Pretraga

Odzvonilo lošim cimerima: Briljantnom idejeom mladi Zadranin stao na kraj podstanarskim mukama studenata

A- A+

I dok je dio studenata već pronašao adekvatan smještaj za ovu akademsku godinu, pojedinima to još uvijek nije pošlo za rukom. Odabir stana za studente nije nimalo lagan jer je za pristojnu cijenu adekvatan smještaj vrlo teško naći. Baš kao i cimere, ako već ne poznajete nekoga tko ima sobu viška. Tim mukama na kraj je odlučio stati mladi i poduzetni Zadranin Jakša Bašić, osmislivši web stranicu cimer.hr.

Screenshot: YouTube

Internetska stranica cimer.hr postoji vrlo kratko, ali korisnici ju već prepoznaju kao mjesto na kojemu je moguće riješiti brojne podstanarske zavrzlame. Kao što i sam naziv govori, ondje je moguće pronaći oglase osoba koje bi željele dijeliti životni prostor i troškove stanovanja.

Pronalazak cimera nikad nije bio jednostavniji

Izdvojeni članak

Cijene dovedene do apsurda: Studenti uveli crne i bijele liste stanodavaca, a skupi stanovi više ne dolaze u obzir

Jednostavnom pretragom na temelju lokacije i filtera pretraživanja poput datuma dostupnosti i cijene lako je doći do onoga što najmoprimcu najbolje odgovara.

– Na ideju sam došao prilikom traženja stana. Htio sam živjeti u centru, a da si to mogu priuštiti. Palo mi je na pamet: što ako bi našao četiri prijatelja s kojima bi mogao podijeliti stanarinu da živimo u centru a da nas opet ne ispadne preskupo. Ideja se nije ostvarila jer su svi moji prijatelji već imali riješen smještaj. I tako malo po malo, ideja se počela razvijati jer sam uvidio da specijaliziranog servisa za traženje cimera nema u Hrvatskoj, kaže nam Jakša Bašić, pokretač servisa.

Dodaje,  stranica je prvenstveno namijenjena studentima u lakšem pronalasku nekoga s kim bi podijelili smještaj, a odabiru smještaja mogu izabrati cimera koji već imaju stan i stanodavce koji nude svoj smještaj studentima. Ako ste među onima koji ovaj servis žele koristiti za postavljanje oglasa, bilo da tražite cimera za studentski dom ili stan, ni to vam neće biti komplicirano.

– Proces postavljanja oglasa je jednostavan. Podijeljen je u šest kategorija: o smještaju, tip smještaja, koliko soba…, lokacija, gdje se smještaj nalazi na karti , datum otkad je slobodan i cijena mjesečnog najma, fotografije smještaja, tekstualni opis smještaja, odabir cimera kakvog se traži. Za objavljivanje smještaja korisnik mora biti registriran i ima pravo na objavu jednog smještaja. S druge strane korisnici koji traže stan s cimerom mogu saznati više informacija o cimeru i stanu u kojem bi živjeli, objašnjava nam Jakša.

Jakša je svoju ideju realizirao sam, a izradom web stranica počeo se baviti još na faksu

Izdvojeni članak

Dolasci u sobu iza ponoći se ne toleriraju: Urnebesna pravila dočekala novu cimericu

Rad u timu ponekad nije najbolje rješenje, što jako dobro opisuje i izreka ‘puno babica – kilavo dijete’. Stoga je Jakša svoju ideju odlučio realizirati sam. Kaže, bilo je par pokušaja rada s drugim programerima, ali suradnja nije dugo trajala.

– Malobrojni su spremni vjerovati u neku ideju i raditi na tome besplatno u svoje slobodno vrijeme. Na kraju sam prihvatio činjenicu da moram to sam napraviti. Uz mnogo rada i truda ideju sam ipak uspio ostvariti. Najvažnije je da nisam odustao, smatra Jakša.

Inače, ovaj mladi i poduzetni Zadranin znanje i iskustvo stekao je studiravši na Tehničkom Veleučilištu u Zagrebu, a diplomski studij završio je na zagrebačkoj Visokoj školi za informacijske tehnologije.

– Izradom prvih web stranica počeo sam se baviti na drugoj godini faksa i nastavio do danas. Najviše iskustva sam stekao samostalnim radom i tu sam puno naučio. Uvijek sam imao potrebu nešto stvarati. Ovisno o fazama u životu bilo je tu različnih projekata. Od drvenog brodića na daljinski s 11 godina, snimanje kratkih filmova tokom faksa, izrade vlastitog nakita od pleksiglasa do prvih web aplikacija. Shvatio sam da volim tehnologiju i oko nje sam se nastavio vrtiti. Danas uglavnom uz posao imam manje vremena za sebe, ali želja za stvaranjem je jača. Tako da nisam napravio stranicu cimer.hr napravio bi nešto drugo, kazao nam je za kraj Jakša.

Pa eto, ako ste kojim slučajem u potrazi za cimerima i novim životnim prostorom, svakako postoji jedno mjesto na kojemu sve to vrlo lako možete pronaći – cimer.hr.