Pretraga

Prije sedam godina krenulo se u gradnju menze na Maksimiru: Pogađate – još uvijek nije otvorena

A- A+

Trebala je to biti menza u kojoj će studenti jesti divljač i piti vino iz vlastite proizvodnje. Tako je 2014. pompozno najavljena izgradnja studentskog restorana između Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije te Agronomskog fakulteta. No ni danas, sedam godina kasnije, x-ice se ondje ne provlače.

Foto: Tea Ovničević|srednja,hr

Kamen temeljac za izgradnju nove menze na Maksimiru pored Agronomskog i Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije postavljen je još davne 2014. U Zelenom paviljonu, osim menze u kojoj bi se jela divljač i pilo vino u proizvodnji Agronomskog, nalazi se i soba za sastanke te sobe za spavanje studenata i profesora na razmjeni. Zgrada je davno izgrađena, a pitanje otvaranja ove menze ponovno je aktualizirano 2019. godine, kada su sa Šumarskog, netom prija upisa studenata, najavili otvorenje novog studentskog restorana kojeg su nazvali ‘najmodernijim na zagrebačkom sveučilištu’. Na projekt je utrošeno oko 15 milijuna kuna, a menza još uvijek nije otvorena.

Vrijeme između predavanja nije dovoljno za put do najbliže menze

Na Agronomskom i Šumarskom, danas Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije (FŠDT), studira oko tri tisuće studenata. Nastava se ondje velikim djelom odvija u kontaktnom obliku, a pitanje prehrane između predavanja mnogima od njih predstavlja veliki problem.

–  Najbliža menza je ili na Lašćini ili na Borongaju, a put do tamo nam oduzima previše vremena. Sad se studenti snalaze tako da ili si naprave nešto od doma pa ponesu ili si kupe u nekoj pekari po putu jer u okolici Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije i Agronomskog fakulteta nema skoro niti jedna pekara ili trgovina, osim jedne na Ravnicama. Upitno je i koliko si studenti ondje mogu priuštiti obrok, jer bi za neko pošteno jelo platili najmanje 30 kuna, a i nije baš da stignemo u 15 minuta doći kupiti vratiti se nazad i pojesti obrok u miru, kaže nam student FŠDT-a.

Priču o ovoj menzi koja postoji, ali u kojoj studenti još nisu provlačili x-ice, posljednjih godina pratimo intenzivno. Tako smo doznali da je u srpnju 2019. obavljen prvi tehnički pregled, a taj test menza nije prošla. Isti scenarij ponovio se i nekoliko mjeseci kasnije, menza nije prošla niti drugi tehnički pregled. Također su utvrđene nepravilnosti koje je ponovno bilo potrebno otkloniti. Novi rok za otvaranje menze bio je prosinac 2020., rekao nam je potkraj prošle godine Mirko Bošnjak, sanacijski upravitelj Studentskog centra u Zagrebu. Prije tog roka u prosincu trebalo je doći do još jednog tehničkog pregleda.

‘Otvorenje restorana je u pripremi čim to omogući epidemiološka situacija’

Je li Zeleni paviljon prošao taj pregled, zašto menza nije otvorena ni u prosincu te kada će biti, ponovno smo pitali Studentski centar u Zagrebu.

– Studentski restoran Agronomija i Šumarstvo je dobio pravomoćnu uporabnu dozvolu koji je zatražilo Sveučilište u Zagrebu koje je i nositelj projekta. Studentski centar u Zagrebu je također dobio rješenje o ispunjenim Minimalno tehničkim uvjetima za obavljanje djelatnosti usluge prehrane i ugostiteljstva. Također su uklonjeni svi tehnički nedostaci od izvođača radova. Otvorenje restorana je u pripremi čim to omogući epidemiološka situacija, odgovara nam na upit Mirko Bošnjak.

Osobe koje su u vrijeme prve najave otvaranja ove menze bile brucoši Šumarskog ili Agronomije, davno su diplomirale. Hoće li još jedna generacija stići do diplome prije no što u menzi okusi spomenutu divljač ili proba vino iz vinograda Agronomskog, pokazat će vrijeme.