Pretraga

SC povećao depozit kod useljenja u dom na 100 EUR: ‘Susreli smo se s previše štete koju su studenti napravili’

Nedavno smo objavili vijest o tome da je studentima u Osijeku tamošnji Studentski centar ukinuo depozit kod useljenja u dom. U danima koji su uslijedili javilo nam se nekoliko splitskih studenata. Ljuti su, jer kažu, situacija kod njih upravo je obrnuta – Studentski centar Split depozit je povećao za oko pedeset posto, odnosno na 100 eura. Uz taj se iznos na useljenju plaća i prva stanarina. Tako, primjerice, oni koji useljavaju u dvokrevetnu sobu Studentskog doma dr. Franjo Tuđman odmah u startu moraju ‘iskeširati’ oko 200 eura.

studentska soba s pogledom na more u Splitu

Dvokrevetna soba u Hostelu B.B. Split | Foto: SC Hostel, Split

I dok su učenici zaključili svoj treći tjedan u klupama, studenti broje sitno do početka nove akademske godine. Neki od njih uspjeli su dobiti mjesto u studentskom domu, što je značajno olakšanje za njihov budžet. Useljenja u studentske sobe već su naveliko krenula, no splitski studenti nezadovoljni su novotarijom koja ih je dočekala uoči nove akademske godine. Naime, Studentski centar Split odlučio je povećati iznos depozit kod useljenja u dom koji se, uz prvu stanarinu, plaća uoči useljenja.

I to za oko pedeset posto, na 100 eura. To bi, primjerice, značilo da student koji je dobio dvokrevetnu sobu u Studentskom domu dr. Franjo Tuđman, odmah u startu treba izdvojiti 204 eura, budući da je stanarina 104 eura. Nakon što smo objavili da je SC u Osijeku depozit u potpunosti ukinuo, javila nam se nekolicina splitskih studenata koji su nezadovoljni potezom splitskog SC-a. Smatraju da uvećanje nije malo, posebice ako se u obzir uzme da studenti žive ‘od plaće do plaće’ i računali su da će morati platiti isti depozit kao i lani, pa im je ova razlika u iznosu neplanski trošak. Neki od njih već su se, navode, obratili svojim studentskim predstavnicima oko ovog pitanja.

Povećali depozit na 100 eura: ‘Susreli smo se s previše štete koju su studenti napravili’

Iz SC-a Split potvrđuju da je depozit uvećan na 100 eura. Odmah u uvodu odgovora na naš upit navode i da je u privatnom smještaju depozit uglavnom iznos jedne stanarine. To je, kažu, trenutačno u Splitu iznos od 500 do 800 eura, koliko plaćaju studenti mjesec dana privatnog smještaja.

– Svrha depozita je jasna, on služi kao osiguranje u slučaju oštećenja imovine Studentskog centra Split ili u drugim slučajevima u kojima se krše pravila propisana Domskim redom. Depozit smo povećali na 100 eura jer smo se susreli s previše štete koje su studenti napravili u domu koje nismo mogli pokriti s manjim iznosima depozita. Uvođenjem većeg depozita očekujemo da će se studenti odgovornije ponašati prema imovini u prostoru u kojem borave, a prostor je potrebno ostaviti u pristojnom stanju i narednim generacijama, odgovara nam Matej Sunara iz SC-a Split.

Studenti su depozit morali platiti do 12. rujna. To je, smatraju u splitskom SC-u bio najučinkovitiji način potvrde rezervacije mjesta u domu.

– Zahvaljujući ovom potezu ove smo godine već sredinom rujna znali koliko je studenata odustalo od smještaja tako da smo mogli spustiti rang ljestvicu da studenti koji su bili malo ispod crte mogu na vrijeme otkazati privatni smještaj ako su ga našli, navodi Sunara.

Izdvojeni članak

Žive u studentskom domu, a voze skupocjene automobile: Veliki SC uvodi novo pravilo oko parkinga

Socijalno ugroženiji mogu biti oslobođeni plaćanja depozita, čak i stanarine

Studenti koji će biti oprezni s imovinom SC-a zapravo nemaju razloga za brigu, da se to iščitati iz odgovora koji smo dobili iz splitskog SC-a. Naime, depozit će im biti vraćen po iseljenju, iza 1. lipnja 2024. Studenti su tu informaciju i dobili malinom.

– Vodili smo računa o onim studentima koji su socijalno najugroženiji te smo ih planirali osloboditi plaćanja depozita, a po potrebi i stanarine. U e-mailu piše i da ako postoji student u financijskim problemima da nema novca za plaćanje depozita, njegov roditelj/skrbnik pisanim putem može dostaviti zamolbu ravnatelju na e-mail [email protected] za dogovor o plaćanju ili čak, ako je potrebno, za poništenje obveze plaćanja depozita. Do dana današnjeg nismo zaprimili niti jedan mail od roditelja/skrbnika. Stigao je jedan mail u kojem se problematizira cijena depozita. Provjerili smo ime potpisnika e-maila i shvatili da se osoba s tim imenom uopće nije prijavila na natječaj za smještaj u studentskom domu i da uopće nije stanar doma. Potpisnik e-maila se uz depozit žali jer više neće moći parkirati svoj automobil besplatno na parkingu studentskog centra. Ističe kako je on žrtva onih studenata koji dolaze sa skupocjenim automobilima zbog kojih se uvodi naplata parkinga, a on ima običan automobil i morat će plaćati parking. S razlogom sumnjamo da je pristigli mail potpisala osoba koja se lažno predstavlja, odgovara nam Sunara.

Također, uz ovu su opciju studentima omogućili i da se prijave za posao, upravo u SC-u Split. Studenti su se mogli javiti putem posebnog obrasca.

– U dva dana rada je moguće isplatiti cijelu mjesečnu stanarinu. Do sada smo zaprimili samo 10 prijava zainteresiranih studenata. Žao nam je ako stvarno postoje studenti koji imaju problem s plaćanjem svojih obveza, a da mi kao studentski centar nismo s tim upoznati. Da smo zaprimili ijedan upit sigurno bismo ga riješili u korist studenta. S obzirom na cijene satnica za koje studenti rade u Splitu, koje su se u zadnjih par godina udvostručile, smatrali smo da povećanje depozita studentima neće biti značajno financijsko opterećenje, a da će isto rezultirati odgovornijim ponašanjem studenata prema imovini Studentskog centra Split koja treba služiti i budućim generacijama. Često postoje pojedinci koji misle da nitko nakon njih neće useliti u sobu, kaže Sunara za srednja.hr.

Copy link
Powered by Social Snap