Pretraga

[UŽIVO] Pogledajte kako je protekao prvi dan četvrtog tjedna nastave na daljinu

A- A+

Započeo je i četvrti tjedan nastave na daljinu, tjedan u kojemu Ministarstvo znanosti i obrazovanja preporučuje provedbu ponavljanja gradiva. Nakon Uskrsa bi, sukladno Uputi za vrednovanje, trebala započeti i provedba ispita te ocjenjivanje. Današnji tijek događaja uživo pratite na srednja.hr.

Foto: Denis Gaščić/srednja.hr

17:41h Večeras u 20:30 sati novi podcast s ravnateljicom Agencije za odgoj i obrazovanje

U sedmom izdanju podcasta ugostili smo ravnateljicu Agencije za odgoj i obrazovanje, Dubravku Brezak Stamać. Budući da smo imali priliku razgovarati s ravnateljicom jedne od bitnijih obrazovnih institucija u Hrvatskoj, prošli smo kroz cijelo stanje u obrazovanju tijekom krizne situacije u kojoj se nalazimo. Kako su se snašli profesori i učitelji, a kako učenici, te kako će vrednovanje online nastave utjecati na završne ocjene učenika – sve to Marko je pitao ravnateljicu Brezak Stamać, a ona je svemu dala jasan odgovor!

16:45h Raspored za utorak, 7. travnja pogledajte na linku.

16:43h UNICEF pripremio slikovnicu: Koronavirus sada bez problema možete pojasniti i najmlađima

Iako se oni katkad ne znaju izraziti, promjene u načinu života svakako pogađaju najmlađe. Djeci je teško shvatiti što se trenutno događa pa je UNICEF pripremio slikovnicu koja djeci na jednostavan način pojašnjava što je koronavirus i kako se širi, a bavi se i njihovim emocijama. Opširnije na poveznici.

16:40h Provedeno istraživanje o online nastavi: Evo kako se snalaze učenici, maturanti posebno ranjiva skupina

Od 16. ožujka 2020. godine formalno obrazovanje svih učenika osnovnih i srednjih škola se zbog zatvaranja škola uzrokovanog epidemijom COVID-19 odvija isključivo u online okružju. U ovim izvanrednim okolnostima Centar za istraživanja i razvoj obrazovanja Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu kroz dvije inicijative posvetio se tome da podrži odgojno-obrazovne radnike i učenike osnovnih i srednjih škola. Proveli su pilot istraživanje u tri zagrebačke srednje škole koje se tiče suočavanja s izazovima online nastave u ožujku 2020. godine. Rezultate istraživanja možete vidjeti ovdje.

16:38h [VIDEO] Da se naježite: Učenici iz Požege snimili obradu pjesme ‘Moja domovina’ i zvuče fenomenalno

Večerima nakon potresa u Zagrebu i u jeku epidemije zbog koje smo u izolaciji, građani izlaze na balkone i prozore pjevajući pjesmu ‘Moja domovina’. Za neke od njih to je potez jačanja duha i osjećaja zajedništva u kriznim vremenima, drugima je to način zahvale interventnim i nužnim službama. Svoju verziju te poznate pjesme snimili su i učenici Glazbene škole Požega. Video pogledajte na poveznici.

16:26h NCVVO pokrenuo digitalni alat za vježbanje zadataka: Isprobali smo novi način priprema za maturu

Vježbanje za državnu maturu nikad nije bilo jednostavnije. Printanje starih testova odlazi u povijest. NCVVO je, naime, razvio digitalni alat uz pomoć kojeg možete rješavati zadatke sa starih matura te odmah provjeriti rješenje, ali i otkriti koji se obrazovni ishod propituje kroz pojedini zadatak. Više na linku.

15:38h Ministrica Divjak u srijedu održava virtualni roditeljski sastanak

Ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, u srijedu će u 16 sati održati roditeljski sastanak putem Facebook videa uživo.

