Pretraga

Samo keš: Od svih domova, jedino se još u zagrebačkim stanarina plaća zastarijelim putem

A- A+

U vremenu kad ponude internet bankarstva pršte sa svih strana, u vremenu kad ljudi sve češće umjesto gotovine koriste kartice, u vremenu kad je posve normalno da i na kraj svijeta uplatiš novac putem računa, prihvaćanje takvog doba ljudskog funkcioniranja u društvu neke institucije odbijaju prihvatiti. Potaknuti uznemirenim roditeljem zbog nemogućnosti plaćanja stanarine u jednom zagrebačkom studentskom domu putem uplatnice, istražili smo mogu li studenti u drugim gradovima plaćati putem uplatnice svoju stanarinu. Pokazalo se da je zagrebački Studentki centar jedini u državi koji ne prima uplate putem internet bankarstva.

Izdvojeni članak

Zagrebački Studentski centar jedini ne poštuje MZOS-ov pravilnik za smještaj

Svatko tko je bar neko vrijeme živio u jednom od zagrebačkih studentskih domova zna proceduru oko plaćanja stanarine. Dođeš s iksicom na blagajnu i blagajnici zaduženoj za stanarine ostaviš svotu novaca ovisno o tome koliko te košta dom. Sigurno se bar netko našao u situaciji da je zbog nekog razloga bio odsutan u trenutku plaćanja mjesečne stanarine, a plaćanja putem cimera ili preko računa ne dolazi u obzir. U razgovoru s pet studentskih centara u Hrvatskoj otkrili smo da ‘keš na ruke’ vrijedi još samo u Zagrebu. 

‘Nije Zagreb tako bogat kao što se misli’ 

Razlog zašto je tomu tako pokušao je doznati roditelj s početka priče kojemu, kao i svima nije jasno kako netko u 21. stoljeću ne prihvaća mogućnost plaćanja putem uplatnice. 

– Dobar dan, Studentski centar Zagreb? Imam kćer, brucošicu, u jednom od vaših Domova. Želio bih joj plaćati smještaj putem uplatnice, no ona me uvjerava da može platiti jedino cashom???

– Da, nažalost nemamo mogućnosti drugačije.

– Nemate mogućnosti primanja novca uplatnicom?

– Da. Eto tako je. Ja bih voljela da imamo i uplatnicom, internetom, kreditnom karticom, ali nemamo. Samo na blagajni. To je vrlo složena stvar, razumijete?

– Zagreb? 2016. godina? Studentski centar? Ja razumijem Vas kao uposlenicu, i ispričavam se što Vas uznemiravam, no ništa od ovoga što pričate NE RAZUMIJEM.

– Da. Imamo stari sustav.

– Stari sustav?

– Da. Nije Zagreb tako bogat kao što se misli.

– Nije BOGAT kao što se misli? Ja se Vama po tko zna koji put ispričavam, ali ovaj razgovor moram završiti. Tko zna što sve još mogu čuti, opisao je razgovor za srednja.hr ogorčeni roditelj sa Studentskim centrom u Zagrebu. 

Upravo zato odlučili smo kontaktirati ostale veće Studentske centre u državi da bi u konačnici otkrili da je način plaćanja putem uplatnice i internet bankarstva moguć u svim Centrima osim u Zagrebu. 

– Račun za plaćanje stanarine našim je studentima dostavljen u sobu, a kasnije ga oni mogu platiti putem net-bankinga ili na blagajni. Kako je njima lakše, rekli su nam u Studentskom centru u Puli.

Izdvojeni članak

Nizozemski studenti pronašli originalan način da izbjegnu plaćanje stanarina

U postupku je unapređenje aplikativnog sustava 

Pravo na odabir načina plaćanja stanarine imaju i studenti u riječkim i splitskim domovima, a iz varaždinskog Studentskog centra rekli su nam kako blagajne u domovima čak i ne postoje već studenti plaćaju dom putem računa. 

Osječki Studentski centar također nudi izbor studentima. 

– Studenti dom mogu platiti u banci ili putem net-bankinga, a bez provizije stanarinu mogu platiti u Studentskom centru u Istarskoj ulici. U domu nema blagajne, kazali su nam iz Osijeka. 

Kako bismo se i sami uvjerili u činjenicu da se stanarina u zagrebačkim studentskim domovima plaća isključivo na blagajni, kontaktirali smo zagrebački SC, Poslovnicu za smještaj. 

– Studenti plaćaju stanarinu na blagajnama studentskih domova gotovinski. U postupku je unapređenje aplikativnog sustava Smještaj i povezivanja sa službom financija, kazala nam je Ružica Rajšić iz Studentskog centra.   

Preostaje nam samo nadati se kako će se zagrebački SC uskoro obogatiti i prijeći na neki novi sustav koji je očigledno opće prihvatljiv svugdje osim u gradu s najviše studenata.