkom sveučilištu ima oko 65.000 studenata s pravom glasa na studentskim izborima, svoje biračko pravo iskoristi, u najboljem slučaju njih tek petnaestak posto. Protekle akademske godine pandemijske su prilike dodatno desetkovale taj broj pa je izašlo svega 7,6 posto studenata. Kolege iz Radio Studenta pitaju Borasa s kojim se to studentima surađuje s obzirom na malu izlaznost. Pitaju ga i jesu li maloj izlaznosti kumovale afere koje se vežu uz rad Sveučilišta pa i zbor, ili je u pitanju samo nezainteresiranost i neinformiranost studenata za njihove predstavnike.

– Nije pitanje apatičnosti nego svi se, mnogi se bave isključivo učenjem i nisu odgojeni tako da se bave i problemima Sveučilišta. Sigurno da bi nam, meni bilo drago da svi studenti izađu na izbore. Uvijek svi, rekao je Boras i naglasio da to nije problem samo u Zagrebu.

Na kraju dana Boras je opet opleo po medijima pa istaknuo da se izmišljaju afere.

– Izmišljaju se afere i izmišljaju gafovi, a potpora Senata od 80-90% pokazuje da sve to nije istina, zaključio je rektor u izjavu za Radio student.

Ako vam treba pomoć podsjetiti se koje su to sve Borasove afere ‘izmislili’ mediji, mi imamo sve na jednom mjestu.

Izdvojeni članak
mihovil mioković

Sad se svi odriču šefa Studentskog zbora. Ali budimo realni, nije to zbog trošenja

Prorektor sve potpisivao

Podsjetimo, i Borasov prorektor za poslovanje Tonći Lazibat, koji je svoj potpis stavljao na fakture s laptopima, treninzima govorništva i sefovima za oružje, rekao je nešto na istom tragu kad smo ga upitali treba li iskontrolirati kako Studentski zbor troši javni novac.

– Kao što je prethodno navedeno za donošenje financijskog plana kao i za namjensko trošenje sredstava u skladu s financijskim planom odgovoran je Studentski zbor, a stručne službe rektorata Sveučilišta u Zagrebu će i nadalje kontrolirati da se poslovni računovodstveni procesi odvijaju transparentno i u skladu s zakonskim propisima i aktima, rekao nam je, između ostaloga, Lazibat, o čemu više pročitajte ovdje.


Pročitajte više tekstova o ovoj temi:

Boras branio studente koji su spiskali 700.000 kn našeg novca: ‘Izmišljaju se afere i gafovi’

Borasov suradnik, koji želi biti novi rektor, potpisivao je bahato trošenje novca: Traži se njegova ostavka

Sad se svi odriču šefa Studentskog zbora. Ali budimo realni, nije to zbog trošenja

Najnoviji ispad šefa Studentskog zbora: Sad pravda rektora, kaže da ‘nikada nije imao afere’

Najveća studentska inicijativa obrušila se na predstavnika koji je spiskao pare: Evo što su mu rekli

Studentskog predstavnika mogli bi izbaciti iz HDZ-a: Cijeli slučaj komentirao i Plenković

Anonimni studentski predstavnici traže opoziv svog šefa: Opet se pravdaju da ništa nisu znali

[FOTO] Ovo je sef za oružje koji je kupio šef Studentskog zbora, zamjenik: ‘Dužni smo se ispričati’

Studentski predstavnik spiskao 44.000 kn na dva laptopa, a platio si i govorničku školu – našim novcem