– Svakog dana trudimo se odgovoriti na što više pitanja učenika, učitelja i roditelja kako bi nastava na daljinu bila još bolja i kako bismo se svi osjećali što sigurnije u ovoj teškoj situaciji. Ovoga puta pozivam zainteresirane roditelje da mi pošalju pitanja i prijedloge vezane uz nastavu na daljinu u inbox, a ja ću u srijedu pokušati odgovoriti na što više njih, poručila je Divjak putem Facebooka.

15:24h U pauzama od učenja riješite kviz o Igri prijestolja

14:33h ERF-ovci pokrenuli projekt podrške studentima u doba korone

Tim motiviranih studenata Socijalne pedagogije i Rehabilitacije sa Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta  u sklopu kolegija Savjetovanje stvorio je na društvenim mrežama, kako kažu ‘interaktivnu zajednicu solidarnosti’. Svojim objavama žele pomoći studentima da se lakše nose s ovom kriznom situacijom. Nziv njihova projekta je ‘Studenti u doba korone’.

– U ovom razdoblju sveprisutnog straha za vlastitu egzistenciju i budućnost, svakodnevno izmjenjujemo brojna emocionalna stanja. Često se osjećamo bespomoćno pored novonostale krizne situacije izazvane COVID-om 19. Javljaju nam se zabrinjavajuće misli i brinu nas razna pitanja. Pred nama je izazov zamjene sigurne i poznate studentske rutine drugačijom svakodnevnicom. Smatramo da su u ovim situacijama zajednica, solidarnost te međusobna podrška i pomoć ključni faktori koji doprinose održavanju dobrog mentalnog zdravlja. Polazeći od te premise, naša svrha je osnaživanje populacije studenata za suočavanje s novonastalom kriznom situacijom. Isto tako, težimo povezivanju što većeg broja studenata s ciljem dijeljenja korisnih ideja i humorističnih sadržaja, kao i pozitivnog duha i optimizma.  Veselimo se kreiranju sigurnog i podržavajućeg prostora u ovom svijetu kaosa, stoji u opisu njihova projekta na Facebooku.

Osim na Facebooku, možete ih pronaći i na Instagramu.

13:36h Jedna od najvećih europskih zemalja otkazala je maturu zbog epidemije koronavirusa

Esej koji su hrvatski maturanti trebali pisati 16. svibnja odgođen je, ali još uvijek nije poznato hoće li se i na kasnije datume prebaciti čitav ljetni rok državne mature. Učenici završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj tek će sredinom svibnja doznati kada se piše matura, dok su Francuzi svoju u potpunosti otkazali. Opširnije na linku.

12:55h Učitelji otkrili što misle o školi na daljinu: 95% je zadovoljno svojim načinom rada

Kako bi provjerili mišljenje nastavnika o novom načinu nastave na daljinu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja napravilo je anketu o online školi. Nastavnici smatraju kako su se učenici dobro snašli u virtualnom okruženju, a pohvalili su i podršku koju dobivaju od MZO i CARNeta. Rezultate ankete pogledajte na linku.

12:08h Ekonomski u Osijeku pozvao studente da prijave profesore koji ne održavaju nastavu

Već smo pisali o tome kako pojedini studenti nisu zadovoljni načinom izvođenja online nastave, a da ju dio sveučilišnih profesora potpuno ignorira, upozorila je prije nekoliko dana i Mladež HDZ-a. Uprava Ekonomskog fakulteta u Osijeku zamolila je studente da redovno prate sve online platforme Fakulteta, jer je moguće da se čitav ljetni semestar nastava održava u virtualnoj sferi. Pritom su pozvali studente da prijave nastavnike koji nisu dovoljno ažurni s održavanjem online nastave.

11:35h Stručnjaci savjetuju: Kako bolje, brže i lakše učiti?

U ovim izvanrednim okolnostima Centar za istraživanja i razvoj obrazovanja Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu (CIRO – IDIZ), s ciljem podrške nastavnicima i učenicima osnovnih i srednjih škola, za Ministarstvo znanosti i obrazovanja izradio je seriju edukativnih video materijala s ciljem poticanja kompetencije učiti kako učiti kod učenika osnovnih i srednjih škola.

