Pretraga

Predstavnica studenata o provali: ‘Kamere su ključne za sigurnost, odgađanje je neopravdano’

A- A+

Nakon što su iz zagrebačkog SC-a za naš portal i u odgovoru Studentskom zboru rekli da nadzorne kamere neće postaviti oko petog i šestog paviljona sve do njihove obnove, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu kazala nam je da je to neopravdano odgađanje. Napomenula je da će Studentski zbor ustrajati na svojim zahtjevima kako bi se osigurao veći stupanj sigurnosti. Kazala nam je i da su studenti zbog cijele situacije zabrinuti i frustrirani.

ivona josipović, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu

Ivona Josipović, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu | foto: srednja.hr

Studentski centar (SC) u Zagrebu potvrdio je da su u provali u studentskom domu Stjepan Radić studentima ukradene određene stvari, no nadzorne kamere oko petog i šestog paviljona bit će postavljene tek nakon obnove tih paviljona. Kako se datum obnove još ne zna, predsjednica Studentskog zbora u Zagrebu koji je tražio taj zahtjev smatra da je ovo odgađanje neopravdano .

‘Na ulazima svih paviljona, vanjska i unutarnja rasvjeta uredno radi te se tome posvećuje posebna pozornost’

Podsjetimo, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu uputio je pismo ravnatelju SC-a Mirku Bošnjaku s nizom zahtjeva – tražili su odgovore na pitanja o provali i vremenu kada je nazvana policija te postavljanje nadzornih kamera, pojačanje rasvjete i postavljanje nadstrešnica za bicikle. Ravnatelj SC-a u odgovoru Studentskom zboru rekao je da su neugodno iznenađeni vandalskim činom u blagdansko doba kada je većina studenata odsutna iz studentskih domova kako bi blagdansko vrijeme provela sa svojim najbližima. Potvrdili su da je oštećeno 13 vrata i okvira vrata, što je za tri više nego što su prvotno tvrdili.

– Prvu prijavu o tome da je došlo do oštećenja dobili smo 28. prosinca 2023. u večernjim satima od strane stanara 5. paviljona koji je došao prijaviti slučaj na Recepciju studentskog doma. Djelatne osobe SCZG i ugovorene zaštitarske službe su promptno reagirale i krenulo se u obilazak 5. paviljona. Tada je utvrđeno da je došlo do oštećenja više ulaznih vrata od soba na prvom, drugom i trećem katu. Tokom smjene je obaviještena i nadležna policijska postaja te je 29. prosinaca 2023. u jutarnjim satima došla ophodnja koja je izvršila prvotni uviđaj i zapečatila oštećena vrata soba do dolaska stanara, stoji u odgovoru SC-a Studentskom zboru.

Napomenuli su da će kamere biti postavljene u vrijeme obnove petog i šestog paviljona čiji se datum još ne zna. Rekli su i da je u 5. paviljonu zatečeno svega sedam stanara i da svi izjavljuju da nisu ništa čuli niti vidjeli. Osim redovnog obilaska, istaknuli su iz SC-a za Studentski zbor, zaštitari su dobili naputak da češće obilaze peti i šesti paviljon kako se ovakav incident ne bi ponovio.

– Na ulazima svih paviljona, vanjska i unutarnja rasvjeta uredno radi te se tome posvećuje posebna pozornost. Nadstrešnice za bicikle su postavljene u tri veća studentska doma prilikom obnove 2015. godine. Naknadno je došlo do proširenja sa dodatnim elementima te zadnjih više od godinu dana nismo zaprimili zahtjev Domskih odbora da je potrebno učiniti dodatna proširenja kapaciteta za parkiranje bicikla. Vjerujemo da je tome dodatno pridonio i sustav registracije bicikala, čime smo pridonijeli većoj sigurnosti vozila, a ujedno smo uklonili napuštene bicikle i otpad koji se nalazio na parkirnim mjestima za bicikle, stoji u odgovoru.

Izdvojeni članak
zgrada studentskog centra u zagrebu i mirko bošnjak ispred

Pobrojali smo sve skandale u zagrebačkom SC-u u 2023.: Crvi, propala obnova, ‘Bošnjakova mirovina’, bomba

Predstavnica studenata: ‘I otvoreni domovi mogu se adekvatno zaštititi kamerama i drugim sigurnosnim mjerama’

Predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Ivona Josipović kazala nam je da će i dalje ustrajati u svojim zahtjevima kako bi osigurali veći stupanj sigurnosti za sve studente, ne samo u domu na Savi, već i u drugim studentskim domovima.

– Kamere su ključne za sigurnost studenata, a njihovo postavljanje ne bi smjelo biti uvjetovano obnovom paviljona. Tvrdnja SC-a da su studentski domovi otvorenog tipa zbog želje studenata i teže osiguravanje visoke sigurnosti ne može biti opravdanje za nedostatak mjera sigurnosti. Smatramo da se i otvoreni domovi mogu adekvatno zaštititi kamerama i drugim sigurnosnim mjerama. Već smo istaknuli paradoks prisutnosti zaštitara – prisutnih kada treba rastjeravati studente, ali nedostatka kada ih treba čuvati, napomenula je Ivona.

Dodala je i da su studenti s kojima su u kontaktu frustrirani i zabrinuti zbog cijele situacije. Studentski zbor nastoji održati otvorenu komunikaciju s njima i prikupljati informacije o situaciji. Planiraju iznijeti i nove zahtjeve prema SC-u za poboljšanje sustava sigurnosti i naknadu štete. Kao što smo pisali, zagrebački SC prvotno je negirao da je provaljeno u studentske sobe na Savi i sve nazvao samo ‘vandalskim činom’, no kasnije su iz SC-a za srednja.hr rekli da su studentima ipak otuđene ‘određene stvari’. Objasnili su nam i da nemaju potvrđenu informaciju da je zaštitar izjavio da se ne treba zvati policija, a dodali su i da su studenti sami tražili otvorene tipove studentskih domova što otežava provođenje sigurnosti u njima. Isto su ponovili i u odgovoru Studentskom zboru.


 ‘U GLOBALU STUDENTSKI ŽIVOT U DOMOVIMA ODVIJA SE NESMETANO’

Iz SC-a su u odgovoru Studentskom zboru dodali i da se ‘studenti u studentskim domovima mogu osjećati sigurno, a obnovom 5. i 6. paviljona ćemo podići tu sigurnost na veću razinu’. Napomenuli su i da zaštitari i djelatnici SC-a postupaju sukladno Domskom redu te u najvećem broju slučaja prema studentima postupaju ako dođe do prijave remećenje reda i mira od strane ostalih stanara studentskog doma.

– Vjerujemo da smo sa Domskim odborima pronašli zajednički model sukladno kojem se nastupa prema studentima te da se u globalu studentski život u domovima odvija nesmetano. Studentski centar u Zagrebu uvažava sve prijedloge Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu te će primijeniti veće sigurnosne standarde u svojim smještajnim kapacitetima, zaključili su u odgovoru za Studentski zbor iz SC-a.