Pretraga

Higijenska kriza u NSK se nastavlja: Studenti i dalje bez papira i sapuna, a Uprava tvrdi da za tim nema potrebe

A- A+

Početkom godine pisali smo o nestašici toaletnog papira i sapuna u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, no na izmaku 2014. studenti i dalje sami nose role i maramice. Iz NSK, pak, tvrde da su sanitarni čvorovi koji su na raspolaganju korisnicima snabdjeveni su toaletnim papirom i sapunom. Provjerili smo je li to istina.

Nacionalna sveučilišna knjižnica u Zagrebu za vrijeme kolokvija ili ispitnih rokova vrvi studentima, no zbog lošijeg financijskog stanja isti ti korisnici sami moraju donositi role ili maramice ako se žele služiti toaletom. Takva situacija traje od prošle godine, no kako su iz NSK u ožujku tvrdili da su obavijestili MZOS o tom problemu, odlučili smo provjeriti je li se stanje s toaletima popravilo.

Izdvojeni članak

Iz NSK tvrde da nove cijene nisu previsoke, no studenti se ne slažu

Povećana su sredstva za NKS u iznosu od 4,3 milijuna kuna

Početkom godine iz NSK su objasnili kako ne mogu nabavljati toaletni papir jer su im smanjena proračunska financijska sredstva.

– Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta uputilo je prijedlog Vladi Republike Hrvatske za povećanje novčanih sredstava koja su potrebna za rad NSK u 2014. godini. Usvajanjem Izmjena i dopuna Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2014. godinu 1.12., povećana su sredstava za potrebe NSK za 2014. godinu u ukupnom iznosu od 4.300.000 kuna. Navedenim rebalansom Državnog proračuna trebala bi se omogućiti stabilizacija u podmirenju obveza NSK za 2014, dobili smo odgovor iz odjela za odnose s javnošću zagrebačke Nacionalne sveučilišne knjižnice.

Nastavili su kako su posljedice smanjenja proračunskih sredstava trenutno prisutne, ali kako nastoje učiniti sve u svojoj moći da njihovi korisnici u najmanjoj mogućoj mjeri osjećaju te posljedice.

Izdvojeni članak

Studentskim koracima: Kako se učlaniti u NSK i dobiti mjesto za noćno učenje

Prije tri tjedna ponovno nije bilo papira i sapuna

Iako iz Nacionalne sveučilišne knjižnice tvrde da nastoje osigurati odgovarajuću razinu usluga i uvjeta rada za sve korisnike kao i da su sanitarni čvorovi koji su na raspolaganju korisnicima NSK snabdjeveni toaletnim papirom i sapunom, studenti se često uvjere u suprotno.

– Početkom ljeta bio sam redovit gost u NSK i tada je vladala nestašica
toaletnog papira i sapuna. Prvih nekoliko dana bude, pa pomislite da su
riješili problem, no onda se to ne popunjava dugo vremena. Zadnji put
sam bio u Knjižnici prije tri tjedna, a mjesec dana prije toga redovito
sam dolazio učiti za kolokvije. Situacija je ostala potpuno ista,
izjavio je Tomislav, student Građevinskog fakulteta u Zagrebu.