Pretraga

Ljepša strana korone: Studenti Medicinskog besplatno čuvaju djecu liječnika, dok oni s Učiteljskog daju instrukcije

A- A+

Posebnu solidarnost u doba epidemije kroz niz akcija pokazali su hrvatski studenti. Tako je Slaven Damjanović, student splitskog FESB-a, započeo je akciju 3D printanja vizira za liječnike, koja se nakon suradnje s Hrvatskim studentskom zborom proširila diljem Hrvatske i priključuju joj se brojni učenici, građani, ali i tvrtke. Pisali smo i o projektu studenata Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, koji putem društvenih mreža pružaju emocionalnu podršku u ovom razdoblju. Nove akcije pokrenuli su studenti Medicinskog fakulteta u Zagrebu, koji će besplatno čuvati djecu liječnika. Istodobno, studenti s učiteljskog daju besplatne online instrukcije učenicima koji nastavu prate online.

Iustracija; Screenshot: YouTube

Iako zatvaranjem fakulteta obaveze studenata nisu završene jer se nastava i dalje izvodi online, studenti pronalaze barem malo vremena da u ova krizna vremena pomažu drugima.

Nakon akcije izrade vizira za medicinsko osoblje uz pomoć 3D printera, koju je pokrenuo splitski student Slaven Damjanović, studenti su pokrenuli još niz zanimljivih projekata. Tako, primjerice, ERF-ovci na društvenim mrežama imaju projekt ‘Studenti u doba korone’, o kojemu smo već pisali, a cilj im je pružiti emocionalnu podršku za vrijeme epidemije.

Medicinari besplatno čuvaju djecu liječnika

Izdvojeni članak

Studenti printaju vizire kako bi liječnike zaštitili od korone: I vi se možete priključiti akciji

Studentska udruga StEPP koja djeluje pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te okuplja studente medicine i dentalne medicine organizira volontersko čuvanje malodobne djece liječnika koji zbog svojih poslovnih obaveza i rada na suzbijanju epidemije nisu u mogućnosti organizirati čuvanje djece na drugačiji način.

Studente svih godina Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pozvali su da se priključe ovoj volonterskoj inicijativi koju provode u suradnji s Hrvatskom liječničkom komorom i Studentskim zborom Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

– Ovakvim malenim koracima pomozimo svojim kolegama u borbi protiv trenutne epidemiološke situacije, poručuju iz Udruge, a više informacija dostupno je na web stranici MEF-a.

Studenti Učiteljskog daju besplatne instrukcije

I studenti Učiteljskog fakulteta u Zagrebu pokrenuli su svoju akciju koju su nazvali ‘Online zadaću napiši, jedinicu izbriši.’ S obzirom na to da je nastava u školama zbog opasnosti od širenja koronavirusa obustavljena, budući učitelji uz pomoć besplatnih tjednih instrukcija putem online platformi pomažu učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola da razumiju i nauče sadržaj s kojima imaju poteškoće.

Izdvojeni članak

Studenti pokrenuli novi način online priprema za maturu

– Cilj je ovog projekta pomoći onim učenicima kojima praćenje TV sadržaja predstavlja prepreku ili nije dostatan u usvajanju nastavnog sadržaja, a ujedno je to i pomoć roditeljima koji sa svojom djecom borave u samoizolaciji. U projektu sudjeluje 25 studenata volontera Učiteljskog fakulteta. Ovo je oblik odgojne potpore i obrazovne pomoći. Projekt je proizašao iz već započetog projekta ‘Zadaću napiši, jedinicu izbriši’, a koji je pokrenut povodom obilježavanja 100. obljetnice Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Projekt se realizira putem dviju platformi. Jedna platforma služi za komunikaciju s učenicima i njihovim roditeljima (Skype), dok učenici putem druge aplikacije (Edmodo) dobivaju radne materijale pomoću kojih će moći uvježbati i ponavljati nastavne sadržaje odslušane putem televizije. Svi nastavni materijali učitani su na aplikaciji za vježbanje i ponavljanje, a prate Predmetni kurikulum, tj. sadržaje na televiziji HRT-a, stoji u opisu projekta na stranici Vlade koronavirus.hr.

Roditelji se za pomoć u učenju mogu javiti putem društvenih mreža projekta: Facebook profila, Instagram profila ili na mail [email protected]. Uz sve dobivene materijale i nastavu na televiziji, na ovaj način će onim učenicima kojima je potrebna dodatna pomoć biti osigurani uvjeti za usvajanje, vježbanje i ponavljanje nastavnog sadržaja.