Teme koje se obrađuju u video materijalima su: ‘Kako najbolje organizirati vrijeme učenja?’, ‘Kako uspostaviti kvalitetno fizičko i online okružje učenja?’, ‘Kako se motivirati za učenje?’, ‘Kako upravljati emocijama pri učenju?’, ‘Koje pristupe (strategije i tehnike) učenju koristiti?’.

10:45h Mihalinec upozorava da se nastavnicima ne smiju rezati plaće. U pismu ‘fulao’ naziv Ministarstva

Ekonomske i gospodarske posljedice uzrokovane epidemijom koronavirusa mnogi već osjećaju. Zbog manjka novca u proračunu, Vlada je proteklog tjedna zabranila sva nova zapošljavanja u državnom i javnom sektoru. Otvoreno je i pitanje i hoće li nastavnici dobiti povećanje izboreno dugotrajnim štrajkom. Podsjetimo, nakon štrajka školski sindikati i Vlada dogovorili su povećanje koeficijenta složenosti poslova za prosječno 6,11%. Nastavnom osoblju koeficijent složenosti povećao se za 3% od 1. prosinca 2019., a koje se osjetilo na plaći u siječnju. Drugo povećanje koeficijenta za 1% trebalo bi biti od 1. lipnja 2020. godine, a treće povećanje koeficijenata za 2% trebalo se dogoditi od 1. siječnja 2021. godine. Uz to, zaposlenicima javnih službi, povećava se i osnovica plaće kroz Temeljni kolektivni ugovor za 6,12%, dinamikom 2+2+2. Uz upitno povećanje koeficijenta i osnovice, nije zatvorena niti mogućnost smanjenja plaća u javnom sektoru.

Izdvojeni članak

Divjak komentirala eventualno smanjenje plaća nastavnicima: Uskoro razgovori sindikata i Vlade

Proteklog tjedna Vlada je i najavila pregovore sa socijalnim partnerima o visini osnovice za izračun plaća državnih službenika, namještenika i zaposlenih u javnim službama. Pokrenut će se pregovori i o isplati određenih prava ugovorenim kolektivnim ugovorima, te prava iz sklopljenih sporazuma o uvećanju koeficijenata složenosti poslova i dodataka na plaću.

Da su nastavnici nepravedno zanemareni kada se spominje prva crta obrane od koronavirusa, smatra Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, koji nakon štrajka nije imao istaknutiji javni nastup. Ovog ponedjeljka poslao je pismo u kojemu navodi s čime se sve suočavaju prosvjetari od zatvaranja škola te ističe da je njihov rad sada puno kompleksniji. Mihalinec na kraju poručuje da bi se ‘trebali zamisliti’ svi oni koji smatraju da nastavnicima sada treba ‘rezati’ plaće.

Pritom mu se u pismu potkrala i poprilično ozbiljna greška – čelnik drugog najvećeg sindikata u školstvu krivo je napisao naziv Ministarstva znanosti i obrazovanja, nazvavši tu instituciju ‘Ministarstvo odgoja i obrazovanja’. Pismo predsjednika NSZSSH-a, kako si i zamolili iz Sindikata, u nastavku prenosimo bez intervencija unutar teksta.

I mi smo prva crta obrane!

U ova teška vremena s pravom se svakodnevno ističu zaposleni u zdravstvu, policiji, civilnoj zaštiti, vojsci – kao prva crta obrane od korona virusa. Njihov je doprinos u ovoj situaciji neprocjenjiv.

Istovremeno, sustav odgoja i obrazovanja u javnosti je neopravdano zaboravljen i stavljen u drugi plan.

Kao da su dovoljne preporuke Ministarstva odgoja i obrazovanja, uz objave ministrice Blaženke Divjak na Facebooku, i sve se odvija samo od sebe. Kao da se uspostavljena nastava na daljinu gotovo ne odnosi na zaposlene u odgoju i obrazovanju. Kao da se cijeli sustav odvija preko TV ekrana!

