Pretraga

Marijan Klarica, kandidat za rektora, odgovara na tri pitanja posebno važna za studente

A- A+

Nakon detaljne analize programa, kandidate za rektora zagrebačkog sveučilišta predstavljamo kroz odgovore na tri jedinstvena pitanja koja smo im postavili prošlog tjedna. Svaki dan predstavit ćemo jednog kandidata ili kandidatkinju, a drugi na redu je bivši dekan Marijan Klarica.

marijan klarica izbori za rektora

Marijan Klarica, jedan od kandidata za rektora zagrebačkog sveučilišta
Foto: Youtube screenshot Z1 | srednja.hr

Novi rektor ili rektorica zagrebačkog sveučilišta samo što nisu izabrani. Utorak, 1. ožujka, odlučujuća je sjednica na kojoj će senatori izabrati između četvero profesora. Mirjana Hruškar, Tonći Lazibat, Marijan Klarica ili Stjepan Lakušić, uz jedno će od tih imena iduće četiri godine stajati prestižna rektorska funkcija na našem najvećem i vodećem sveučilištu. Uoči izborne sjednice kontaktirali smo kandidate, svima smo postavili ista tri pitanja i dali im jednako prostora za odgovore. Kako je aktualni rektor ukinuo novčanu naknadu za Rektorovu nagradu, tužio svog studenta, novinare te neke profesore, a istaknuo se i po tome da je nagradio profesora prijavljenog za seksualno uznemiravanje, tako su i naša pitanja išla u tom smjeru. Nakon detaljne analize rektorskih programa, rektorske kandidate kroz četiri dana predstavljamo kroz odgovore na ta pitanja. Drugi na redu je – bivši dekan Medicinskog fakulteta Marijan Klarica.

Izdvojeni članak
kandidati za rektora

Pročitali smo programe kandidata za zagrebačkog rektora: Ima baš urnebesnih stvari

Hoće li dobitnici Rektorove nagrade primiti novčanu naknadu i koliko će iznositi?

Studenti su ključna vrijednost Sveučilišta i treba im osigurati usvajanje znanja i razvijanje sposobnosti ključnih za buduće izazove, ali ih i dodatno poticati na inovativnost, kreativnost te sve vidove znanstveno-istraživačkog i umjetničkog rada. Osobna izvrsnost studenata uvelike utječe na unaprjeđenje kvalitete rada i postignute rezultate u pojedinim područjima, a samim time i na kvalitetu te ugled Sveučilišta. Uloženi trud i ustrajan rad studenata svakako treba nagraditi na sve moguće načine tako da planiram unaprijediti Pravilnik o dodjeli rektorove nagrade, prvenstveno u smjeru financijskog nagrađivanja najboljih radova. Konkretan iznos definirat će se nakon što napravimo održiv, ali ujedno i razvojni financijski plan Sveučilišta za sljedeće razdoblje.

Možete li zamisliti da kao rektor tužite studenta, novinara ili profesora?

Povratne informacije, bilo u formi prijedloga ili dobronamjerne kritike, iznimno su važne za daljnji napredak i potrebna unaprjeđenja na Sveučilištu, a različitost razmišljanja smatram osnovom akademskog pristupa pronalasku optimalnih rješenja na dobrobit svih uključenih dionika. Pritom je izuzetno važno da je prisutna dobra namjera, pravovremenost, konkretnost događaja, rezultata ili aktivnosti, mogućnost primjene i sagledavanje šire slike, međusobno uvažavanje te želja za usuglašavanjem i pronalaskom rješenja. Smatram da su tužbe pogrešan smjer rješavanja nesuglasica između uključenih dionika i zainteresiranih strana te iste nisu u skladu s vrijednostima za koje se zalažem.

Što ćete konkretno poduzeti glede seksualnog uznemiravanja na Sveučilištu?

Sveučilište je dužno čuvati i poticati sve oblike ravnopravnosti i najviše razine etičkih standarda u radu i životu akademske zajednice. Nepridržavanje etičkog kodeksa apsolutno je neprihvatljivo tako da svaku prijavu, ali i najmanju sumnju na neetičko ponašanje, treba istog trena provjeriti i po njoj žurno postupati preko postojećih etičkih povjerenstava. Iskustvo stečeno dugogodišnjim nastavničkim radom u području etike i članstvom u etičkom povjerenstvu Medicinskog fakulteta želim primijeniti na razini cijelog Sveučilišta te inzistirati na primjeni Etičkog kodeksa Sveučilišta. Izrazito je važno da se svi slučajevi prijava neetičkog ponašanja ažurno procesuiraju, a dokazane prijave najstrože kazne.


Više tekstova na temu rektorskih izbora:

Tonći Lazibat, koji se natječe za rektora, odgovara na tri pitanja posebno važna za studente

Pročitali smo programe kandidata za zagrebačkog rektora: Ima baš urnebesnih stvari

Boris Jokić komentirao izbore za rektora na zagrebačkom sveučilištu

Bivša ministrica Divjak komentirala je rektorske izbore i otkrila tko joj je apsolutni antifavorit

Bivši rektor Aleksa Bjeliš za srednja.hr o rektorskim kandidatima i budućnosti zagrebačkog sveučilišta

[VIDEO] ‘Sveučilište u Zagrebu ima jedan ozbiljan problem koji će biti vidljiv za 10 godina’

Sveučilište na webu, mrtvo hladno, objavljuje pismo jednog od kandidata za rektora


Pogledajte cijeli podcast o izborima za zagrebačkog rektora: