Pretraga

Novi problemi za ministricu Divjak: Štrajkom i obustavom nastave sada prijete i umjetničke akademije

A- A+

Još u prosincu se na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu govorilo o problemu neisplate plaća vanjskim suradnicima na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Dekanica Franka Perković Gamulin istaknula je kako Ministarstvo znanosti i obrazovanja odbija platiti dug za vanjsku suradnju prema obračunu za sve umjetničke akademije za proteklu akademsku godinu. Već je tada kazala kako će ADU, ako se problem ne riješi, obustaviti izvođenje nastave. Ove nedjelje, gostujući na N1 televiziji, potvrdila je da bi do štrajka moglo doći početkom sljedećeg semestra, a najavila je i prosvjed akademija.

Akademija dramske umjetnosti | Foto: Ivan Klindić, www.ivanklindic.info

Proteklog tjedna na N1 televiziji gostovala je ministrica Blaženka Divjak, a jedna od tema bilo je i višemjesečno kašnjenje honorara vanjskim suradnicima na umjetničkim akademijama. Na konstataciju novinarke kako su joj pojedini dekani umjetničkih akademija rekli da dijelu vanjskih suradnika nisu stigle plaće ni za ljetni niti zimski semestar u 2019., ministrica Blaženka Divjak kazala je da je lani izdvojeno dodatnih 10 milijuna kuna, od kojih većina ide upravo na njihove plaće. Tvrdi i da na određenim akademijama broj studenata pada, a raste broj nastavnika i vanjskih suradnika, što akademije moraju opravdati. Posebno je pritom istaknula studije glume te je najavila osnivanje posebnog tijela koje će se baviti rješavanjem problema akademija.

Broj studenata na akademijama u Zagrebu i Osijeku u porastu

Izdvojeni članak

Vlada nije usvojila odluku o subvenciji školarina, a studenti moraju potpisati da će 9.600 kuna platiti sami

U nedjeljnoj emisiji N1 televizije, ‘Točka na tjedan’, gostovale su Helena Sablić Tomić s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i Franka Perković Gamulin s Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Sablić Tomić ustvrdila je da je netočno da broj studenata pada, nego on raste, a situacija je na ovoj akademiji specifična jer ona objedinjuje i kazalište i likovnost i glazbu. Zbog toga im nježno i raste broj vanjskih suradnika jer je na snazi zabrana Ministarstva za nova zapošljavanja. Dodala je i kako podaci pokazuju da na zavodu za zapošljavanje nema nezaposlenih s osječke Akademije.

– Prema tome, očito da je to deficitarna struka s jedne strane, s druge strane razvijate se u skladu s tržištem jer danas treba na primjer u prostoru Slavonije i šire 30 nastavnika klavira. Mi ih ne možemo odškolovati koliko tržište traži, a s druge strane morate se prilagođavati i drugim nekim izazovima novih tehnologija i zbog toga možda imamo veći broj profesora nego prije, ali studenti rastu iz dana u dan s obzirom na broj, rekla je Sablić Tomić za N1.

Perković Gamulin također je istaknula da broj upisanih studenata na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu raste te kako je netočna ministričina konstatacija da pada broj studenata glume, nego ih je uvijek isti broj.

– Ono što je također važno reći – da broj nastavnika je kod nas porastao unatoč toj zabrani zapošljavanja, ali zato što jako ekonomiziramo s koeficijentima koji nam preostaju pa tako često nove nastavnike zapošljavamo na 50 posto radnog vremena. Dakle da, imamo dva docenta, ali su oni na 50 posto radnog vremena. Dakle, relativni porast možemo reći da postoji, rekla je Perković Gamulin u emisiji N1 televizije.

Dodaje, čak je i Agencija za znanost i visoko obrazovanje još 2016. donijela preporuku da se poveća vanjska suradnja. Napominje i da je netočno da brojka vanjskih suradnika konstantno raste, nego kako ona fluktuira jer je to specifičnost programa akademija.

Promjene u programskim ugovorima

Izdvojeni članak
studenti sjede u dvorani i slušaju predavanje

Programski ugovori još uvijek nisu potpisani: Rektori sveučilišta poslali svoje primjedbe

Perković Gamulin istaknula je i kako do zadnjih programskih ugovora nije bilo problema što se tiče iznosa, ali je bilo problema s kašnjenjem honorara pa bi suradnici za posao u veljači novac dobili tek u prosincu, kada bi Ministarstvo obrazovanja isplatilo sredstva. Isplate honorara isplaćivale su se pod stavkom koja je se u programskim ugovorima, upravo zbog specifičnosti akademija, nazivala ‘vanjska suradnja na umjetničkim akademijama’.

– E sad, u novim programskim ugovorima ta je stavka nestala. Pojavila se jedna nova stavka koja je meni bila prilično zbunjujuća. Ona je nazvana ‘dodatni materijalni troškovi za umjetničko područje temeljeni na rezultatima’ koji ne smiju prijeći 10 milijuna kuna. Pritom moram reći da je ta vanjska suradnja i prije koštala desetak milijuna kuna plus minus za čitavu Hrvatsku. Dakle pojavila se stavka za koju sam ja rekla – wow, mi ćemo prvi puta od Ministarstva znanosti dobiti sredstva za opremu, za baletne podove, za kamere, za reflektore koje nama trebaju neizostavno za nastavu, a koje nama Ministarstvo znanosti nikada nije financiralo i nisam imala pojma da se tu radi točno o vanjskoj suradnji. Oni su do tih 10 milijuna kuna navodno došli tako što su računali godinu prije da je oko 9,5 milijuna kuna koštala vanjska suradnja pa su oni zaokružili na 10 pa možemo reći da je još 500 dodatnih, ali opet bez obračuna. Do sada smo mi sastavnice slali Sveučilištu na obračun konkretne iznose i ona je to Ministarstvo naprosto plaćalo, kaže Perković Gamulin.

U Zagrebu prosvjed, moguć i štrajk

Izdvojeni članak

Konačno započelo potpisivanje programskih ugovora: Evo koja sveučilišta su ih do sada potpisala

Nedavno je zbog ovog problema održan i sastanak svih dekana akademija, rekla je Sablić Tomić, ali iz Ministarstva se nisu odazvali na njega. Na sastanku se razgovaralo i o drugim stavkama, ne samo materijalnim pravima. Gošće emisije istaknule su i kako tržište rada zapravo pritišće akademije da pokrenu i neke nove kreativne programe, ali se sada postavlja pitanje tko bi financirao nastavnike i suradnike koji će predavati na njima.

Sablić Tomić mišljenja je kako bi Ministarstvo trebalo osnovati stalno povjerenstvo koje će voditi brigu o akademijama, njihovim potrebama, upisnim kvotama i eventualnom pokretanju novih programa.

– Trenutno ne možemo ljudima platiti rad koji su oni pošteno odradili još prošle godine i ne znamo kako ćemo platiti ovu godinu. Ono što je sasvim sigurno, razgovarala sam i s kolegama s Muzičke akademije i s Likovne akademije, u istoj su situaciji, mi ćemo neku vrstu javnog prosvjeda zasigurno organizirati zajedno. Mislim da će nam se pridružiti i ostale akademije, važno je za reći kako jednak problem imaju i sveučilišta koja su potpisala programske ugovore i ona koja nisu. Ja sam Vijeću već najavila mogućnost obustave rada početkom sljedećeg semestra, svojevrsnog štrajka, ako se ovaj problem ne riješi, zaključila je Perković Gamulin na N1.