Pretraga

Iz NSK tvrde da nove cijene nisu previsoke, no studenti se ne slažu

A- A+

Početkom travnja tekuće godine na snagu je stupio novi cjenik usluga u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Stoga studenti godišnju članarinu odnedavno moraju plaćati dvostruko više, a iz NSK tvrde da 100 kuna za godinu dana nije previsoka cijena. No najčešći konzumenti ne slažu se s takvim mišljenjem.

Izmjene cjenika u zagrebačkoj Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici rezultirale su negodovanjem studenata jer ih godišnje usluge Knjižnice od travnja ove godine dvostruko više koštaju. Naime, s donedavnih 50 kuna za godišnju članarinu, redoviti studenti od početka travnja istu tu iskaznicu u jednakom razdoblju razdoblju po novome moraju plaćati 100 kuna. Provjerili smo kako studenti dišu po pitanju poskupljenja, ali i tražili obrazloženje iz NSK.

Izdvojeni članak

Studentske članarine u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici dvostruko skuplje

NKS: ‘Vjerujemo da 100 kuna nije previsok iznos’

– Obzirom na to da su tijekom proteklih 19 godina, od 1995. od kada je uvedena godišnja članarina za redovne studente u iznosu od 40 kuna, značajno rasle cijene brojnih usluga od kojih zavisi i razina usluga Knjižnice, bili smo prinuđeni značajnije korigirati cijene članarina u cilju osiguravanja odgovarajuće razine usluge, obrazložili su nam iz službe za odnose s javnošću NSK.

Naveli su kako se cijena godišnje članarine nije mijenjala od 2012. godine kada je sa 40 kuna povišena na 50 kuna.

– Uz puno razumijevanje aktualne situacije, vjerujemo da 100 kuna ipak nije previsok iznos godišnje članarine u našoj Knjižnici uz sve usluge koje naši korisnici mogu dobiti, od prostora za učenje tijekom cijele godine kako tijekom dana, tako i tijekom večeri, mogućnosti posudbe i korištenja građe, do slobodnog i neograničenog pristupa Internetu i još mnogo toga, ističu iz Knjižnice.

Izdvojeni članak

Posjetite dane NSK i upoznajte se sa skrivenim blagom koje krije

Maturanti su i prije morali plaćati više od redovitih studenata

Iz službe za odnose s javnošću Nacionalne sveučilišne knjižnice objasnili su kako imaju obvezu nabave knjiga i časopisa koji su njihovim korisnicima potrebni za pripremu ispita, pisanje znanstvenih radova, diplomskih ili doktorskih disertacija, kao i da je prosječna cijena za knjigu kupljenu u protekloj godini iznosila 302,38 kuna.

Što se tiče maturanata, navode kako su oni i prije travnja plaćali višu cijenu godišnje članarine od redovnih studenata. Prije je iznosila 100 kuna, a po novom cjeniku maturanti za godišnju uslugu NSK moraju izdvojiti 150 kuna.

Nedavno smo pisali o tome kako studenti sami moraju nositi toaletni papir kad idu učiti u NSK jer istoga duže vrijeme nije bilo u toaletima, stoga smo provjerili hoće li to biti praksa i nakon poskupljenja. – Sanitarni čvorovi koje koriste članovi Knjižnice snabdjeveni su sapunom i toaletnim papirom, za kraj su istaknuli iz NSK.

U videu ispod pogledajte što studenti misle o ‘ne tako previsokom iznosu za godišnju članarinu u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici’.