Pretraga

Urnebesno: Dekanica PBF-a, koja kupuje Chanel, stavila ‘veto’ na odluku o vlastitom razrješenju

Jadranka Frece, rasipna dekanica PBF-a koja troši fakultetski novac na Chanel i privatne detektive, možda ipak neće biti još smijenjena. Prije dva dana je, pazite sad, stavila ‘veto’ na odluku kojom se pokreće postupak njezinog razrješenja. U dokumentu koji potpisuje navodi da su ta odluka i postupak protustatutarni, nezakoniti i protuustavni.

Jadranka Frece, dekanica PBF-a

Foto: Youtube screenshot; UniZg | Unsplash

Jadranka Frece, rasipna dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, suspektno je trošila fakultetski novac. Sad to već znaju svi. Saznali su iz medija, a onda su to potvrdile i inspekcije državnih institucija. U jeku drame, izgubila je podršku svojih kolega na PBF-u. Nedavno je skupljeno 90 od potrebnih 143 potpisa članova Fakultetskog vijeća za pokretanje postupka razrješenja dekanice, a određeno je da će sjednica na kojoj će glasati o njenom razrješenju biti održana 10. ožujka.

Izdvojeni članak
stjepan lakušić

Odvjetnik rasipne dekanice PBF-a vrijeđa novinarku: HND traži reakciju rektora

Dekanica spašava samu sebe

No, dekanici Frece se to, očigledno, nije svidjelo. Ona je odlučila preduhitriti većinu koja joj više ne daje povjerenje, uključujući njene prodekane i prodekanice, te na svoje vlastito razrješenje staviti – ne šalimo se – veto.

Frece je, kako stoji u dokumentu koji je potpisala 6. ožujka, stavilo veto na Odluku o načinu provođenja postupka o razrješenju dekanice, koja je donesena 21. veljače 2023. Predmetna odluka, stoji u njenom dokumentu, neće se primjenjivati dok se ne završi provjera te odluke, a dekanica će o provjeri odluke izvijestiti Fakultetsko vijeće.

Slijedom navedenog, kako se navodi dalje u dokumentu koji potpisuje dekanica, neće se održati sjednica Fakultetskog vijeća zakazana za dan 10. ožujka 2023. godine. Drugim riječima, dekanica Frece na ovaj način pokušava izbjeći vlastito razrješenje, koje je trebalo na dnevni red doći sutra.

Piše da je sve protuustavno

U svojoj odluci Jadranka Frece navodi kako su odluka i postupak kojim se pokreće njeno razrješenje ‘neustavni, nezakoniti i protivni Statutu te Ustavu RH’. Fakultetsko vijeće nije ovlašteno donijeti odluku o načinu provođenja postupka, argumentira dekanica, jer je to već propisano.

Osim toga, smeta joj što se u predmetnoj odluci ne daje obrazloženje, niti se navodi zbog čega se predlaže postupak njenog razrješenja s mjesta dekanice PBF-a prije isteka mandata. Tako joj nije pružena, navodi, ni mogućnost obrane, a to je, tvrdi u dokumentu, protuustavno.

Sasvim nadrealno, dekanica nastavlja kako zbog sumnje da je odluka protuustavna, nezakonita i protustatutarna, najavljuje ‘mogućnost veta na predmetnu odluku’. Drugim riječima, stavila je zabranu na provođenje postupka njenog razrješenja. Već preko 11 godina sustavno pratimo sektor školstva i visokog obrazovanja, no ovo je prvi put da svjedočimo ovakvom postupanju.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Afere otkrila novinarka Telegrama

Podsjetimo, prije gotovo dvije godine Dora Kršul, novinarka na Telegramu, objavila je prvi članak o tome kako Jadranka Frece, dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, troši fakultetski novac. Nakon njenog otkrića o peglanju službene kartice, u čemu je sudjelovao i dekaničin tadašnji suradnik Damir Ježek, Ministarstvo financija poslalo je proračunsku inspekciju na taj faks.

Proračunska inspekcija potvrdila je novinarska otkrića, i puno više. Kršul je tijekom prosinca 2022. i siječnja 2023. na Telegramu objavila seriju frapantnih članaka koji su pokazali razmjere trošenja fakultetskog novca na PBF-u. Među ostalim, PBF je u jednom trenutku fakultetskim novcem angažirao privatne detektive.

Zbog svega navedenoga je postala meta izvjesnog odvjetnika dekanice Zorana Vujasina koji ju je vrijeđao i njene upite nazivao tendencioznima. Zbog toga je nedavno reagiralo i Hrvatsko novinarsko društvo koje je uputilo dopis zagrebačkom rektoru Stjepanu Lakušiću, tražeći ga za reakciju zbog ponašanja dekanice PBF-a, fakulteta unutar Sveučilišta u Zagrebu na čijem je on čelu.

Dopuna teksta 24.3.2023. u 8:00 sati

U ime Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta i dekanice prof. dr. sc. Jadranke Frece odvjetnik Zoran Vujasin na srednja.hr poslao je zahtjev za objavu odgovora na objavljenu informaciju vezano za ovaj članak, nalova ‘Urnebesno: Dekanica PBF-a, koja kupuje Chanel, stavila ‘veto’ na odluku o vlastitom razrješenju’ autora Duje Kovačevića objavljenog 9. ožujka na portalu srednja.hr. Zahtjev za odgovor odvjetnika Vujasina, sukladno odredbi članka 56. Zakona o medijima, objavili smo na portalu, a pročitati ga možete ovdje.