Stvarnost je potpuno drugačija. Bez iznimnog i gotovo cjelodnevnog napora nastavnika, nastava na daljinu bila bi samo dobra ideja. Rad u sustavu obrazovanja izuzetno je osjetljiv i puno kompleksniji u ovom kriznom razdoblju od “mirnodopskog”, i to za sve sudionike u sustavu. Jednako kao kod izvođenja redovne nastave, priprema za održavanje nastave se ne vidi. Treba istaknuti da je izvođenje nastave na daljinu potpuna novina za sve sudionike u obrazovanju. Priprema za nove oblike nastave i komunikaciju na daljinu iziskuje puno veće napore. Iza svakog digitalnog sadržaja stoji rad nastavnika. Ovaj drugačiji i vrlo zahtjevan način rada, većina nastavnika prihvatila je kao novi izazov s kojim se uspješno nosi. Bez tog i takvog angažmana zaposlenih u obrazovanju, ova bi školska godina bila izgubljena.

Gubitak školske godine producirao bi nesagledive štete našem društvu. Bez ove školske godine, imali bismo izgubljenu ne samo ovu, već i buduće generacije učenika i studenata. Usporili bismo sva pozitivna kretanja u obrazovanju i ugrozili budućnost. Jednako tako, održavanjem nastave na daljinu održava se privid “normalnog” funkcioniranja društva, unatoč nezavidnoj situaciji. Može li itko zamisliti kako bi se neodržavanje nastave odrazilo na mentalno stanje učenika i njihovih roditelja? Kako bi funkcionirale obitelji u takvim okolnostima?

Izuzetno je važno ovu školsku godinu uspješno završiti, kako bi se svi procesi nesmetano nastavili, nakon što prestane opasnost za život i zdravlje. U ispunjavanju tog cilja, važni su svi zaposlenici u odgoju i obrazovanju, jer naše ustanove moraju biti spremne normalno funkcionirati već idući dan nakon okončanja ove situacije.

I zbog toga smatram da su i zaposleni u obrazovanju na prvoj crti bojišnice za budućnost naše domovine. Očekujem da to bude prepoznato, te da se zamisle svi oni koji smatraju da zaposlenicima u obrazovanju baš sada treba kresati plaće. Ostajemo doma, ali ne prestajemo raditi!

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih
u srednjim školama Hrvatske:
Branimir Mihalinec, prof.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [451.46 KB]

10:36h Zagrebački učitelj obilazi đake u karanteni i pjeva im pod prozorom

Osim epidemije koronavirusa, Zagreb i mnogi njegovi stanovnici suočavaju se s posljedicama razornog potresa koji se dogodio 22. ožujka. Na osebujan način ovo tmurno i otužno razdoblje svojim je učenicima odlučio uljepšati učitelj Ivan Petranović iz OŠ Ivan Merz, koja je stradala u potresu i koju je pohađala djevojka preminula nakon potresa. Učitelj Ivan obilazi učenike u karanteni i pjeva im svoje pjesme!

10:34h Raspored za ponedjeljak, 6. travnja

MZO i dalje isporučuje osnovni raspored sati za cijelu Hrvatsku za sve nastavnike koji nemaju spremna online predavanja. Ako nastavnik ima gotova svoja predavanja, njegovi učenici ne moraju pratiti sadržaj koji je isporučio MZO, nego predmetni nastavnik u virtualnom razredu isporučuje svoje nastavne sadržaje i aktivnosti za učenike. Nastava se, osim putem HRT3, RTL2 i Sportske televizije može pratiti i putem YouTube kanala ‘Škola za život’. Raspored za 6. travnja nalazi se na poveznici.Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal. U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.

U suradnji sa studentima psihologije s Filozofskog predstavljamo vam serijal “Kako si?” u kojemu ćemo razgovarati o psihičkom zdravlju.

Ostali podcasti:

Snimku konferencije na kojoj je predstavljena Uputa za vrednovanje u online nastavi možete pogledati u videu: