Pretraga

Boras u četiri godine na odvjetnike spiskao preko 4 milijuna kuna javnog novca: Evo što kaže novi rektor

Bivši rektor Damir Boras u drugom je mandatu na čelu zagrebačkog sveučilišta na odvjetničke usluge potrošio 4.281.745 kuna, odnosno 568.294 eura. Neke od tih postupaka, točnije njih 11, pokrenulo je samo Sveučilište, a tužili su, među ostalim, profesore i novinare. Iz rektorata, na čijem je čelu od početka akademske godine novi rektor Stjepan Lakušić, kažu da će razmotriti odustajanje od nekih sudskih procesa. I to ne samo zbog racionalnijeg trošenja javnog novca, već zbog potrebe da se zagrebačko sveučilište fokusira na suradnju i dobre odnose s drugima.

Damir Boras na inauguraciji novog rektora Stjepana Lakušića

Damir Boras na inauguraciji novog rektora Stjepana Lakušića
Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

Bivši rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras, među ostalim, bio je ‘lak na obaraču’ kad su u pitanju sudske tužbe. Pokretao je ispred Sveučilišta procese protiv profesora, novinara pa čak i studenta. Kako je doznala Mirela Lilek za Jutarnji list, u svojem je drugom mandatu, od 2018. do rujna 2022., na odvjetničke je usluge raznih odvjetničkih ureda bivši rektor utrošio 4.281.745 kuna, odnosno 568.294 eura.

Sveučilište u 11 postupaka aktivno tuži druge

Radi se o novcu Sveučilišta u Zagrebu koje se, kao javno financirano visoko učilište, gotovo u potpunosti financira iz državnog proračuna. Funkcionira, dakle, uglavnom na novcu poreznih obveznika. Aktivnih sudskih postupaka na koje se odnosi taj novac, kako je potvrđeno Jutarnjem, ukupno 42.

Izdvojeni članak
rektorat sveučilište u zagrebu

Sveučilište masno plaća odvjetnike: Prošle su godine oko pola milijuna dali jednom društvu

Prema objašnjenju koje je spomenuta novinarka dobila iz rektorata zagrebačkog sveučilišta, u većem broju predmete gdje je Sveučilište tuženo odnosi se na neisplate plaća po osnovici uvećanoj za 6 posto, u razdoblju od siječnja 2016. do siječnja 2017. Povećanje je to koje su javni službenici, kako smo već pisali, trebali dobiti još po dogovoru koje su sindikati ostvarili za mandata Vlade bivšeg premijera Ive Sanadera.

U gore spomenute milijunske troškove ulaze i sredstva za dugotrajne postupke rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, kao i za bespovratna sredstva za rekonstrukciju studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje. To su procesi, piše Jutarnji list, pokrenuti još 2014. godine. Ipak, jedan dio se odnosi i na 11 aktivnih tužbi u kojima Sveučilište ima aktivnu tužiteljsku ulogu.


ZBOG ČEGA SVEUČILIŠTE TUŽI DRUGE?

Ukupno je, dakle, 11 postupaka. Kako piše Jutarnji, tu imamo šest predmeta na sporove oko nekretnina u vlasništvu ili posjedu zagrebačkog sveučilišta, dva predmeta se odnose na klevetu, jedan na objavu ispravka, odnosno demantija, jedan radno-pravni postupak. Jedan predmet odnosi se na upravne sporove.


‘Sveučilište se mora fokusirati na suradnju’

Na upit novinarke iz rektorata Sveučilišta u Zagrebu naveli su da će razmotriti mogućnost odustajanja od sudskih procesa. Jedan od razloga je racionalnija potrošnja javnog novca koje u rektorat dolaze iz državnog proračuna, no to, istaknuli su, nije jedini razlog.

– Stav Uprave je kako se Sveučilište u svome djelovanju prvenstveno mora fokusirati na suradnju i razvijanje dobrih odnosa sa svim dionicima u sustavu te pokretanje novih inicijativa i projekata koje će pozitivno djelovati kako na Sveučilište u Zagrebu, tako i na društvu u cjelini, stoji u odgovoru iz rektorata za Jutarnji list.

Već neko vrijeme pišemo o tome

Dobre poznavatelje akademskih (ne)prilika u Hrvatskoj neće začuditi da je bivši rektor Damir Boras, u svojem drugom mandatu na čelu zagrebačkog sveučilišta, potrošio milijune kuna, odnosno više stotina tisuća eura upravo na odvjetničke troškove. Uz nacionalne medije koji su o tome povremeno izvještavali, srednja.hr je taj problematični obrazac ponašanja u rektoratu analizirala u nekoliko navrata.

Izdvojeni članak
Stjepan Lakušić

Hoće li novi rektor nastaviti sumanuto tužiti novinare i trošiti pola milijuna kuna na odvjetnike?

Pisali smo kako je, podsjetimo, 2019. godine Sveučilište u Zagrebu potrošilo 667.881 kunu, oko 88.650 eura, na odvjetničke usluge. Najviše novca tada dobilo je jedno odvjetničko društvo – Mihočević & Bajs. Oni su za svoje usluge iz rektorata tijekom te godine dobili čak 403.151 kunu, oko 53.512 eura, više nego svi ostali odvjetnici, čije je usluge zagrebačko sveučilište koristilo u istom periodu, kada ih zbrojimo zajedno.

Radi se o odvjetničkom uredu koje je Sveučilište nerijetko koristilo za slanje izvjesnog broja demantija i pokretanja tužba prema medijima i novinarima. Štoviše, upravo su Mihočević & Bajs zastupali Sveučilište kada je ono, odlukom umirovljenog rektora Borasa, odlučilo tužiti vlastitog studenta Luku Kovača zbog izjave koju je dao medijima. Tužbu je, nakon značajnog pritiska javnosti, rektor poslije povukao.


ZASTUPALI SU I NOTORNOG BIVŠEG PROREKTORA ČOVIĆA

Mihočević & Bajs nisu zastupali samo Sveučilište u Zagrebu, već i neke bivše članove uprave tog sveučilišta. Zastupaju tako notornog bivšeg prorektora Antu Čovića u dva sudska postupka protiv našeg portala, pokrenuta početkom 2018. godine, a zastupali su ga i u tužbi za mobbing protiv Filozofskog fakutleta nakon kojeg je smijenjena bivša dekanica Vesna Vlahović Štetić.


Novi rektor neće tako često ići po sudovima?

Ljetos smo, uoči njegovo stupanja na dužnost rektora, pripremili seriju od četiri teksta za Stjepana Lakušića. Svaki od tih tekstova problematizirao je jedan negativan fenomen koji je okarakterizirao dva mandata njegova protivnika. Jedan od tekstova upravo je bio posvećen problematičnim i brojnim sudskim procesima koji su pokrenuti za vrijeme rektora Borasa.

Otvoreno smo se tada pitali hoće li Lakušić, kao novi rektor, izabrati svoj put ili će, nalik svojemu prethodniku, nastaviti sumanuto tužiti svoje neistomišljenike – profesore, nastavnike pa čak i studente. Pitali smo se, također, hoće li nastaviti trošiti milijunske iznose na odvjetničke usluge kako bi se sudski obračunao s onima kojima se ne slaže. Sudeći po njegovu odgovoru, čini se da je ipak izabrao put otvorenije komunikacije s javnosti u odnosu na bivšeg rektora.