Pretraga

Počinju studentski izbori: Saznajte sve o njima i iskoristite svoje glasačko pravo

A- A+

Sutra i prekosutra održavaju se studentski izbori na Sveučilištu u Zagrebu. Studenti biraju svoje predstavnike za zbor sveučilišta, ali i za zborove sastavnica. U tekstu pobliže objašnjavamo što je to uopće studentski zbor, zašto je važan i kako i gdje možete glasati.

Sveučilište u Zagrebu/foto: Srednja.hr

Studentski izbori nisu pretežito popularni među studentima. To uistinu jest loše jer su upravo studenti jedina populacija koja ima pravo glasa na ovim izborima. Primjera radi, na posljednje izbore za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu održane 2017. godine izašlo je samo 15,95 posto studenata.

Sutra i prekosutra (26. i 27. ožujka) održavaju se izbori za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove sastavnica. Na njima pravo glasa ima više od 70.000 studenata, a popis birača po sastavnicama možete pronaći ovdje Glasačka mjesta (koja se uglavnom nalaze na sastavnicama) oba će dana biti otvorena od 8 do 20 sati.

Na izborima se biraju studentski predstavnici koji će sjediti u a) Studentskom zboru Sveučilišta u zagrebu i b) studentskom zboru sastavnice (dakle vašeg fakulteta, akademije…).  Svaki student na glasačkom mjestu stoga dobije dva listića.

Izdvojeni članak

Po prvi put u povijesti krenula Facebook kampanja za studentske izbore

Kako glasati za svoje predstavnike

Glasački listić svijetlo plave boje je onaj za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, a svijetlo crveni listić je onaj za Studentski zbor sastavnice koji se posebno izrađuje za svaku od sastavnica. Bez brige, ako zaboravite koja boja je za što, na svakom listiću jasno piše za koji studentski zbor je namijenjen.

Glasački listići sadrže popis kandidata abecednim redom. Za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu birači mogu glasovati za ukupno 17 kandidata, a to će pisati i na dnu glasačkog listića. Isto tako, s obzirom na to da se broj kandidata za koje se može glasati razlikuje na svakoj sastavnici, na dnu glasačkog listića svijetlo crvene boje pisat će uputa glasačima za koliko ukupno kandidata mogu glasovati. Zaokružite li više kandidata od toga, listić neće važiti.

Nakon što zaokružite kandidate za koje želite da uđu u studentske zborove, glasački listići se ubacuju u glasačke kutije. Na svakom biračkom mjestu nalaze se dvije takve kutije, jedna namijenjena ubacivanju listića za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, a druga za studentski zbor sastavnice.

Studentima koji budu izabrani mandat u studentskom zboru traje dvije godine te se može jednom ponoviti.

Popis kandidata za Studentski zbor svake sastavnice Sveučilišta, možete vidjeti ovdje.

Što je to uopće studentski zbor

Izdvojeni članak

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović potvrdila da izlazi na studentske izbore

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu (SZZG) postoji od 1996. godine kada su održani i prvi izbori. Studentski zbor je predstavničko tijelo studenata sačinjeno od studenata.

SZZG trebao bi se baviti svim sadržajima vezanima uz studentski smještaj, prehranu, kulturu, sport  i svim problemima s kojima se studenti susreću tijekom svog obrazovanja. SZZG zastupa i predstavlja studente promičući i štiteći njihove interese u sustavu visokog obrazovanja tj. u vijećima i tijelima Sveučilišta (Senat, povjerenstva, komisije…), sveučilišnim ustanovama poput Studentskog centra i Srca.

Na ovogodišnjim izborima studenti imaju mogućnost birati kandidate okupljene u dvije neformalne liste: Sveučilišna lista Studenti za studente i Sveučilišna lista Zajedno. Razgovarali smo sa predstavnicima obje liste, pa intervju s kandidatom iz liste Zajedno možete pročitati ovdje, a intervju s kandidatom liste Studenti za studente ovdje.

Na svakoj listi nalazi se po 17 kandidata i njihovih zamjenika. Međutim, na glasačkim listićima neće pisati kojoj listi pripada koji kandidat, a budući da bi bilo suludo pamtiti 17 imena, lakše je zapamtiti da Studenti za studente imaju podršku 32 udruge, dok Zajedno podržava 16 udruga.

Što se tiče studentskog zbora svake sastavnice, oni se bave problemima na razini sastavnice i zastupaju, predstavljaju i promiču interese studenata sa svoje sastavnice.

Kandidacijska lista za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Ostali tekstovi na ovu temu:

[Sveučilišna lista Studenti za studente] Josip Periša: Duplo veći broj studentskih udruga podupire našu listu

[Sveučilišna lista Zajedno] Karlo Anić: Naši kandidati su kvalitetni, imaju želju, radišni su i s iskustvom

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović potvrdila da izlazi na studentske izbore

Prijetnje uoči studentskih izbora: ‘Za tebe bi bilo najbolje da prihvatiš te kandidature’

Objavljena je konačna lista kandidata za studentske izbore: Evo za koga možete glasati

Koliko puta moramo ponoviti? Ne, ne trebaju nam e-indeksi, postoji jednostavnije rješenje

Po prvi put u povijesti krenula Facebook kampanja za studentske izbore

Preko 70 tisuća studenata dobiva nove predstavnike: Poznat datum izbora na Sveučilištu u Zagrebu