Pretraga

Pitali smo studentske predstavnike po kojem će kriteriju birati novog rektora: Ovo su njihovi odgovori

A- A+

Dvanaest. Dvanaest od ukupno sedamdeset ljudi koji će u utorak, 1. ožujka, izabrati novog rektora ili rektoricu zagrebačkog sveučilišta su – studenti. Imaju veliki utjecaj pa smo im uoči izborne sjednice Senata postavili nekoliko važnih pitanja o tome kako će birati novog čelnika rektorata.

sveučilište u zagrebu, rektorat zgrada

foto: srednja.hr

Uoči izbora za rektora zagrebačkog sveučilišta koji se održavaju u utorak 1. ožujka, osim kandidata, kontaktirali smo i studentske predstavnike. Njih je naime u samome Senatu, tijelu koje će birati rektora, 12 pa su obično poznati kao ona skupina koja može – a nekada u prošlosti i je – odrediti ishod rektorskih izbora i budućnosti rektorata. Dvanaestoro studentica i studenata postavili smo ista tri pitanja: jesu li im već prišli rektorski kandidati; što im je najvažnije pri odabiru za koga će glasati; te koja je jedna konkretna stvar koju očekuju od novog rektora ili rektorice.

Budući da su nam svi studentski predstavnici rekli da su već obavili razgovore s kandidatima za rektora ili rektoricu; odnosno da su, osim individualnih sastanaka i rasprave na Senatu povodom predstavljanja rektorskih programa, i na posebnoj sjednici Studentskog zbora zagrebačkog sveučilišta njih četvero – Mirjana Hruškar, Tonći Lazibat, Marijan Klarica i Stjepan Lakušić – predstavilo svoje programe i odgovaralo na pitanja studentskih predstavnika. Iz tog razloga u nastavku nećemo dijeliti njihove odgovore na to pitanje, već samo na preostala dva. Napomenimo, od dvanaestoro studentskih senatora, na naš upit nije odgovorilo samo dvoje – Matea Vasilj i Božo Kvesić. Odgovore ostalih poredali smo po tome kada su pristigli; od onoga koji je prvi odgovorio, do onoga koji je posljednji.

Izdvojeni članak
sveučilište u zgrebu, zgrada rektorata

Hoće li se studentski predstavnici ‘prodati’ na izborima za rektora? U prošlosti, prema pričama, jesu

Josip Papak

Više je elemenata od kojih bih svakako izdvojio: iskustvo kandidata, odnos prema studentima za vrijeme dekanskoga mandata na matičnom fakultetu, spremnost i otvorenost za suradnju sa studentima, shvaćanje problematike s kojom se studenti susreću i vizija razvoja Sveučilišta u Zagrebu.

Od konkretnih odluka koje očekujem od novog rektora ili rektorice, naveo bih nekoliko bez posebnoga redoslijeda: Uspostava studentske ambulante, uvođenje psihološkoga savjetovališta na sveučilištu i/ili na svim sastavnicama, izmjene Pravilnika o studiranju, povećanje broja stipendija sveučilišta, veća uključivost studenata u radu sveučilišnih tijela, povećana briga za sport i studentske aktivnosti, izgradnja sportske dvorane, povećanje smještajnih kapaciteta u studentskim domovima i unaprjeđenje studentskoga standarda.

Josip Periša

Najvažniji element pri donošenju odluke je jasan i konkretan mehanizam u vezi s rješavanjem temeljnih studentskih problema poput Pravilnika o prehrani, povećanja smještajnih kapaciteta, , primarna zdravstvena zaštita i skrb, suzbijanje zlostavljanja na Sveučilištu, obnova sastavnica oštećenih u potresu, ujednačavanje provjere znanja na svim sastavnicama Sveučilišta i sl. Jasni i konkretni mehanizmi, a ne floskule koje nakon 1. ožujka postaju nevažne.

Konkretna stvar koju očekujem je da konačno, nakon svih ovih godina, zaživi studentska ambulanta te da se tako omogući primarna zdravstvena skrb i zaštita šire studentske populacije Sveučilišta u Zagrebu. Zadnje ankete SZZG-a o mentalnom zdravlju i potrebi za ginekologom upozoravaju da je hitnost prevelika.

Ivona Josipović

Na moju odluku isključivo će utjecati stav kandidata prema studentima i njihova spremnost na buduću suradnju. Sveučilište bi trebalo biti orijentirano prema studentima koji imaju pravo na kvalitetno obrazovanje i dužni su aktivno sudjelovati, ispunjavati studentske obveze te odgovorno sudjelovati u ocjenjivanju kvalitete nastave i rada nastavnika.

Očekivanja studenata možda izgledaju veliko. Studenti su trenutno fokusirani na izgradnju studentske ambulante, sportske dvorane, na digitalizaciju Sveučilista i izmjenu pravilnika o studiranju, jer studenti različitih sastavnica moraju imati ujednačena pravila studiranja. Sve navedeno je još odavno trebalo biti omogućeno studentima najvećeg Sveučilišta u Hrvatskoj, no prošlo je mnogo vremena otkako sve stoji na mjestu. Trebat će mnogo vremena prije nego li se Sveučilište u Zagrebu uistinu vrati na stare staze. Vjerujem da će novi rektor prepoznati probleme studenata i odmah krenuti u rješavanje problema.

Domagoj Topić

Kako nam i samo mjesto u Senatu kaže – predstavnici studenata u Senatu u fokusu će mi biti način pristupanja kandidata prema studentima. Na prvom mjestu to je spremnost i suradnja sa studentima kako u studentskom zboru tako i studenata pojedinačno. Važno je da kandidat poznaje i u konačnici shvaća problematiku s kojom se studenti susreću. Da bi studenti mogli rasti i razvijati se važan je pogled kandidata u razvoju i potencijalnom rastu samog Sveučilišta i u konačnici iskustvo kandidata.

U prvom redu očekujem otvorena vrata za sva pitanja i suradnju i za svakog studenta. Ako govorimo o projektima od bitne važnosti za studente na Zagrebačkom Sveučilištu tu je onda studentska ambulanta, vidjeli smo u anketama poražavajuću statistiku o psihološkom stanju studenata tako da odmah iza tjelesnog zdravlja očekujem rad i rješavanje problema na području psihološkog savjetovališta to je naravno i sportska dvorana i u konačnici važno pitanje je izmjena pravilnika o studiranju kako bi svi studenti bili jednaki ne vezano na kojoj se sastavnici nalazili.

Luka Brezinščak

Najvažniji kriteriji pri odabiru za koga ću glasati kao novog rektora ili rektoricu mi je, pod a, razumijevanje i otvorenost prema rješavanju studentskih problem, i pod b, razvoj i vizija za sve dionike na Sveučilištu. Očekujem tri konkretne odluke od novog rektora ili rektorice. Prvo, izmjenu Pravilnika o studiranju, zatim pokretanje studentske ambulante, i naposljetku pronalazak mehanizama za zadržavanje perspektivnih kolega sa završenim doktorskim studijima na našem Sveučilištu.

Za odgovore ostalih petero studentskih predstavnika klikni na gumb ‘nastavak teksta’.