Pretraga

Studenti ogorčeni s ne(radom) na obnovi Save i Cvjetnog

A- A+

Saga oko poništenog javnog natječaja za obnovu Save i Cvjetnog je čini se došla do svog završetka, ali i do početka nove afere. Direktnim pregovorima posao je dobila tvrtka Projektgradnja u većinskom vlasništvu Agrokora, a brojni studenti komentirali su prilog emitiran na Hrvatskoj uživo s ogorčenjem. 

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Izdvojeni članak

EKSKLUZIVNO: Poništen natječaj za obnovu Save i Cvjetnog – Ne zna se kada kreću radovi

– Prve informacije su bile da će biti gotovo do 15.10 , pa kažu do 15.11 i onda kada su rekli do Božića mislim si dobro je ajde jebu nas al mora se nekad renovirat i treba vremena za to. Sad kažete 1 ili 2 misec, pa evo ja se pitam koga tako zaboli za studente tko misli da je ovo normalno radit i 5000 ljudi na ulicu poslat da trazi stan. Jebala ih i univerzijada i eu fondovi, da ne dolaze strani studenti nikad se to ne bi renoviralo jer našima su domovi dovoljno dobri. Samo kada stranac dolazi nećemo i nesmjemo se brukat jel. Osim toga nije da tek par miseci znaju da to treba napraviti , imali su godine da se pripreme, al naravno sve u zadnji tren a ko usput najebe niko nije kriv, piše na Facebooku Stipe, jedan od studenata sa Save koji je dobio najveće odobravanje publike.

Studenti ogorčeni i na predstavnička tijela

Studenti su ogorčeni i na svoja predstavnička tijela koja su šutjela tijekom cijelog procesa i tako se svrstala na stranu SC-a koji nije dobro isplanirao projekt radi čega sve kasni.

– “Useljenje prije Bozica tesko”, dakle nema useljenja minimalno do kraja 3.mjeseca jer ne znam samo kako misle izvodit radove kad krene zimsko vrijeme sa kisom, snijegom i ostalim pogodnostima. Ako zapravo uopce bude useljenja, poznavajuci postivanje rokova izgradnje necega u ovoj lakrdiji od drzave, piše student Hrvoje sa Save.

Izdvojeni članak

Objavljeni rezultati Natječaja za smještaj u zagrebačke studentske domove

Natječaj za EU fondove uopće nije otvoren

Projekt je sada vrijedan 300 milijuna kuna, a kako nam odgovaraju iz MZOS-a obnova studentskih domova financirat će se najvećim dijelom iz EU fondova, a o ukupnom financijskom pokriću projekta brinu SC Zagreb, Sveučilište u Zagrebu, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. U Državnom proračunu osigurana su sredstva potrebna za sufinanciranje projekta obnove domova.

Međutim, to nije posve istinito kada znamo da natječaj za dodjelu sredstava Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU uopće nije pokrenulo natječaj, te ga stalno odgađaju. Iz MZOS-a poručuju studentima da će se 400 kuna stipendije mjesečno dodjeljivati sve dok traje obnova.

Posao je vrijedan 300 milijuna kuna

– Rok za izvođače radove je 15.12., a naš rok se kompromirao sa 30 na 10 dana te ćemo učiniti sve da zadatke koje imamo pred useljenje napravimo u tom kratkom roku, rekao je glavni arhitekt Damir Ivšić.

Na pitanje novinara je li se mogao pokrenuti novi natječaj i izbjeći direktno pogodovanje u poslu vrijednom 300 milijuna kuna, Ivšić tvrdi da je sve bilo prema zakonu.

– Financijski uvjeti su bil vrlo strogo kontrolirani od strane Povjerenstva za stranu nabavu i u tom povjerenstvu su tri certificirana stručnjaka za to područje. Oni su detaljno provjerili sve tvrtke koje su bile u postupku te nisu našli nikakve razloge za poništavanje ili upitnost postupka, odgovorio je Ivšić.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/hr_HR/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

GDJE ĆE STUDENTI ŽIVJETI?Povodom Europskih sveučilišnih igara obnavljaju se zagrebački domovi Cvjetno i Stjepan Radić. Zato će više od 4500 studenata koji bi inače dobili dom, na najmanje 4 mjeseca morati potražiti drugi smještaj. Kad se uzme u obzir da je natječaj propao, pa je posao izravnom pogodbom dobila tvrtka u vlasništvu Agrokora i klasični "hrvatski način obavljanja radova" razumljiva je sumnja studenata da u domove neće tako brzo.

Posted by Hrvatska uživo on 14. kolovoz 2015