Pretraga

Hoće li se studentski predstavnici ‘prodati’ na izborima za rektora? U prošlosti, prema pričama, jesu

A- A+

U podcastu portala srednja.hr dotaknuli smo se i pitanja studentskih predstavnika, njihovih nemalih 12 glasova u Senatu povodom izbora novog rektora, ali i činjenice da ih se u javnosti često percipira kao ekspoziture političkih stranaka.

Ovo je godina u kojoj će se puno toga dogoditi, a istovremeno potencijalno ništa osobito. Bira se novi rektor ili rektorica zagrebačkog sveučilišta. Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs predstavit će novi Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, koji bi trebao urediti niz važnih pitanja u sustavu – od programskog financiranja javnih sveučilišta, njihove organizacije, načina državnog nadzora nad poslovanjem i potrošnjom javnog novca.

Ta dva procesa imaju puno toga zajedničkog, novi rektor će svoj mandat odrađivati, vrlo vjerojatno, u novim okolnostima i po novim propisima. No, ono što posebno povezuje, a što se posebno iskristaliziralo početkom ovog tjedna, jesu – studentski predstavnici.  Prvo, birat će rektora i u Senatu imaju nemalih 12 glasova. Drugo, početkom ovog tjedna studenti iz Hrvatskog studentskog zbora početkom tjedna žalili su se predsjedniku Zoranu Milanoviću, odnosno, izrazili su bojazan da će novim zakonskim rješenjem biti marginalizirani u Senatu i vijećima. To je u podcastu portala srednja.hr, među ostalim, komentirala novinarka Telegrama Dora Kršul.

– Kamo sreće. Zašto? Zato što studentski predstavnici u zadnjih x godina, od hrvatske samostalnosti nisu opravdali taj postotak koji imaju u Senatu i fakultetskim vijećima. Postoje priče i vrlo jasni zapisi kako su studenti kupovani za dekanske i rektorske izbore. Studentski predstavnici jednostavno nisu opravdali broj ruku koji imaju. Bivša ministrica Divjak koja je sudjelovala u rektorskim izborima i u drugom krugu bila protiv Borasa 2014. meni je za jedan tekst otvoreno rekla da je na izborni dan, u drugom krugu, doživjela da je studentski predstavnici pitaju ima li kakvu ekstra ponudu. Rekla im je da će ih uvijek podržavati u podizanju kvalitete nastave i, u drugom krugu izgubila od Borasa, napominje Kršul.

Cijelo gostovanje možete pogledati u videu ispod, a druge najzanimljivije trenutke na ovoj poveznici.


Pogledajte cijeli podcast o izborima za zagrebačkog rektora:


Više tekstova na temu rektorskih izbora:

Marijan Klarica, kandidat za rektora, odgovara na tri pitanja posebno važna za studente

Tonći Lazibat, koji se natječe za rektora, odgovara na tri pitanja posebno važna za studente

Pročitali smo programe kandidata za zagrebačkog rektora: Ima baš urnebesnih stvari

Boris Jokić komentirao izbore za rektora na zagrebačkom sveučilištu

Bivša ministrica Divjak komentirala je rektorske izbore i otkrila tko joj je apsolutni antifavorit

Bivši rektor Aleksa Bjeliš za srednja.hr o rektorskim kandidatima i budućnosti zagrebačkog sveučilišta

[VIDEO] ‘Sveučilište u Zagrebu ima jedan ozbiljan problem koji će biti vidljiv za 10 godina’

Sveučilište na webu, mrtvo hladno, objavljuje pismo jednog od kandidata za rektora