Pretraga

SC u Osijeku ukinuo depozit kod useljenja, no jedan problem koji muči studente još nije riješio

I ove godine u Osijeku će studenti starog i novog studentskog doma, odnosno novog paviljona, plaćati istu cijenu stanarine. Takva odluka SC-a već je prošle godine ljutila studente. Iz osječkog SC-a napomenuli su da svaki studentski dom ima svoje prednosti i nedostatke pa je zato odluka takva. U ovoj akademskoj godini planiraju se posvetiti problemima na koje im ukazuju studenti – tako su u jednom domu postavili zavjese, a zamijenit će i kotao.

studentski dom IGK Osijek

Studentski dom I.G. Kovačića Osijek| foto: Facebook; SC u Osijeku

Studentski centar (SC) u Osijeku u studenom 2022. poskupio je smještaj u svojim studentskim domovima, a cijene novog paviljona jednake su s cijenama starog studentskog doma. Prilagodbom na euro nadolazeće akademske godine cijene smještaja bit će jeftinije za par kuna, pa je tako cijena jednokrevetne sobe 130 eura, dvokrevetne sobe 99 eura, a trokrevetne sobe 70 eura. Odjeknula je i vijest da je SC Osijek ove godine odlučio ukinuti depozit kod useljenja, za razliku od splitskog SC-a koji je depozit podignuo na 100 eura.

‘Svaki studentski dom ima svoje prednosti i nedostatke’

No, još prošle akademske godine studenti iz Osijeka žalili su nam se da sami moraju plaćati kvarove u studentskim sobama. Osim toga, problemom su smatrali što se i u starom domu i u novom paviljonu otvorenom 2022. godine plaća ista cijena smještaja. Cijene za stari i novi dom bit će jednake i u nadolazećoj akademskoj godini. Uobičajena je praksa u drugim SC-ovima da se ‘stari’ studentski domovi plaćaju manje. Primjerice, u Zagrebu se stari paviljoni u studentskom domu Stjepan Radić plaćaju 40 eura, a obnovljeni paviljoni u istom domu 50 eura. Zbog toga smo SC u Osijeku pitali zašto su cijene starog i novog studentskom doma iste.

– Svaki studentski dom ima svoje prednosti i nedostatke. Primjerice, u odnosu na Novi paviljon i Studentski dom IGK, gdje najčešće četiri stanara dijele jednu kupaonicu, u Novom studentskom domu studenti imaju vlastitu kupaonicu u sobi. Osim veće privatnosti, sobe u Novom domu su i prostranije, oko 25 m2. Nadalje, 2017. godine završena je rekonstrukcija Studentskog doma IGK, stari dom je u potpunosti obnovljen te nudi slične sadržaje kao i Novi paviljon – osim fitness dvorane, koju i tako pravo imaju koristiti svi stanari osječkih studentskih domova, kazali su nam iz osječkog SC-a.

Pozvali su se na odluku Upravnog vijeća od srpnja o cijenama studentskog smještaja. Nastavili su da je useljenje u domove trenutno u tijeku te da kvota za njihove studentske domove iznosi 1.366 mjesta. Ne planiraju izgradnju novog studentskog doma, ali rekli su nam da bi povećanje smještajnih kapaciteta dobro došlo.

Izdvojeni članak
Novi paviljon, Studentski dom kralja Petra Svačića u Osijeku

Studenti u Osijeku od ove godine plaćaju veću cijenu domova: Sada sami moraju plaćati i kvarove

‘Radi se i na postupcima prijave za energetsku obnovu doma’

– I u ovoj i u prethodnoj akademskoj godini povećan je interes studenata. U sobama Novog studentskog doma (stari dom) do kraja kolovoza postavljene su zavjese, čime je riješen jedan od problema koji su predstavnici stanara Odbora studentskog doma iznijeli na posljednjem sastanku s predstavnicima Uprave Studentskog doma u Osijeku u veljači, pojasnili su iz osječkog SC-a.

Dodali su i da planiraju zamjenu kotla kako bi se riješio problem nedovoljno tople vode i nedovoljne jačine grijanja u sobama u Novom studentskom domu. Naime, već ranije studenti su se žalili na te probleme.

– Također, radi se i na postupcima prijave za energetsku obnovu doma. U planu nabave za 2024. su i madraci za Novi dom, zaključili su iz SC-a u Osijeku.