Pretraga

[KOMENTAR] Studenti kao nojevi pred problemima zabijaju glavu u pijesak

A- A+

Razina ravnodušnosti i nesolidarnosti među današnjim studenima
zabrinjavajuća je. Društvena skupina koja ima moć smjenjivati vlast,
mijenjati povijest i braniti vlastite interese transformirala se u
nojeve koji pred problemima zabijaju glavu u pijesak.

Prije točno tjedan dana objavili smo priču o tome kako je Stegovno povjerenstvo Ekonomskog fakulteta odredilo kazniti tri studentice zbog kritiziranja rada referade na Facebooku opomenama pred isključenje te zabranom polaganja svih ispita na šest, devet i 12 mjeseci. Prvih dana Uprava EFZG-a glasno je branila poteze i odluke Stegovnog povjerenstva iako su prekršili Pravilniku o stegovnoj odgovornosti studenata, kao i djevojke kaznili za nešto što Pravilnikom nije obuhvaćeno.

Potom je dekan Lajoš Žager po prvi puta pročitao Pravilnik o stegovnoj odgovornosti, shvatio da su učinjeni krivi koraci i da ima ovlasti ukinuti odluke Povjerenstva pa je studenticama ‘izbrisao’ kazne. S obzirom da su na ovaj način opasno zaprijetili slobodi govora među studentskom populacijom, za mene ta priča još uvijek nije gotova.

Izdvojeni članak

MZOS o kažnjavanju studentica EFZG-a: ‘Suspendiranje je pregruba mjera, tražili smo očitovanje Fakulteta’

Zabrinjavajuća razina ravnodušnosti i nesolidarnosti

Prije svega istaknula bih nedostatak reakcija među studentima najvećeg fakulteta u državi, kao i onih s drugih visokoobrazovnih institucija. Ispred EFZG-a bilo je gotovo nemoguće naći studenta s dovoljno hrabrosti da javno iskaže svoj stav po pitanju kažnjavanja studentica, kršenja Pravilnika i ozbiljne ugroze slobode govora među studentima, a kamoli grupu koja bi pokucala na vrata dekanata i ukazala na pogrešne korake Fakulteta.

Istina, savjetnik u uredu studentskog pravobranitelja uključen je u priču od početka te je kroz cijeli proces pomagao i savjetovao djevojke, no što je s ostalih nekoliko tisuća studenata? Njihovi predstavnici tvrde da su odigrali veliku ulogu u ukidanju kazni, no je li slučaj ‘Referade na Facebooku‘ doista tekao na pravi način i jesu li drugačijim i ranije poduzetim koracima mogli poštedjeti muke djevojke koje u svojim komentarima nisu vrijeđale ili klevetale djelatnike referade.

Razina ravnodušnosti i nesolidarnosti među današnjim studenima zabrinjavajuća je. Društvena skupina koja ima moć smjenjivati vlast, mijenjati povijest i braniti vlastite interese transformirala se u nojeve koji pred problemima zabijaju glavu u pijesak.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Dekan EFZG-a o slučaju ‘Referada’: ‘Ako je Stegovno povjerenstvo prekršilo Pravilnik, onda ćemo to razmotriti’

Ako dekan ne čita Pravilnik, kako to očekivati od studenata

No dosta priče oko propusta koje su studenti napravili. Pozabavimo se sa čelnikom najvećeg fakulteta u državi Lajošem Žagerom kojeg se trenutno u mainstream tiskovinama prikazuje kao heroja koji je spasio studentice od kazni, pritom i jednu od gubitka prava školovanja.

Zašto najednom hvaliti dekana koji se do posljednjeg trenutka pozivao na autonomiju Stegovnog povjerenstva te nije ni bacio oko na Pravilnik o stegovnoj odgovornosti. Pritom nije ni znao da profesori i studenti koji čine Povjerenstvo krše Pravilnik niti da on ima moć ukinuti prvostupanjske odluke o stegovnim mjerama. Uostalom, ako dekan nije upoznat s Pravilnikom o stegovnoj odgovornosti studenata, kako očekivati sa studenti jesu.

Ne treba odbaciti i mogućnost da je ovakvih slučajeva bilo više te da je Povjerenstvo radilo i donosilo odluke na svoju ruku. Uostalom, da nismo široj javnosti prezentirali cijelu priču te tako nabili pritisak na leđa dekanu, Fakultet bi tolerirao samovolju referade i narušio prava studentica.

Ako ništa drugo, Žager je bar saznao koje mu sve ovlasti donosi dekanska funkcija kao i da ne može bezuvjetno vjerovati svojim djelatnicima niti ih pustiti da samostalno obavljaju tako odgovoran posao.

Izdvojeni članak

Studentici EFZG-a onemogućen završetak studija zbog komentara na Facebooku

‘U SAD-u bi zbog ovoga bile izbačene s fakulteta’

Za kraj bih se osvrnula na izjave studentskih predstavnika kao i prodekana EFZG-a koji tvrde da bi studenti za ovakve komentare na Facebooku u Americi ili bilo na kojem drugom prestižnom sveučilištu bili izbačeni sa studija.

Prije nego što se po tom pitanju usporedimo s prestižnim svjetskim sveučilištima, pogledajmo u kojoj mjeri tamošnji studenti uživaju slobodu govora, pravo na kritiziranje ili ukazivanje na probleme unutar obrazovne institucije. Također, malo je vjerojatno da neko ugledno sveučilište u Americi kazni studente bez da im pisanim putem ne objasni za što ih se tereti, niti da im se odrede stegovne mjere za argumentirane kritike objavljene na društvenim mrežama – pogotovo ako to nije navedeno u njihovim pravilnicima.

No zatvorimo priču ‘Referade na Facebooku’ koja je ipak završila u korist studentica. Pred nama se javljaju drugi problemi i otvaraju nova pitanja oko kojih se treba pozabaviti. Hoće li studenti zatvarati oči i pred većim problemima? Što će napraviti da im se ne ugrozi pravo na slobodu govora i hoće li uopće išta poduzeti?