Pretraga

Varaždinski iBee: Mobilna aplikacija koja olakšava učenje srednjoškolcima

A- A+


Izdvojeni članak

Skript Mejkerz: Kratkim skriptama do više slobodnog vremena

Učenici trećeg razreda Prve gimnazije Varaždin Iva Gradečak, Tihana Vlaisavljević i Luka Vitez bili su jedna od četiri varaždinske ekipe na završnici Ideje godine. Nazvali su se iBee, a projekt naziva Epstein, kojim su se predstavili uključivao je izradu aplikacije u obliku pitanja i odgovora, koja bi zapravo sažimala srednjoškolsko gradivo po predmetima. Ideju su dobili preko slične nizozemske aplikacije ‘IB Questionbank’. Oni bi pak svoju prilagodili tržištu Hrvatske. Pripremu projekta mentorirala je Kristina Oršić – Manojlović.

Ekipa iBee jedna je od četiriju varaždinskih ekipa koja je sudjelovala na završnici Ideje godine. Svojim projektom naziva Epstein prezentirali su aplikaciju za pametne telefone koja bi sadržavala sažeto srednjoškolsko gradivo u vidu pitanja i odgovora. Tim su činili Iva Gradečak, Tihana Vlaisavljević i Luka Vitez, učenici trećeg razreda Prve gimnazije Varaždin, dok je mentorica bila Kristina Oršić – Manojlović. Ideju za projekt učenici su dobili, nakon što su vidjeli sličnu nizozemsku aplikaciju.

Izdvojeni članak

Ideja godine: Vraćali su profesore s godišnjih odmora zbog eteričnih ulja

Aplikacija isključivo za hrvatsko tržište

– Mi smo u internacionalnom programu za međunarodnu maturu i postoji jedan program koji nam se nudi a zove se ‘IB Questionbank’ i na njemu se nalaze sva pitanja koja su bila u ispitima iz različitih predmeta: biologije, kemije, fizike i drugih koji su po tom programu, rekla nam je Iva.

Upravo zbog postojanja spomenutog programa, iBee je izrazio sumnju u plasiranje svoje aplikacije na međunarodno tržište. Željeli su svojim projektom smanjiti brige učenicima srednjih škola, budući da su i sami iz te populacije, dobro znaju kakvi problemi tište njihove kolege.

– Najvažnije je prilikom pokretanja poslovne ideje bazirati se na potražnju i potrebe određene ciljne skupine, mišljenje je koje dijeli tim.

Da pobijedimo tražili bi pomoć i od europskih fondova

Prije početka finalnog prezentiranja projekata na natjecanju Ideja godine stožer iBee-a mislio je da ima velike šanse odnijeti pobjedu, ako ih ne uhvati trema prilikom izlaganja. Unatoč tome, krhko hrvatsko tržište izaziva skepsu kod članova ovog tima, da bi njihov projekt mogao ugledati svjetlo dana.

– Budući da Hrvatska ulazi u EU, mogli bi se obratiti nekom od europskih fondova pa otuda dobiti financijska sredstva potrebna za daljnji razvoj projekta. Imamo prednost jer je obrazovanje jako bitno prema stajalištima Europske Unije, govori Luka.

Sadržaj na aplikaciji mislili su razdvojiti na onaj besplatni te onaj koji bi iznosio simboličnu svotu novca. Bila bi dostupna u Google play dućanu.

Cijeli projekt je nastao u suradnji sa stručnim partnerima Visokim učilištem Algebra i Visokom školom Effectus. Završnicu možete pratiti i putem Facebooka, a kako se razvijao cijeli projekt možete pogledati ovdje.