Pretraga

Mirjana Hruškar, jedina kandidatkinja za rektoricu, odgovara na tri važna pitanja za studente

A- A+

Nakon detaljne analize programa, kandidate za rektora zagrebačkog sveučilišta predstavljamo kroz odgovore na tri jedinstvena pitanja koja smo im postavili prošlog tjedna. Svaki dan predstavit ćemo jednog kandidata ili kandidatkinju, a treća na redu je bivša prorektorica Mirjana Hruškar.

mirjana hruškar izbori za rektora

Mirjana Hruškar, jedina kandidatkinja za rektoricu zagrebačkog sveučilišta
Foto: Youtube screenshot Unizg | srednja.hr

Novi rektor ili rektorica zagrebačkog sveučilišta samo što nisu izabrani. Utorak, 1. ožujka, odlučujuća je sjednica na kojoj će senatori izabrati između četvero profesora. Mirjana Hruškar, Tonći Lazibat, Marijan Klarica ili Stjepan Lakušić, uz jedno će od tih imena iduće četiri godine stajati prestižna rektorska funkcija na našem najvećem i vodećem sveučilištu. Uoči izborne sjednice kontaktirali smo kandidate, svima smo postavili ista tri pitanja i dali im jednako prostora za odgovore. Kako je aktualni rektor ukinuo novčanu naknadu za Rektorovu nagradu, tužio svog studenta, novinare te neke profesore, a istaknuo se i po tome da je nagradio profesora prijavljenog za seksualno uznemiravanje, tako su i naša pitanja išla u tom smjeru. Nakon detaljne analize rektorskih programa, rektorske kandidate kroz četiri dana predstavljamo kroz odgovore na ta pitanja. Treća na redu je – bivša prorektorica Mirjana Hruškar.

Izdvojeni članak
kandidati za rektora

Pročitali smo programe kandidata za zagrebačkog rektora: Ima baš urnebesnih stvari

Hoće li dobitnici Rektorove nagrade primiti novčanu naknadu i koliko će iznositi?

Studente treba poticati i što više uključivati u znanstvena i umjetnička istraživanja te adekvatno nagraditi njihov rad i njihovu izvrsnost. Jedna od svakako najvrijednijih, a studentima najdraža nagrada je Rektorova nagrada, kojoj treba vratiti dignitet. Uz jasne i transparentne kriterije, utvrđene revidiranim Pravilnikom, svakako ću vratiti novčanu nagradu za dobitnike Rektorove nagrade na Sveučilištu u Zagrebu i predložit ću iznos od 3.500 kuna. Po mom mišljenju taj iznos je optimalan za najbolje da se pokaže da se njihov rad vrjednuje i adekvatno nagradi. To će dobiti zaista oni najbolji, a ne en mass.

Možete li zamisliti da kao rektor tužite studenta, novinara ili profesora?

Ne mogu zamisliti niti jednu situaciju u kojoj bi s pozicije rektorice podigla bilo kakvu tužbu vezanu na slučajeve koje ste naveli. Sveučilište je jedinstveno i povlašteno mjesto vrhunskih znanstvenih i intelektualnih nastojanja, ali ono mora biti također mjesto akademskog zajedništva, srdačnih međuljudskih odnosa i zajedničkih aktivnosti. Naravno da je moguće neslaganje oko nekih stavova unutar akademskih rasprava, ali to nije niti može biti razlogom za tužbe.

Što ćete konkretno poduzeti glede seksualnog uznemiravanja na Sveučilištu?

Sveučilište u Zagrebu treba biti mjesto nulte stope nasilja, seksualnog uznemiravanja i bilo kojeg drugog neetičnog ponašanja. Razvit ću jasne i jednostavne postupke kako anonimnog tako i neanonimnog prijavljivanja seksualnog uznemiravanja na razini svake sastavnice i samog Sveučilišta. Postupci rješavanja prijava moraju biti brzi.


Više tekstova na temu rektorskih izbora:

Marijan Klarica, kandidat za rektora, odgovara na tri pitanja posebno važna za studente

Tonći Lazibat, koji se natječe za rektora, odgovara na tri pitanja posebno važna za studente

Pročitali smo programe kandidata za zagrebačkog rektora: Ima baš urnebesnih stvari

Boris Jokić komentirao izbore za rektora na zagrebačkom sveučilištu

Bivša ministrica Divjak komentirala je rektorske izbore i otkrila tko joj je apsolutni antifavorit

Bivši rektor Aleksa Bjeliš za srednja.hr o rektorskim kandidatima i budućnosti zagrebačkog sveučilišta

[VIDEO] ‘Sveučilište u Zagrebu ima jedan ozbiljan problem koji će biti vidljiv za 10 godina’

Sveučilište na webu, mrtvo hladno, objavljuje pismo jednog od kandidata za rektoraPogledajte cijeli podcast o izborima za zagrebačkog rektora: