Pretraga

‘Mentor me pokušao silovati na obrani diplomskog rada’: Stigla svjedočanstva s još jednog sveučilišta

A- A+

Stigla su nova, bizarna svjedočanstva o navodnim slučajevima seksualnog zlostavljanja na Sveučilištu u Zadru. Ono najstrašnije dolazi od anonimne studentice koja tvrdi da ju je mentor pokušao silovati na obrani diplomskog rada. O svemu smo razgovarali s rektoricom Dijanom Vican koja je oštro osudila seksualno i drugo zlostavljanje, no napomenula kako do sada nije bilo prijava.

zlostavljanje

Foto: pixabay

Priče o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju stižu i sa zadarskog sveučilišta, gdje su sadašnje i bivše studentice svoja svjedočanstva podijelile kroz neformalni feministički kolektiv Čipke.

‘Ni sama ne znam kako, ali uspjela sam se iskobeljati’

Prema navodima studentica, na zadarskom su sveučilištu doživjele svašta. Bilo je tu svakojakih oblika neprimjerenog ponašanja pa sve do onog najgoreg, pokušaja silovanja. To je stravično iskustvo opisala studentica koju je, kako kaže, pokušao silovati mentor na obrani rada.

“Profesor koji mi je bio mentor na diplomskom radu pokušao me silovati na obrani rada. Tokom pripreme diplomskog rada, kojem sam se vratila desetak godina nakon studiranja, pozivao me kod sebe doma, da radimo na preinakama, a zapravo je to koristio za udvaranje. Pristojno sam odbijala sva nastojanja. Kad sam bila na obrani diplomskog rada, osigurao je da budemo sami u njegovom kabinetu i napao me pokušavši me pritisnuti o stol s leđa. Ni sama ne znam kako, ali uspjela sam se iskobeljati iz tog mučnog klinča i glasno povikala NE”, napisala je.

Izdvojeni članak

Javile se još tri žrtve profesora kojeg je Boras nagradio: ‘Gurnuo mi je jezik u usta’

Dok ju je vrijeđao, dalje navodi, uspjela je zgrabiti svoj rad i pobjeći. Nikada ga nije prijavila jer je, priznaje, bila u strahu da će morati ponovno odraditi cijeli diplomski rad. Danas misli da je profesor svega toga bio i svjestan pa je upravo zbog toga i iskorištavao situaciju u kojoj je ovisila o njegovu potpisu. Njena se starija kolegica prisjeća davnih dana na studiju u Zadru. Usmeni ispiti kod dotičnog profesora su, piše, bili sve samo ne normalni ispiti.

“Nikad nije bilo nikakvog fizičkog kontakta, da je, vjerujem da mu ne bih ostala dužna. Uvijek samo dvosmislena retorika. Što je najžalosnije, njegova predavanja, iako ljigavo dvosmislena, bila su jedna od kvalitetnijih i njegovo znanje je neupitno. Tada sam mislila da je do mene, pogotovo jer mi ni roditelji nisu vjerovali zašto ne mogu položiti taj jedan ispit i jednostavno sam odustala. Ne bih bila podnijela još jedan ljigavi susret nasamo s tom osobom. Žalosno je da je tko zna koliko cura moralo proći isto što i ja vjerujući da su same krive. Nije mi žao što sam otišla, sačuvala sam time svoje mentalno zdravlje i izgradila karijeru u drugom segmentu, ali mi je žao što sam šutila. Žao mi je što sam tiho otišla”, svjedočanstvo je bivše studentice kojoj je i danas grč u želucu kada priđe Zadru.

‘Sad vidim koliko je to bilo odvratno’

Jedna se studentica prisjetila iskustava svoje kolegice koja joj ništa nije uspjela niti reći već joj je samo dala mobitel u ruke i pokazala mailove profesora. U tim je mailovima kojih se, kaže, točno ne sjeća bilo dosta uvreda, a profesor je kolegici govorio da “može položiti ispit ukoliko se potrudi, a da i on i ona znaju na koji način bez učenja, da dođe u njegov kabinet u tom i tom terminu, da je ona lijepa i zgodna djevojka da joj ne treba veliko znanje”. Druga studentica piše o stravičnom iskustvu s mentorom.

“Bila sam kod prof. u uredu i predala rad. On se ustao, pružio mi ruku da se rukujemo (to je bilo precovid vrijeme) i kad sam ja ispružila svoju ruku, povukao me k sebi, zagrlio drugom rukom i poljubio u oba obraza. Mislim da se na mom licu mogao vidjeti užas, pogotovo što mi se tjedan dana prije toga prijetio da će me srušiti. Nisam mu ništa rekla jer me bilo strah, a i čekala me obrana tog istog rada pa se nisam htjela “zamjeriti”, ali sad vidim koliko je to bilo odvratno, neprofesionalno i krajnje ljigavo”, stoji u objavi na društvenim mrežama Čipki.

Jedna je pak studentica opisala neprimjerene izjave profesora koje su nekad, u manje groznim situacijama, znale biti podrugljive, no nekad je sve uključivalo i fizički kontakt. Ona kaže da je osobno doživjela i prilaženje s leđa i dodirivanje po ramenima.

“Studentice na to ne reagiraju ‘jer on je jednostavno takav’, polaze na njegove kolegije jer svima dijeli petice i nema ispita, iako je situacija krajnje neugodna. Pojedine kolegice s kojima sam razgovarala upravo zbog toga u širokom luku izbjegavaju njegove kolegije te sam također čula da na tom odjelu postoji još takvih profesora, no samo sam ovo doživjela ‘na svoje oči’ pa mogu svjedočiti o tome”, svjedočanstvo je bivše studentice.

Izdvojeni članak
policijski kombi

Osam profesora Akademije koji su prijavljeni za seksualno nasilje još tamo radi, policija pokreće neovisnu istragu

Pričali smo s rektoricom

Razgovarali smo sa zadarskom rektoricom Dijanom Vican koja nam je rekla da nije do sada bilo prijava za seksualno zlostavljanje ili bilo kakvo drugo nedolično ponašanje, bilo prema studentima, bilo prema djelatnicima. Istupi na društvenim mrežama su joj, kaže, prve vijesti o slučajevima.

– U tim anonimnim istupima ne navodi se ime osoba kojima se pripisuje neprihvatljivo ponašanje, a za neke se navodi da su u mirovini, stoga nemam pravni mehanizam kojim bih utvrdila o čemu je konkretno riječ. Žrtve seksualnog zlostavljanja mogu se obratiti upravi sveučilišnih sastavnica, upravi Sveučilišta kao i studentskom pravobranitelju. Tako je predviđeno sveučilišnim aktima, a na to sam izrijekom pozvala svoje kolegice i kolege na sjednici Senata održanoj u siječnju, istaknula je.

Zadarsko sveučilište ima svoje Etičko povjerenstvo koje će, dodaje,, ako se zaprimi bilo kakva predstavka, razmatrati prijavu. Naglašava i daje uprava zadarskog sveučilišta znatno prije pokretanja inicijative o prijavi seksualnog uznemiravanja, organizirala radionice o pitanjima akademske čestitosti na relaciji nastavnik – student. To su bile, kaže, radionice za sve djelatnike koji sudjeluju u izvođenju nastave.

– Koristim priliku osuditi bilo kakav oblik seksualnog uznemiravanja kao i druge načine neprihvatljivog ponašanja u akademskoj zajednici što smatram nedopustivom zloupotrebom asimetrije moći, zaključila je Vican.