Pretraga

Studenti, ovo su vaši novi predstavnici: Sveučilište u Zagrebu objavilo konačne rezultate izbora

A- A+

Objavljeni su konačni rezultati izbora za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu. Nakon objave privremenih rezultata tekao je rok za prigovore, no iz Sveučilišta rekli su kako nije pristigao ni jedan prigovor. Tako je sada službeno poznato tko će predstavljati studente sveučilišta naredne dvije godine.

studentica ubacuje listić u glasačku kutiju na studentskim izborima

Glasačka kutija sa studentskih izbora na Sveučilištu u Zagrebu | foto: Matej Markovinović, srednja.hr

Poznato je 17 imena koji će u sljedeće dvije godine predstavljati studente u Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu. Privremeni rezultati bili su objavljeni još 11. rujna nakon čega je počeo teći rok za prigovore. Sa Sveučilišta u Zagrebu obznanili su kako prigovora nije bilo.

Ovo su imena novih predstavnika studenata

Podsjetimo, izbori su bili održani u ožujku za studentske zborove sastavnica te za sveučilišni Studentski zbor, no nakon našeg otkrića da je Veterinarski fakultet (VEF) prekršio zakonske i statutarne propise, izbori na toj sastavnici bili su poništeni te su se morali ponoviti. Izbore za članove sveučilišnog Studentskog zbora ponavljao je i Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB). Izborno povjerenstvo na Sveučilištu u Zagrebu sada je objavilo konačni popis članova novog Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Prema broju važećih listića 17 kandidata (u zagradi su njihove zamjene) koji su ostvarili najveći broj glasova su redom: Filip Peruško (Dorijan Babić), Tin Vuković (Marija Knebl), Amalija Danjek (Aleksandra Vitanović), Ivana Lovrić (Katja Popović), Mislav Mikota (Jana Kic), Juraj Vuić (Lucija Runjić), Loredana Muravec Dević (Luka Horvat), Filip Kotromanović (Ivan Mandić), Vito Jurnamović (Mia Kovačević), Iva Nizić (Antonio Petraš), Darija Željko (Paola Danjek), Nikola Renić (Siniša Faraguna), Ana Milčetić (Ena Marinić), Mihael Janječić (Mirta Stamenić), Viktorija Franjić (Petar Konsa), Ana Šeremet (Jakov Čorak) i Valentina Mašić Fabac (Karmela Boc).

U dokumentu u nastavku možete vidjeti odluku povjerenstva, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Koji je sljedeći korak?

Mandat studentskog zbora traje dvije godine i može se jednom ponoviti. Prema pravilniku Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu konstituirajuću sjednicu saziva predsjednik Studentskog zbora s važećim mandatom.

Mizerna izlaznost na ponovljenim izborima

Već smo u lipnju pisali o tome kako je izlaznost na ponovljene izbore na FSB-u, na kojima su se birali samo predstavnici za sveučilišni zbor, bila mizerna. Tek 0,9 posto birača pojavilo se na njima. Situacija nije bila puno bolja niti na ponovljenim izborima na Veterinarskom fakultetu, gdje je na izbore izašlo 80 studenata, a na popisu birača nalazi se 1.106 studenata. Dakle, izašlo je 7,2 posto studenata, s time da je jedan listić bio nevažeći.

Podsjetimo, osim nepravilnosti na sastavnicama, nakon izbora dogodio se još jedan, do sada neviđeni pothvat od strane Sveučilišta u Zagrebu. Iako se zbog ponavljanja izbornog procesa izbori nikako nisu mogli smatrati okončanima, sveučilišno izborno povjerenstvo u svibnju je ipak objavilo privremene, nepotpune i neslužbene rezultate izbora za studentske predstavnike na sveučilišnoj razini. Ne postoji propis kojim je ovaj potez moguć, a zbog te odluke Ministarstvo znanost i obrazovanja (MZO) od rektora Stjepana Lakušića tražilo je očitovanje. Osim što su izbori ponavljani na FSB-u i Veterini, tijekom trajanja samih izbora, koncem ožujka, brojne smo pritužbe dobili i na izbore pri Ekonomskom fakultetu i Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije.

Copy link
Powered by Social Snap