Pretraga

Mijenja se zakon o akademskim i stručnim nazivima: Evo što to znači za bivše i sadašnje studente

A- A+

Nakon što je u listopadu 2022. godine na snagu stupio novi Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, skoro godinu dana kasnije konačno se mijenja i Zakon o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju. Predloženim izmjenama koje je Vlada danas prihvatila Zakon o akademskim i stručnim nazivima sada se usklađuje sa Zakonom o visokom obrazovanju. Najveća promjena koja se ovim zakonima donijela tiče se studenata stručnih studija koji sada, nakon što diplomiraju, stječu stručni naziv magistar.

studenti_promocija

Foto: Pixabay

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs na sjednici Vlade predstavio je nacrt konačnog prijedloga Zakona o akademskom i stručnom nazivu i akademskom stupnju. Predloženi zakon usklađuje se novim Zakonom o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti koji je donesen prije skoro točno godinu dana, odnosno 22. listopada 2022.

– Analizom europskih praksi u dodjeljivanju naziva koji se stječu završetkom studija na visokim učilištima, kao i analizom usporedbe nacionalnih kvalifikacijskih okvira u državama članicama Europske unije s hrvatskim kvalifikacijskim okvirom, utvrđena su određena odstupanja u Republici Hrvatskoj, primarno na razini diplomskih stručnih studija završetkom kojih se stjecao stručni naziv stručni specijalist. Navedena odstupanja predstavljala su otežavajuću okolnost u slučajevima vrednovanja i priznavanja hrvatskih kvalifikacija u drugim državama članicama Europske unije, koje se najčešće provodi u svrhu ostvarivanja mobilnosti, nastavka studija i zapošljavanja, stoji u prijedlogu nacrta.

Izdvojeni članak
dijana radovniković konferencija

Istaknuta studentica o novom Zakonu o visokom obrazovanju: ‘Ovo smo čekali 20 godina’

Najveća promjena stoga se tiče studenata stručnih studija koji su prije, kada bi diplomirali, imali titulu stručni specijalist te su se za tu promjenu borili dugi niz godina, a pokrenuta je i Studentska inicijativa ‘300=300’. Stupanjem Zakona o visokom na snagu prošle godine, završetkom stručnoga diplomskog studija student stječe stručni naziv magistar, a ovim se usklađivanjem uredio i Zakon o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju.

– Predlagatelj je prihvatio prijedlog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora da se propiše da se i u slučaju da se studij više ne izvodi ili nije iste vrste, uvjerenje o ujednačavanju akademskog ili stručnog naziva te akademskog stupnja izdaje bez naknade. Nastavno na raspravu o potrebi dodatnog mehanizma za ujednačavanje popisa akademskih i stručnih naziva i akademskih stupnjeva, predlagatelj je u člancima 7. i 11. ugradio odredbu o potrebi usklađivanja s akademskim i stručnim nazivima i akademskim stupnjevima iz standarda kvalifikacija upisanih u Registar Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira, rekao je Fuchs na Vladi.

Dodao je i kako je rok za donošenje popisa akademskih i stručnih naziva i akademskih stupnjeva produžen s tri na šest mjeseci od stupanja na snagu ovoga Zakona kako bi se omogućilo da se što više standarda kvalifikacija upiše u Registar Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira. Prijedlog nacrta Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju je prihvaćen, a što se sve u njemu mijenja možete pogledati u dokumenti niže. Ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je ponovno učitati stranicu.

Copy link
Powered by Social Snap