Pretraga

Tonći Lazibat, koji se natječe za rektora, odgovara na tri pitanja posebno važna za studente

A- A+

Nakon detaljne analize programa, kandidate za rektora zagrebačkog sveučilišta predstavljamo kroz odgovore na tri jedinstvena pitanja koja smo im postavili prošlog tjedna. Svaki dan predstavit ćemo jednog kandidata ili kandidatkinju, a prvi na redu je prorektor Tonći Lazibat.

tonći lazibat izbori za rektora

Tonći Lazibat, jedan od kandidata za rektora zagrebačkog sveučilišta
Foto: EFZG | srednja.hr

Novi rektor ili rektorica zagrebačkog sveučilišta samo što nisu izabrani. Utorak, 1. ožujka, odlučujuća je sjednica na kojoj će senatori izabrati između četvero profesora. Mirjana Hruškar, Tonći Lazibat, Marijan Klarica ili Stjepan Lakušić, uz jedno će od tih imena iduće četiri godine stajati prestižna rektorska funkcija na našem najvećem i vodećem sveučilištu. Uoči izborne sjednice kontaktirali smo kandidate, svima smo postavili ista tri pitanja i dali im jednako prostora za odgovore. Kako je aktualni rektor ukinuo novčanu naknadu za Rektorovu nagradu, tužio svog studenta, novinare te neke profesore, a istaknuo se i po tome da je nagradio profesora prijavljenog za seksualno uznemiravanje, tako su i naša pitanja išla u tom smjeru. Nakon detaljne analize rektorskih programa, rektorske ćemo kandidate iduća četiri dana, počevši od danas, predstaviti kroz odgovore na ta pitanja. Prvi na redu je – aktualni prorektor za poslovanje i profesor ekonomije Tonći Lazibat.

Izdvojeni članak
kandidati za rektora

Pročitali smo programe kandidata za zagrebačkog rektora: Ima baš urnebesnih stvari

Hoće li dobitnici Rektorove nagrade primiti novčanu naknadu i koliko će iznositi?

U akademskoj zajednici Rektorova nagrada predstavlja prestiž i ima puno veće značenje i težinu nego li se to može iskazati novčanom naknadom, ali svakako uvažavajući današnju ekonomsku situaciju odnosno cjelokupni vanjski kontekst može se razmotriti i ponovno uvođenje novčanog iznosa o čemu se mora raspraviti na nadležnim tijelima.

Možete li zamisliti da kao rektor tužite studenta, novinara ili profesora?

Smatram da je sveučilišni profesor ponajprije poziv, stoga moramo imati više tolerancije i osviještenosti o mogućim razlikama kako u stavovima, tako i u mišljenjima , djelovanjima pa i eskapadama pojedinaca. Vjerujem da se svaki problem može riješiti razgovorom, stoga nisam za prepiranje i nadmudrivanje preko medija ili institucija već za mirno sučeljavanje i približavanje stavova. Poželjno je imati različite stavove, ali moramo imati iste ciljeve kad je u pitanju Sveučilište i javni interes.

Što ćete konkretno poduzeti glede seksualnog uznemiravanja na Sveučilištu?

Osobno ću se zalagati za poštivanje ustavnog načela nedopustive diskriminacije po bilo kojoj osnovi na cijelom Sveučilištu, pa tako i seksualnog uznemiravanja. Naglašavam kako sam protiv svake vrste diskriminacije, što sam jasno istaknuo u svom programu. Na svim sastavnicama postoje relevantna tijela – Etički savjeti – Povjerenstva, gdje je potrebno ispitati sve okolnosti ključne za pojedinačne slučajeve, pa ukoliko su procjene takve, iste je nužno dalje procesuirati prema nadležnim institucijama.


Više tekstova na temu rektorskih izbora:

Pročitali smo programe kandidata za zagrebačkog rektora: Ima baš urnebesnih stvari

Boris Jokić komentirao izbore za rektora na zagrebačkom sveučilištu

Bivša ministrica Divjak komentirala je rektorske izbore i otkrila tko joj je apsolutni antifavorit

Bivši rektor Aleksa Bjeliš za srednja.hr o rektorskim kandidatima i budućnosti zagrebačkog sveučilišta

[VIDEO] ‘Sveučilište u Zagrebu ima jedan ozbiljan problem koji će biti vidljiv za 10 godina’

Sveučilište na webu, mrtvo hladno, objavljuje pismo jednog od kandidata za rektora