Pretraga

ORaH napao Vladu da zataškava probleme oko rekonstrukcije domova Sava i Cvjetno

A- A+

Zastupnik u EU Parlamentu i potpredsjednike stranke ORaH Davor Škrlec izrazio je sumnju u moguću korupciju i pogodovanje u slučaju rekonstrukcije domova Sava i Cvjetno. Ako revizija EU pokaže da je bilo pogodovanja, morat ćemo vratiti novce iz EU fondova koje smo dobili za rekonstrukciju, a ORaH poziva studente da progovore o svojim problemima i informiraju javnost, jer izvršna vlast očito ulaže veliki napor kako bi zataškala ovaj problem.

Radovi na Savi su krenuli s kašnjenjem foto: Dražen Matiček|srednja.hr

Stranka Održivi razvoj Hrvatske (ORaH) današnjom pressicom ispred MZOS-a željela je skrenuti pozornost na tešku situaciju gotovo 5.000 studenata koji radi kašnjenja u rekonstrukciji Save i Cvjetnog u Zagrebu moraju pronaći privatni smještaj. Kako su istaknuli, cijeli problem je nastao zbog loše organizacije i nesposobnosti državnih institucija u provedbi projekta obnove radi čega su studenti primorani pronaći privatni smještaj. Posljedica je već zabilježen porast cijene iznajmljivanja stanova u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Studenti ogorčeni s ne(radom) na obnovi Save i Cvjetnog

– Privatni smještaj čije se cijene u prosjeku kreću od 1000,00 HRK po sobi je daleko više nego smještaj u navedenim domovima koji je iznosio od 300,00 HRK na više, ovisno o tipu smještaja. Navedeni troškovi ne mogu se niti približno kompenzirati smiješnim iznosom od 400,00 HRK mjesečne potpore koje za privatni smještaj Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dodjeljuje studentima. Nonšalantne izjave ministra Vedrana Mornara i sanacijskog upravitelja SC-a Peje Pavlovića da je problem studentskog smještaja „prenapuhan“ i da će se „studenti snaći“ su degutantni i pokazuju nebrigu za studente/ice ne samo vlasti već i pojedinaca zaposlenih u javnom sektoru. Oni su izgleda zaboravili da najam stanova ne uključuje i komunalne troškove, te da su studenti u domovima imali besplatan Internet. Zbog kašnjenje u početku obnove studentskih domova sigurno se neće ispoštovati rok završetka radova, te će zbog toga dio studenata sigurno produžiti svoje školovanje i to ne svojom krivicom, izjavio je na konferenciji za medije pred zgradom MZOS Ivan Buljan, član predsjedništva ORaH-a, autor ORaH-ove politike prema mladima.

Pressica ORaH ispred MZOS-a foto: Marko Matijević

Pripadnici ORaH-a iskoristili su priliku i napali Ministarstvo socijalne politike i mladih, koje je zajedno s resornim Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta trebalo studentima prije
početka radova osigurati odgovarajući smještaj, poručili su iz ORaH-a.

– Uzrok ovoj ružnoj situaciji u kojoj se dijelu studenata zagrebačkog sveučilišta oduzima pravo na jednake uvjete studiranja je moguća korupcija i pogodovanje u postupku javne nabave. Nakon što su dva puta poništavani postupci javne nabave iz razloga previsoke cijene ponuđača u odnosu na planiranu, koristi se mehanizam direktnog ugovaranja i potpisuje se ugovor između MZOS-a, Studentskog centra u Zagrebu i trgovačkog društva Projektgradnja d.o.o. Izjave odgovornih kako EU administracija nije imala nikakvih zamjerki je neistinita. Postupak revizije projekta koji se u ovoj fazi projekta provodi, nije proveden što dodatno povećava sumnju na pogodovanje jednom gospodarskom subjektu, izjavio je Davor Škrlec, potpredsjednik ORaH-a i zastupnik u Europskom parlamentu.

Izdvojeni članak

Mladež HDZ-a napala Vladu zbog domova, a njihov Studentski zbor šutio cijelo vrijeme

Podsjetimo, javni natječaj je poništen, nakon čega je direktnom pogodbom posao dobila tvrtka Projektgradnja d.o.o. u većinskom vlasništvu Agrokora.

Europarlamentarac Škrlec je komentirao i situaciju u kojoj Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU još nije raspisalo natječaj za dodjelu sredstava premda su sredstava iz EU alocirana.

– Tu imamo dvostruki problem. To što natječaj nije raspisan, ali pošto su sredstva alocirana Ministarstvo može ići na to da se krene u raspisivanje samog natječaja. Međutim, problem je što su odgovorne osobe izjavile kako je EU administracija rekla kako nema nikakvih problema s postupkom što su oni sada proveli oko obnove Save i Cvjetnog što nije istina. To nije istina jer  EU administracija reviziju provodi tijekom ovog projekta, a ne na početku kada se radi postupak javne nabave. Oni će tek naknadno kroz reviziju ustanoviti je li sve teklo prema pravilima. Možemo se nadati da zapravo neće biti kažnjavanja u smislu da se novci iz EU, što su zapravo javni novci, zloupotrijebljeni te da nećemo morati vraćati novce koje smo dobili. Sve može biti formalno u redu, ali naknadna revizija može pokazati da je bilo pogodovanja, rekao je Škrlec.

Izdvojeni članak

EKSKLUZIVNO: Poništen natječaj za obnovu Save i Cvjetnog – Ne zna se kada kreću radovi

Kako bi se ublažila već načinjena šteta pozivaju Vladu RH, resorno ministarstvo i Ministarstvo socijalne politike i mladih, da žurno pronađu dodatna financijska sredstva te povećaju iznos potpore studentima ili pokušaju u suradnji s Gradom Zagrebom studentima osigurati privremeni smještaj u praznim gradskim stanovima. Također pozivaju studente, ne samo koji su smješteni u domovima nego i ostale da pokažu solidarnost prema svojim kolegama, te javno i glasno progovore o svojim problemima i informiraju javnost, jer izvršna vlast očito ulaže veliki napor kako bi zataškala ovaj problem.